A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Пенсійний фонд України інформує

Дата: 02.12.2022 14:54
Кількість переглядів: 121

Перерахунок пенсій «чорнобильцям»

З 01.12.2022 територіальними органами Пенсійного фонду України здійснено перерахунок пенсій учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та непрацездатним членам їхніх сімей у зв'язку зі зміною показника середньої заробітної плати, який застосовується при обчисленні пенсій по інвалідності та у зв'язку з втратою годувальника, виходячи із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження.

Зазначений перерахунок здійснено за матеріалами пенсійної справи без звернення пенсіонера до територіальних органів Пенсійного фонду.

Фото без опису

З 01.12.2022 р. повноваження приймати звернення на призначення житлових субсидій мають органи Пенсійного фонду України.

Наводимо відповіді на типові питання, які виникають при наданні субсидій.

Якими нормативними актами регулюється питання надання житлових субсидій? ( https://bit.ly/3FehZxv )

Хто призначає житлові субсидії? ( https://bit.ly/3OReS1K )

Куди звертатися за призначенням житлової субсидії? ( https://bit.ly/3ixlera )

Чи потрібно людям, яким субсидії було призначено органами соціального захисту повторно звертатись органів Пенсійного фонду України? ( https://bit.ly/3EUmmwe )

Які документи подаються при зверненні за субсидією? ( https://bit.ly/3FhIhPp )

Кому призначається житлова субсидія і на кого вона розраховується? ( https://bit.ly/3gLo0bL )

Як визначається склад домогосподарства? ( https://bit.ly/3XO2nYJ )

На який термін призначається житлова субсидія? ( https://bit.ly/3B0fLPQ )

Які доходи враховуються до сукупного доходу осіб для призначення житлових субсидій і за який період? ( https://bit.ly/3inAAyd )

Чи проводиться перерахунок житлової субсидії? ( https://bit.ly/3ufJFM9 )

Чи змінилися правила призначення субсидій безробітним? ( https://bit.ly/3FhIu59 ).

Фото без опису

Шановні пенсіонери, а також отримувачі субсидій та пільг!

Пенсійний фонд України, в складних умовах воєнного стану, забезпечує можливість отримання належних вам виплат.

Ми підготували добірку порад, як можна отримати пенсії та/чи субсидії у разі якщо ви:

  • знаходитесь за місцем постійного проживання;
  • перебували або перебуваєте на тимчасово окупованій території чи на території, де ведуться активні бойові дії;
  • тимчасово виїхали в інший населений пункт України;
  • тимчасово виїхали за межі України.

Якщо пенсія чи/та субсидія виплачуються через банк:

Незалежно від того, де ви перебуваєте: на тимчасово окупованій території, на території, де ведуться активні бойові дії, або тимчасово виїхали у безпечне місце, кошти надійдуть на ваш рахунок своєчасно (у визначену дату виплати). 

 Якщо ви отримували пенсію та/чи субсидію через АТ «Укрпошта»:

Залежно від того, де ви перебуваєте, дії можуть бути наступними:

  • якщо ви знаходитесь за місцем постійного проживання, – очікуйте свою виплату вдома або отримайте її у поштовому відділенні (з урахуванням встановленої вам дати виплати та згідно з графіком роботи поштового відділення);
  • якщо ви перебували або перебуваєте на тимчасово окупованій території чи на території, де ведуться активні бойові дії, та протягом певного часу АТ «Укрпошта» не мало можливості доставляти пенсію, – кошти ви зможете отримати, коли це стане можливим і безпечним: або з рахунка, відкритого Пенсійним фондом України в АТ «Ощадбанк», або у листоноші. Щоб одержати кошти з рахунка, потрібно особисто звернутися до АТ «Ощадбанк» для укладення з ним договору банківського рахунка. Якщо ж бажаєте продовжувати отримувати пенсію через АТ “Укрпошта“, слід звернутись до будь-якого сервісного центру головного управління Фонду (перелік діючих сервісних центрів) або ж сільського, селищного, міського голови і повідомити про свої наміри одержувати виплати у такий спосіб; 
  • якщо ви тимчасово виїхали в інший населений пункт України, – ви можете отримати свої виплати у відділенні поштового зв’язку або з доставкою додому за тимчасовим місцем перебування поштовим переказом, або ж в АТ «Ощадбанк» через послугу «Швидка копійка». Для повідомлення про своє бажання отримати кошти у такий спосіб достатньо звернутись до сервісного центру головного управління Пенсійного фонду України (контакти за посиланням). Цю інформацію також можна передати через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Фонду (https://portal.pfu.gov.ua) Для оформлення поштового переказу можна звертатись до Контакт-центру АТ “Укрпошта“ за номером 0 800 300 545
  • якщо ви тимчасово виїхали за межі України, – ви можете отримати свої виплати після повернення або раніше – у разі переведення виплат на банківський рахунок. Заяву про зміну способу виплати можна подати через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua).

 

Фото без опису

 

 

Про добровільну участь громадян у системі пенсійного страхування.

Про новації, які містить Закон України від 04.11.2022 № 2734 “Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні”

Ухвалені Верховною Радою України зміни спрощують добровільну участь громадян у системі пенсійного страхування та підтримки пенсіонерів.

Особи, які досягли 16-річного віку та не є пенсіонерами, мають право додатково добровільно сплачувати (або на їх користь – треті особи) страхові внески на пенсійне страхування.

До набрання чинності Законом договори про добровільну участь у системі пенсійного страхування могли укладати лише ті, хто не є/не були застрахованими особами, а з його прийняттям такі можливості надаються також працюючим громадянам.

Як це має працювати?

Через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (Портал Дія) або вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України людина в електронній формі укладає договір з Пенсійним фондом України шляхом приєднання до Типового договору про добровільну сплату страхових внесків.

Ідентифікація проводиться шляхом використання кваліфікованого електронного підпису, електронної системи ідентифікації “Bank ID”, іншого засобу ідентифікації особи.

Розмір страхових внесків, періодичність і строки їх сплати людина визначає самостійно.

Суми сплачених страхових внесків зараховуються за місяць, у якому надійшли кошти на рахунок Пенсійного фонду України. Цей місяць буде враховано до страхового стажу, за цей місяць буде враховано/збільшено зарплату для обчислення пенсії.

Якщо з урахуванням добровільно сплачених страхових внесків та фактично сплаченого роботодавцем за застраховану особу єдиного внеску заробітна плата перевищить за відповідний місяць максимальну величину, з якої сплачуються страхові внески, частина страхових внесків зарахується в рахунок наступного місяця.

Інформація про сплату внесків до системи персоніфікованого обліку вноситься Пенсійним фондом України автоматично за фактом зарахування коштів та не потребуватиме подачі жодних звітів.

Повідомлення про сплату надійде в особистий кабінет застрахованої особи, на користь якої сплачено внески, на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Як добровільна сплата буде впливати на зарплату?

Якщо на підставі договору про добровільну сплату страхових внесків застрахованою особою чи на її користь буде сплачено в місяці, наприклад, 2 000 грн, то з урахуванням ставки єдиного внеску 22 відсотки це відповідає заробітній платі 9 090,91 грн. Тобто місячна заробітна плата (дохід), яка буде врахована при обчисленні пенсії, збільшиться більш як на 9 тисяч грн. Фактично кожні 100 гривень добровільно сплаченого внеску збільшують місячну зарплату для призначення пенсії добровільні внески не збільшують реально отриману зарплату. Вони збільшують зарплату, яка враховується при обчисленні пенсії на 454,55 грн.

Благодійні пожертви.

Ухвалений Закон врегульовує і питання здійснення благодійних пожертв юридичних та фізичних осіб – знеособлених або персоналізованих (адресованих конкретному пенсіонерові).

70 відсотків персоналізованої благодійної пожертви буде спрямовано для виплати визначеному благодійником пенсіонерові.

Знеособлені благодійні пожертви та 30 відсотків персоналізованих благодійних пожертв буде використано Пенсійним фондом України на виплату та доставку пенсій в солідарній системі.

Коли це запрацює?

Закон набуде чинності наступного дня після його опублікування. Не пізніше трьох місяців з цієї дати Пенсійним фондом України за погодженням з Міністерством соціальної політики України буде затверджено Типовий договір та порядок його укладення, Порядок обліку сум, які сплачуються/підлягають сплаті на рахунки Пенсійного фонду України, Порядок сплати благодійної пожертви та виплати її частини пенсіонерові.

Фото без опису

Відстрочка при призначенні пенсії.

Реалізувати своє право на призначення пенсії за віком — особиста справа кожного. Рішення людина має ухвалити самостійно, враховуючи своє бажання та обставини.

Законодавство про пенсійне забезпечення містить норми, які заохочують громадян до більш пізнього виходу на пенсію. Тим, хто набув права на пенсію за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», але після досягнення пенсійного віку виявив бажання працювати та отримувати пенсію пізніше, пенсія за віком призначається з урахуванням набутого страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії.

При призначенні пенсії з відстрочкою основний розмір пенсії збільшується:

  •  на 0,5% – за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, в разі відстрочення виходу на пенсію на термін до 60 місяців;
  • на 0,75% – за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, в разі відстрочення виходу на пенсію на термін понад 60 місяців.

Тобто, якщо людина відстрочить свій вихід на пенсію на період менший, ніж 60 місяців, то за кожен рік такого відтермінування вона отримає надбавку до пенсії у розмірі 6% (0,5 х 12), за два роки пізнішого виходу на пенсію — 12% (0,5 х 24) тощо. А от відстрочка на шість років (це – 72 місяці) вже збільшить основний розмір пенсії на 54% (72 х 0,75).

Для збільшення враховуються лише повні місяці роботи: підвищення розміру пенсії за неповний місяць страхового стажу не здійснюється.

Про своє бажання призначити пенсію пізніше людина повинна до досягнення пенсійного віку повідомити орган Пенсійного фонду України. Якщо ж людина не повідомила про таке бажання, а в Реєстрі застрахованих осіб наявна інформація про весь її страховий стаж (оцифровано паперову трудову книжку), – пенсію призначать автоматично з наступного дня за днем досягнення пенсійного віку.

Якщо людина продовжує працювати і не звертається із заявою про призначення пенсії, а її паперова трудова книжка не була оцифрована, – у такому разі вважається, що людина виявила бажання вийти на пенсію пізніше.

Пенсія за віком з відстрочкою призначається за зверненням пенсіонера з дня, що настає за останнім днем місяця, в якому набуто повний місяць страхового стажу (у тому числі сумарно, коли неповні місяці підсумовуються), якщо звернення мало місце не пізніше трьох місяців з такого дня. Якщо ж пенсіонер звернувся за призначенням пенсії пізніше, – пенсія призначається з дня звернення.

Фото без опису

Як діяти під час повітряної тривоги?

На жаль, сигнали тривоги стали невід’ємною частиною нашого сьогодення. Повідомлення про небезпеку можуть застати нас будь-де: вдома, на роботі, в магазині, в державній установі, на вулиці…

Що робити, коли сигнал повітряної чи іншої тривоги надійшов під час вашого перебування у сервісному центрі Пенсійного фонду України?

Алгоритм дій такий:

1. Уважно вислухайте повідомлення адміністратора сервісного центру та дійте відповідно до вказівок.

2. Пройдіть до укриття, про яке повідомить адміністратор за зазначеним на схемах маршрутом.

3. За можливості, допоможіть відвідувачам, які погано пересуваються, мають проблеми із зором або слухом.

4. Під час евакуації НЕ ВИКОРИСТОВУЙТЕ ліфт, користуйтесь лише сходами.

Пам'ятайте!

Сирена попереджає про небезпеку. Не нехтуйте сигналами повітряної чи іншої тривоги. Це може врятувати життя!

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора