A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

СВІТ СКОВОРОДИ. 300 РОКІВ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ

Дата: 02.12.2022 15:10
Кількість переглядів: 572

Фото без опису3 грудня 2022 року виповнюється 300 років від дня народження Григорія Сковороди – видатного українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета, музиканта, педагога.

Через 300 років після народження Григорія Сковороди, у ювілейний 2022 рік, внаслідок ворожих атак росії на енергетичну інфраструктуру України вся країна знов занурюється в пітьму. Однак для незламної нації достатньо навіть ліхтариків, свічок і автомобільних фар, щоб висвітлити головне.

Враховуючи важливість постаті Григорія Сковороди, Верховна Рада України прийняла Постанову «Про відзначення 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди (№973-ІХ)».

Григорій Сковорода залишив нащадкам феноменальну духовно-педагогічну спадщину, яка не втрачає свого унікального пізнавального, етико-виховного, естетичного значення і тепер, у період творення нової української держави, нової освіти. Міністерство культури та інформаційної політики України сприяло тому, що дата ювілею відомого українця увійшла до переліку ювілейних дат ЮНЕСКО 2022 року.

«В ідеї персональної свободи, яку сповідував український філософ, – світоглядний код українців. І в нинішній війні основна складова – битва за українську ідентичність, у яку від початку повномасштабного вторгнення цілиться ворог. Агресори знищили музей Сковороди у Сковородинівці, зруйнували приміщення Харківського національного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, пошкодили пам’ятник Сковороді біля корпусу цього університету. Але, як висловився Сергій Жадан, “вони полюють за Сковородою, але спіймати не можуть”. Попри війну в Україні ми на належному рівні відзначаємо 300-річчя від дня народження мислителя і письменника», – зазначає Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України.

6 лютого 2022 року — за 300 днів до святкування 300 років від дня народження Григорія Сковороди, Міністерство культури та інформаційної політики України презентувало айдентику національної кампанії «Світ Сковороди». Варто зауважити, що цей національний проєкт розробив переможець мистецького конкурсу МКІП ― комунікаційна агенція Postmen у партнерстві з літературним критиком Євгенієм Стасіневичем.

Брендбук проєкту доступний на сайті МКІП https://mkip.gov.ua/ та Держмистецтв https://arts.gov.ua/ для використання у заходах до 300-річчя філософа.

Проект буде розкривати багатогранний образ філософа все ширше: передбаченнями у вигляді цитат із його творів, яскравою сувенірною продукцією, туристичними маршрутами слідами Сковороди, діалогами сучасних філософів різних країн та багато іншого. Стежити за Сковородою, який ожив, можна в інстаграмі @skovoroda.today та на сайті проєкту Skovoroda.Today .

Всі заходи з нагоди вшанування пам'яті великого філософа відбуватимуться з урахуванням воєнного стану з дотриманням правил безпеки.

За інформацією Міністерства культури та інформаційної політики України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора