A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

14 ГРУДНЯ - ДЕНЬ ВШАНУВАННЯ УЧАСНИКІВ ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС

Дата: 14.12.2022 16:10
Кількість переглядів: 155

Фото без опису14 грудня в Україні відзначається День ліквідатора. Цього дня ліквідатори-чорнобильці вшановують учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.

Першою задокументованою звісткою про катастрофу було повідомлення директора Чорнобильської АЕС Віктора Брюханова в Київський обласний комітет Компартії України та, відповідно, повідомлення секретаря Київського обкому Григорія Ревенка в Центральний комітет КПУ: «На Чорнобильській атомній електростанції сталася аварія, пошкоджений один із атомних реакторів. Вживаються заходи з ліквідації наслідків аварії. Постраждалим надається допомога. Створена урядова комісія». Саме із цього короткого повідомлення Ради Міністрів СРСР, опублікованого аж на третій день після аварії, 29 квітня 1986 року, в газеті «Правда України» мільйони українців дізналися про страшну катастрофу.

У кінці листопада 1986 року завершено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком, а 14 грудня 1986 року опубліковано повідомлення, що прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд. Це була перша вагома перемога над мирним атомом. Поряд з ліквідацією аварії основним із завдань стало виселення жителів з постраждалих районів.

Наше селище Ржищів, села Балико-Щучинка, Гребені, Великі Пріцьки, Стайки та інші, теж стали прихистком для евакуйованих жителів м. Чорнобиля та навколишніх сіл. Вже в серпні 1986 року здавалися в експлуатацію новозбудовані житлові будинки, побудовані спеціально для постраждалих в наслідок аварії на ЧАЕС, виділялося тимчасове та постійне житло для працівників підприємств міста Чорнобиля.

В архівних документах фонду «Виконавчий комітет Ржищівської міської ради» є ряд документів про те, як місцева влада забезпечувала житлом евакуйованих жителів Чорнобильської зони відчуження (розподіл квартир, будинків на новому масиві), як жителі селища перейнялися бідою постраждалих та інші.

І скільки б не минуло років, все одно це слово полум'янітиме чорним вогнищем скорботи. З першого дня повномасштабної війни росії проти України, окупанти знову зайняли територію Чорнобильської станції, нанесли свіжі рани на понівеченій землі, знову роз’ятрили серця українців, бо ліквідатори заплатили дорогою ціною – життям заради врятування світу. Пам'ятаймо про них і робімо усе, щоб ніколи не падала на землю гірка зірка Полин...

За інформацією архівного відділу



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора