Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Як діяти поруч зі смертю: кому дзвонити?

Дата: 17.01.2023 15:54
Кількість переглядів: 1547

Фото без описуОрганізація чийогось похорону — не та подія, до якої хочеться готуватись заздалегідь. Проте це також не те, що можна запланувати наперед. Тож ліпше дізнатись про те, що робити і кому дзвонити у спокійній ситуації. Сподіваємось, вам ще довго не знадобиться дана інформація.

 

1. Якщо людина помирає на вулиці - якщо ви побачили людину без ознак життя на вулиці, спочатку треба подзвонити за номером 103 до екстреної служби швидкої медичної допомоги. Після прибуття, медики оглянуть людину і або нададуть невідкладну допомогу, або ж, у випадку смерті,  викличуть патрульну поліцію. Викликати поліцію ви можете й самі — одразу після виклику медиків, за номером 102. Якщо медики екстреної служби швидкої медичної допомоги встановили факт смерті, патрульні викликають дільничного офіцера. Якщо тіло має ознаки насильницької смерті, поліція викликає слідчо-оперативну групу, яка відкриває кримінальне провадження і починає розслідування. Одночасно правоохоронці встановлюють особу потерпілого і повідомляє про смерть родичів. Потім тіло привозять до судово-медичного експерта, який має провести розтин тіла, встановити причину смерті та видати лікарське свідоцтво про смерть. На основі цих результатів поліція вирішує, чи проводити кримінальне провадження чи його можна припинити.

2. Якщо людина помирає у лікарні, тіло обов’язково направляють до моргу, де проводять розтин тіла для остаточного з’ясування причини смерті. Свідоцтво про смерть видає патологоанатом.

3. Якщо смерть сталась вдома - якщо людина помирає вдома, треба повідомити медичний заклад за територіальним принципом або той заклад, де померлий мав декларацію . Після огляду померлого, медики мають встановити факт смерті і викликати дільничного офіцера (при потребі). Якщо ця смерть не була раптовою і неочікуваною, є медична документація яка підтверджує наявність невиліковного захворювання яке привело до смерті, а на тілі немає слідів неприродної смерті, рідні мають зв’язатися з сімейним лікарем, який і видасть лікарське свідоцтво про смерть. Якщо дільничний офіцер матиме підозри щодо насильницької смерті, він діятиме так: тіло відвезуть у морг та проведуть розтин. Розтин тіла проводять, коли причина смерті є незрозумілою і необхідно її з’ясувати. Наприклад, у випадку раптової смерті, при ударі струмом, а також якщо особа померлого не встановлена.

ВАЖЛИВО! Звертаємо увагу, на порядок отримання довідки про смерть на території Ржищівської міської територіальної громади у випадку настання смерті вдома. Для отримання цієї довідки потрібно звернутися до медичного закладу з лікарем якого у померлої особи була укладена декларація.

 

Пацієнтам Ржищівського центру медико-санітарної необхідно звернутися за телефонами:

  • 093-345-64-59 – понеділок-п’ятниця з 08:00 до 16:00;
  • 093-442-14-66 - понеділок-п’ятниця з 16:00 до 08:00; субота, неділя, вихідні – цілодобово.

Працівник Ржищівського центру ПМСД (сімейний лікар, терапевт) прибуває на огляд померлого та повідомляє поліцію. Заявнику не потрібно повідомляти поліцію, якщо випадок смерті настав вдома, це зробить сімейний лікар.

Терміни виїзду лікаря на місце:

  • робочі дні: 8:00-16:00;
  • вихідні дні: 8:00-15:00.

Заява про смерть повинна бути зроблена не пізніше трьох діб із дня настання смерті або виявлення трупа.  Із заявою про реєстрацію смерті можуть звернутись родичі померлого, його сусіди, працівники житлово-експлуатаційних організацій та інші особи.

Якщо лікарем Ржищівського центру ПМСД встановлено відсутність ознак насильницької смерті – довідка про смерть видається протягом 3 діб. У разі наявності ознак насильницької смерті – тіло померлого передається на судово-медичну експертизу, після проведення якої буде видана довідка про смерть відповідної установою.

Нестандартні ситуації або в яких випадках лікар Ржищівського центру первинної медико-санітарної допомоги не зможе видати довідку про смерть:

  • у разі ознак насильницької смерті (у подальшому тіло померлого буде направлено на судово-медичну експертизу);
  • у разі відсутності декларації, підписаної з лікарем Ржищівського центру первинної-медико санітарної допомоги;
  • також можуть бути проблеми, якщо померлий немає факту звернення до лікаря з встановленням діагнозу хронічного захворювання, яке призвело до смерті.
  • ВПО без факту звернення до лікаря, або без наявності медичної документації  з будь- якого медичного закладу України (виписка, амбулаторна картка), в якій зазначене хронічне захворювання, яке призвело до смерті.

Звертаємо увагу, що у випадках коли у померлого не було укладено декларації в лікарем Ржищівського центру первинної медико-санітарної допомоги, або взагалі не укладено з жодним лікарем іншого медичного закладу – у подальшому може викликати незручності з отриманням довідки про смерть. Наприклад, лікар, який не спостерігавав за станом здоров’я пацієнта, не володіє інформацією про його хвороби, не має історію (документи) в медичному закладі  не зможе встановити причину смерті відповідно і видати довідку про смерть (інформацію яка в ней міститься несе персональну відповідальність). Якщо людина проживає на території Ржищівської громади, але підписана декларація з лікарем з Києва, чи впевнені ви, що лікар з Києва буде мати можливість приїхати в Ржищів?

Наполегливо радимо укласти декларацію з лікарем КНП «Ржищівський центр первинної медико-санітарної допомоги», якщо ви проживаєте на території Ржищівської громади, щоб не додавати близьким додаткового клопоту з оформленням документів, без яких неможлива реєстрація факту смерті та поховання. Просимо раз на рік відвідувати сімейних лікарів для оцінки стану здоров’я та профілактичних оглядів.

Сподіваємось, вам ще довго не знадобиться дана інформація.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора