A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

«Понад 10 тисяч жителів громади записались у добровольчі формування»: інтерв’ю з очільником Обухівської РВА Олександром Гомоном про життя району під час війни

Дата: 23.01.2023 16:51
Кількість переглядів: 376

Олександр Гомон вже 3 роки очолює Обухівський район. Його призначили на посаду голови Обухівської  районної державної адміністрації в січні 2020-го — саме тоді, коли в Україні був пік карантину. 

Фото без описуУ лютому 2022-го з початком повномасштабного вторгнення рф на виконання Закону України «Про правовий режим воєнного стану» для здійснення керівництва у сфері забезпечення оборони, громадської безпеки і порядку на базі Обухівської РДА утворили районну військову адміністрацію. Район став надійним тилом і підтримкою для ЗСУ, прихистив чимало переселенців. Нині тут створюють всі умови для підприємств та організацій, які забезпечують  стабільну роботу інфраструктури населених пунктів в умовах постійних ворожих атак.   

Журналісти «Київщини 24/7» поспілкувалися з головою Обухівської РВА Олександром Гомоном про організацію діяльності тероборони на початку повномасштабного вторгнення, підготовку до можливого блекауту та як на районі відобразилися останні обстріли рф.

Що допомогло організувати злагоджену роботу територіальної оборони в районі на початку повномасштабного вторгнення? Які ваші були передчуття щодо початку війни?

Формування територіальної оборони та підготовка до національного супротиву в Обухівському районі розпочалася задовго до повномасштабного вторгнення.  Ще у вересні 2021-го були проведені навчальні збори нашого батальйону територіальної оборони, проводилися роботи щодо визначення місць постійних дислокацій, штабу, підготовка кімнат для зберігання зброї, оснащення сигналізації, ремонтні роботи тощо.

Фото без опису

Ми були готові з початком війни боронити нашу землю. Всі служби працювали скоординовано, всі знали, якими будуть їхні дії. Тоді це дало величезний результат. Додавало чіткості в роботі й те, що  у 2017-2019 роках я мав досвід участі на Херсонщині, а саме у Бериславському районі, який я тоді очолював, у зборах територіальної оборони. Там військові навчання проводилися протягом місяця просто у полі, в наметах. Умови були наближені до реальних. Завдяки досвіду територіальної оборони півдня України ми зібрали в Обухівському районі команду інструкторів, і вже від самого початку повномасштабної війни, 1 березня, було організовано навчальний центр підготовки військовослужбовців. Там багатьом допомогли відновити свої навички володіння зброєю і не тільки. Хочу зазначити: на теренах Обухівщини понад 10 тисяч жителів були записані у добровольчі формування територіальних громад нашого району.

А чи було все-таки передчуття війни?

Не можу сказати, що особисто я очікував на ці всі події. Але досвід створення на Херсонщині територіальної оборони в 2017-2019 роках допоміг серйозно підготуватися до оборони від ворога на початку війни. Цей південний регіон з 2014 року межує з анексованим Кримом. Саме там підіймали армію, одягали, озброювали її, готували військовозобов’язаних до чіткої взаємодії під час наступу ворога. Зважаючи, що я і маю досвід АТО, і брав участь у створенні формувань територіальної оборони на Херсонщині, як результат — усе це допомогло оперативно створити в Обухівському районі осередки тероборони у кожній громаді для захисту населення. Недарма кажуть: якщо хочеш миру — готуйся до війни.

Як сьогодні ви оцінюєте вірогідність повторного наступу на Київщину?

Сьогодні всі в Україні готові  боронити рідну землю. Аналітикою щодо вторгнення займаються відповідні служби ЗСУ, розвідка, контррозвідка, СБУ. На мою думку, вони можуть дати фахову оцінку, але наголошую на тому, що ми повністю готові до оборони своєї країни.

Фото без опису

Наразі Київщина постійно під обстрілами, вороги намагаються знищити інфраструктурні об’єкти в області. Наскільки Обухівський район постраждав від останніх ракетних обстрілів військових рф?

Так, на жаль, зараз Обухівський район зазнає масованих ворожих ракетних атак — і це стосується не тільки об’єктів критичної інфраструктури. Є пошкодження житлових  будинків. Деякі з них було повністю знищено в одній із громад району. Ми разом із керівництвом Київської обласної військової адміністрації та територіальних громад забезпечуємо відновлення всіх пошкоджених об’єктів, підтримуємо людей, які постраждали. Такі цинічні дії ворога лише гуртують, вчать долати труднощі, швидко реагувати на проблеми. Все відновимо, зараз важлива Перемога на фронті.

Як жителі району реагують на блекаут? Як забезпечуєте роботу інфраструктури району? На ваш погляд, чи достатньо Пунктів Незламності?

Завдяки спільній роботі з Київською ОВА, обласною радою, Гуманітарним штабом Обухівської РВА й територіальними громадами на території району працює 97 пунктів обігріву та 32 Пункти Незламності. Триває постійна робота щодо їхнього забезпечення всім необхідним для ефективного функціонування. Також ми забезпечили джерелами альтернативної енергії об’єкти критичної інфраструктури й соціальної сфери, а саме — лікарні, загальноосвітні заклади та інші комунальні підприємства.

Фото без опису

Нещодавно було затверджено проєкт районного бюджету на 2023 рік. Які його пріоритети?

У зв’язку з процесом децентралізації держава залишила гроші на місцях, тобто громади району самостійно формують бюджети соціально-економічного розвитку своїх територій. А наш районний бюджет направлений насамперед на фінансування цільових програм, зокрема — територіальної оборони та захищених статей видатків.

Обухівський район — лідер області за кількістю переселенців. Як район допомагає внутрішньо переміщеним особам? Чи вирішується проблема із забезпеченням їх тимчасовим житлом?

Від самого початку війни в Обухівській РВА велика увага приділяється внутрішньо переміщеним особам. На обліку в районі їх близько 60 000 осіб. Завдяки роботі Гуманітарного штабу Обухівської адміністрації ВПО регулярно отримують допомогу: продуктові набори, одяг, засоби гігієни тощо.

Фото без опису

За 2022 рік Гуманітарний штаб Обухівської РВА роздав близько 800 тонн продуктів, 600 кубів одягу, речей першої необхідності та іншої допомоги, а це — суттєва підтримка родин, які тікали від війни. Ми регулярно відвідуємо місця компактного проживання переселенців, аби переконатись, що люди мають усе необхідне. Переважна кількість ВПО саме з Херсонської, Харківської, Донецької, Луганської областей, які найбільше постраждали. Є й переселенці з Криму. Здебільшого вони винаймають житло самостійно, проте в районі є альтернатива безкоштовного житла – місця компактного проживання внутрішньо переміщених осіб.

Наприклад,  у Василькові є ціле «Патріотичне містечко». Родини, які обрали Обухівщину як тимчасовий прихисток, отримали тут житло з мебльованими кімнатами, ігровими куточками для дітей, великими кухнями з необхідною технікою. Це не єдине місце проживання для ВПО, ми не зупиняємось. Шукаємо донорів та інвесторів національного та міжнародного рівня до реалізації проєктів на території Обухівського району щодо забезпечення житлом постраждалих.

Ви маєте у минулому значний досвід роботи у правоохоронних органах. Як це допомагає у роботі на держслужбі?

Як полковник поліції хочу сказати, що допомагають насамперед такі навички, як дисципліна і порядок. Досвід роботи у правоохоронних органах допоміг мені налагодити системну і чітку роботу як на Херсонщині, так і в Обухівському районі. Під час дії воєнного стану в Україні військова адміністрація виконує функції, які можна порівняти із роботою поліції, — ми допомагаємо і захищаємо наших громадян, робимо все необхідне для захисту національної безпеки та незалежності країни.

Фото без опису

Уперше за часи Незалежності новорічні свята проходили в умовах воєнного часу: що було зроблено, аби вони пройшли безпечно для жителів району?

Ми розуміємо, що під час свят важливо було забезпечити  громадський порядок — це патрулювання, дотримання комендантської години, світломаскування у громадах, продаж алкоголю та інше. Проводилася робота з контролю щодо продажу піротехнічних засобів. Адже цьогоріч була повна заборона щодо їхньої реалізації та використання. В умовах повномасштабної війни цього важливо дотримуватися. Разом із тим ми розуміємо, що у дітей повинно бути дитинство, тому Обухівська РВА спільно з ГО «Асоціація розвитку спорту і туризму України» відкрила Резиденцію Святого Миколая, яку відвідало чимало діток з родин переселенців з усієї Обухівщини.

Фото без опису

Там на них чекали майстер-класи, конкурси, смаколики та солодкі дарунки. Чарівна резиденція Святого Миколая частувала чаєм, накрила солодкий стіл, пригощала гарячими стравами з мангалу та навчала гостей створювати маленьких янголят з вірою і молитвою за чисте небо над Україною. У наших дітей, навіть у такий непростий час, ніхто не може забрати віру в дива та сімейні традиції.

Які наразі є найболючіші проблеми у громаді? З чим виникають труднощі?

Найболючішою і основною проблемою нашого району є постійна загроза ворожих атак і наслідки пошкоджень, які вони завдають. З усім іншим справляємося у робочому порядку. За час повномасштабної війни ми всі об’єдналися як ніколи: забули про будь-які політичні чвари, довоєнні негаразди, а просто стали одне біля одного пліч-о-пліч задля нашої Перемоги.

Фото без опису

Чи співпрацюєте ви з іноземними партнерами? Якщо так, то які країни підтримують громаду?

За дні повномасштабної війни ми підписали дуже багато меморандумів. Один із них —  з Познанським повітом Польщі, завдяки якому Обухівський район отримав допомогу у вигляді 12 тонн гуманітарної допомоги продуктами, пожежного автомобіля та двох автівок швидкої допомоги, які вже перебувають на теренах Обухівщини і надають допомогу мешканцям.

У перспективі матимемо соціально-економічну співпрацю та потужні  інвестиційні проєкти на Обухівщині. Обухівська районна військова (державна) адміністрація Київської області перша в Україні долучилася до пілотного проєкту солідарного та волонтерського туризму — підписано Меморандум про мережеве співробітництво щодо захисту Культурної спадщини України засобами солідарного та волонтерського туризму у контексті солідарної економіки у воєнний та повоєнний час з Проєктом міжнародної технічної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Фото без опису

Результатом виконання цього Меморандуму буде формування ефективного партнерства, нарощування потенціалу й започаткування спільних проєктів, спрямованих на створення та просування солідарного та волонтерського туризму з фокусом на захист Культурної спадщини територіальних громад Київщини. Незважаючи на те, що ми виконуємо завдання із забезпечення ЗСУ, ще й вносимо такий розвиток на терени Обухівщини.

Також співпрацюємо з міжнародними організаціями: БО «Благодійний фонд «Спадщина майбутнього», БФ «Аріель», World central Kitchen, БФ «Рокада», БФ «Право на захист», Угорська екуменічна служба  та ін. Не зупиняємося і рухаємося далі у співробітництві з нашими іноземними партнерами. Хочу сказати, що українці — незламна нація та незламний народ, перемога буде за нами!

Фото без опису

Фото без опису

Авторка: Карина Бовсуновська.

Фото надані пресслужбою Обухівської районної військової адміністрації.

Джерело: https://www.kyivschina24.com/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора