A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

ВОДОПОСТАЧАННЯ ТА ВОДОВІДВЕДЕННЯ В РЖИЩЕВІ ПІД ЧАС ВІДКЛЮЧЕННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

Дата: 26.01.2023 10:55
Кількість переглядів: 207

В зв’язку з постійними відключеннями електроенергії, місцевою владою було прийнято рішення про виділення коштів на придбання генераторів для об’єктів критичної інфраструктури а саме:

  • артезіанських свердловин (їх в Ржищєві 6 шт.);
  • каналізаційних насосних станцій перекачки побутових стоків (3 шт.);
  • електрогенератора для виконання аварійно-ремонтних робіт (1 шт.)

Так як об’єктів для забезпечення електроенергією багато (6+3+1), а можливості місцевого бюджету обмежені, було прийнято рішення про придбання мобільних дизельних генераторних установок по напрямкам:

  • забезпечення роботи артсвердловин в плаваючому режимі (1 установка на базі причепу до автомобіля УАЗ (вага генератора 900 кг);
  • забезпечення роботи каналізаційних насосних станцій (1 установка на базі автомобіля ГАЗ -53 (вага генератора 1500 кг);
  • електрозваювальний генератор для аварійних робіт (1, установка на базі автомобіля УАЗ (вага установки 90 кг).

Мета придбання генераторів полягає в недопущенні аварійної ситуації в мережах водовідведення та водопостачання міста та з метою забезпечення водою населення в разі настання «БЛЕКАУТУ» або руйнування електричних мереж.

Фото без описуПротягом жовтня – листопада 2022 року було проведено збір даних по підбору обладнання, моніторинг постачальників та цінових пропозицій, заключено відповідні договора та проведено оплату обладнання. Зважаючи, що вказані заходи проводились в умовах постійних відключень світла, відсутності інтернету, зв’язку, обмежень перерахунку коштів по лінії казначейської служби, специфіки поставки обладнання, його дефіцітності (все обладнання закордонного або українського виробництва з проходженням ступінь локалізації КМУ від 02.08.22 р. №861), його отримання розтягнулось в часі. Частина обладнання вже доставлено в Ржищів, іншу частину заплановано доставити 31 січня 2023 р.

Як тимчасовий варіант забезпечення водою населення міста було відновлено роботу старої недіючої водопровідної вежі.

Кілька місяців вона виконувала свою функцію і населення центральної частини міста не відчували перебоїв з водою під час відключень. На жаль ця металева вежа зруйнувалась через фізичний знос та незадовільний стан металу.

Після того як сталася аварія , адміністрацією КП "ККП м. Ржищева" було розроблено документацю "Заходи по ліквідації аварійної ситуації, що склалась в зв'язку з руйнуванням водопровідної вежі на АС-2 по вул. Шевченка в м. Ржищеві", в якій передбачено об’єднання двох водопровідних мереж масив «Шевченка» та масив «Соборна» в одну водопровідну мережу з встановленням баків для резерву питної води 30 м3 в системі водопостачання даних масивів та підключенням автономного дизельного генератора, що дасть змогу в період тривалих відключень (більш як 8 годин на добу) забезпечувати централізованим водопостачанням дані житлові масиви у Ржищеві. Це вже не локальне вирішення проблеми, а комплексне інженерне рішення, яке на постійній основі дозволить вирішити питання постачання води. Крім того, дана система дозволить і в подальшому більш ефективно використовувати артсвердловини та мережі водопостачання.

Кошти на виконання "Заходи по ліквідації аварійної ситуації, що склалась в зв'язку з руйнуванням водопровідної вежі на АС-2 по вул. Шевченка в м.Ржищеві" закладені в «Програму КП «ККП м.Ржищів» реформування і розвитку водопровідно-каналізаційного господарства Ржищівської ОТГ на 2021-2026 р.р.» та будуть виділені з місцевого бюджету у 1-му кварталі 2023 року.

Акцентуємо увагу жителів громади на тому, що постачання електричної енергії від генераторів в 5-10 разів дорожча від аналогічного забезпечення електроенергії від стаціонарної мережі. Заживлення мереж водопостачання та водовідведення від генераторів буде здійснюватись лише у випадку довготривалого відключення електроенергії, або в разі аварійної ситуації.

КП "ККП м. Ржищева" готові до реагування на подібні випадки, були проведені тестові включення та відповідне навчання персоналу. Після реалізації проекту об’єднання двох водопровідних мереж масив «Шевченка» та вул.Соборна в одну водопровідну мережу з встановленням баків для резерву питної води 30 м3 , водопостачання буде забезпечено навіть при відсутності електроенергії.

Наразі ми маємо враховувати реалії життя під час війни - відключення водопостачання протягом 4 годин не є критичним, просимо всіх віднестись до ситуації, що склалась з розумінням та терпінням.

Інфо: КП "КПП м.Ржищева"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора