A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Пенсійний фонд України інформує

Дата: 03.02.2023 18:41
Кількість переглядів: 316

На сьогодні пенсійний вік як для чоловіків, так і для жінок становить 60 років

Фото без опису
У 2023 році, щоб стати пенсіонером у віці 60 років, необхідно мати не менше 30 років страхового стажу( на рік більше, ніж було у 2022 році).

Також у 2023 році у разі відсутності необхідного страхового стажу після досягнення 60 років (менше 30 років), українці можуть скористатися правом виходу на пенсію за віком по досягненню 63 - річного віку зі страховим стажем від 20 до 30 років та 65 - річного віку за наявності страхового стажу від 15 до 20 років.

 

Зміни в пенсійному законодавстві.

Фото без описуЗаконом України від 27.07.2022 № 2454-ІХ “Про щомісячну грошову виплату деяким категоріям громадян”, який набув чинності з 1 січня 2023 року, встановлено щомісячну грошову виплату особам, які брали безпосередню учать у захисті суверенітету та територіальної цілісності України та яким/ яких починаючи з 2014 року:

  • присвоєно звання Герой України з врученням ордену “Золота Зірка” — в розмірі трьох мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня календарного року (із розрахунку на місяць);
  • нагороджено орден Богдана Хмельницького трьох ступенів — в розмірі двох мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня календарного року (із розрахунку на місяць);
  • нагороджено орден “За мужність” трьох ступенів — в розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня календарного року (із розрахунку на місяць);
  • нагороджено орден княгині Ольги трьох ступенів — в розмірі  мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня календарного року (із розрахунку на місяць).

Окрім того, встановлено щомісячну виплату грошової допомоги в розмірі однієї (у розрахунку на місяць ) мінімальної зарплати встановленої на 1 січня календарного року (із розрахунку на місяць) членам сімей загиблих (померлих) громадян з числа вищезазначених осіб.

 Варто зазначити, що громадянам, які одночасно мають право на отримання щомісячної грошової виплати та пенсії відповідно до Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” чи на підвищення та/або надбавки до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання відповідно до Законів України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, “Про жертви нацистських переслідувань”, такі виплати проводяться за їх вибором за однією з підстав.

 Перерахунок щомісячної грошової виплати проводиться у разі зміни мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня календарного року (із розрахунку на місяць).

 ГРОШОВА ДОПОМОГА ЗА ЗАСЛУГИ ПЕРЕД УКРАЇНОЮ

 ПРАВО НА ДОПОМОГУ у наступних розмірах мають громадяни, які брали участь у захисті України та з 2014 року отримали такі нагороди:

  • Звання ГЕРОЙ УКРАЇНИ з врученням ордену “ЗОЛОТА ЗІРКА” - 20 100 грн.
  • Орден БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО трьох ступенів - 13 400 грн.
  • Орден “ЗА МУЖНІСТЬ” трьох ступенів - 6 700 грн.
  • Орден КНЯГИНІ ОЛЬГИ трьох ступенів - 6 700 грн.

Окрім того, встановлено щомісячну виплату грошової допомоги членам сімей загиблих громадян з числа вищезазначених осіб - 6 700 грн.

 

Окремі нюанси розрахунку лікарняних.

Фото без описуОбчислення середньоденної заробітної плати для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності здійснюється відповідно до норм Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 № 1266.

Постановою Уряду від 02.12.2022 № 1350 до цього Порядку було внесено зміни, які набули чинності з 1 січня 2023 року. Зокрема, пунктом 3 Порядку передбачено виключний перелік поважних причин, за яких невідпрацьовані календарні дні виключаються із розрахункового періоду при обчисленні середньої заробітної плати. Період призупинення дії трудового договору внесено до переліку зазначених причин саме з 1 січня 2023 року.

Тобто, при розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності за страховими випадками, які розпочалися після цієї дати, із розрахункового періоду виключаються календарні дні призупинення дії трудового договору. При розрахунку відповідної допомоги за страховими випадками, які розпочалися до 1 січня 2023 року, такі періоди не виключаються.

Чому відхилено заяву-розрахунок?

Фото без описуДля отримання від Пенсійного фонду України фінансування для оплати лікарняних роботодавцю необхідно подати заяву-розрахунок, що містить інформацію про суми коштів, нараховані застрахованим особам.

У яких випадках електронну заяву-розрахунок може бути відхилено?

По суті, причина одна – це помилки.

В електронних заявах-розрахунках, які подаються за е-лікарняними, найчастіше зустрічаються такі помилки:

1. неправильно заповнено реквізити страхувальника: місцезнаходження (вказано не повністю або з помилками), номер рахунку, МФО банку тощо;

2. не внесено дані щодо приналежності застрахованої особи до пільгової категорії (у разі наявності);

3. є невідповідність між страховим стажем за останні 12 місяців, який застрахована особа набула фактично, і тим, що зазначено в Реєстрі застрахованих осіб;

4. неправильно розраховано суму виплат за листком непрацездатності.

Найпоширеніші помилки в електронних заявах-розрахунках за паперовими лікарняними стосуються даних, що вводяться відповідальними особами вручну: це стосується як реквізитів самого листка непрацездатності, так й інформації про застраховану особу. При цьому, для документального підтвердження, скановані копії паперових листків непрацездатності прикріплюються до електронної заяви-розрахунку.

Увага! В заявах-розрахунках зі статусом “не прийнято” причина відхилення відображається у вигляді коментаря (в особистому кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України).

Тож для своєчасного отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності потрібно уважно перевіряти всі реквізити та реєстраційні дані.

Детальніше: https://bit.ly/3HJcOH1

 

Пільги для вдови загиблого Захисника України.

Фото без описуВдова загиблого Захисника України має право на пільги, визначені статтею 15 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, зокрема, на 50-відсоткову знижку з оплати комунальних послуг.

Пільга надається без урахування середньомісячного доходу на такі послуги:

- з управління багатоквартирним будинком;

- з постачання та розподілу природного газу, електричної і теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами;

- на оплату абонентського обслуговування для споживачів за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг або за індивідуальними договорами з обслуговуванням внутрішньо-будинкових систем про надання комунальних послуг, а також витрат на управління багатоквартирним будинком, в якому створено об'єднання співвласників, житлово-будівельний (житловий) кооператив, та витрат на комунальні послуги в такому будинку;

- на придбання твердого палива і скрапленого газу.

При розрахунках плати за опалення та користування житлом площа, на яку надається знижка, становить 21 кв. м на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. м на сім'ю.

Якщо ж дружина є непрацездатною і проживає у сім'ї, яка складається лише з непрацездатних осіб, 50-відсоткова знижка за користування газом для опалювання житла надається на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 кв. м на кожну особу, яка має право на знижку оплати, та 21 кв. м на сім'ю).

Важливо! Пільги щодо плати за житло, комунальні послуги та паливо надаються незалежно від виду житла чи форми власності на нього.

 

Чи є обов’язковим документом при призначення пенсії довідка за період роботи до 1.07.2000?

Фото без описуВідповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” при обчисленні пенсії враховується заробіток людини за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. Заробітна плата за цей період обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб.

Довідка про заробіток за будь-які 60 календарних місяців роботи підряд до 1 липня 2000 року обов’язково надається до органу Пенсійного фонду України у разі, якщо людина після 1 липня 2000 року набула менше п’яти років страхового стажу.

У інших випадках довідка про заробітну плату надається за бажанням людини. Наприклад, якщо в період роботи до липня 2000 року людина мала високооплачувану роботу. Якщо в цей же період була робота за сумісництвом, то доцільно надавати довідки про заробіток зі всіх місць роботи.

Довідка про заробітну плату видається підприємством, установою чи організацією, де працювала людина, яка звертається за пенсією, на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену зарплату.

 

Зарахування до стажу періоду догляду за дитиною.

Фото без описуВідповідно до статті 14 Закону України від 23.09.1999 № 1105-XIV “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” страховий стаж - це період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не менше мінімального страхового внеску.

Страховий стаж обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, у тому числі за даними про трудову діяльність працівників, внесеними відповідно до Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, а за періоди до 1 липня 2000 року - у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Починаючи з 1 січня 2016 року до страхового стажу зараховуються періоди, протягом яких людина не підлягала страхуванню згідно із Законом України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, але нею або роботодавцем за неї сплачено єдиний внесок відповідно до Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

З урахуванням зазначеного, період до 1 січня 2016, коли жінка здійснювала догляд за дитиною до 3-х років та не перебувала у трудових відносинах, не входять до її страхового стажу для розрахунку лікарняного. Починаючи з 1 січня 2016 період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховується до страхового стажу непрацюючої жінки, за умови отримання нею допомоги по догляду за дитиною до трьох років, яка виплачується органами соціального захисту населення, оскільки нарахування та сплата страхових внесків за неї здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

 

Лікарняні для ФОПів

Фото без описуЯкщо фізична особа – підприємець подає заяву-розрахунок за себе особисто, то до неї потрібно прикріпити скановані копії таких документів:

- річний/довідковий звіт — в залежності від дати початку випадку непрацездатності (включаючи місяць настання випадку непрацездатності);

- довідку про відсутність заборгованості по сплаті ЄСВ від органів Державної податкової служби України (включаючи місяць настання випадку непрацездатності).

Для уточнення даних може виникнути необхідність додати до заяви-розрахунку інші документи (наприклад, копії платіжних доручень).

Довідково: Довідковий звіт подається за ті періоди, що не потрапили до річного звіту.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора