A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Ґендерні аспекти галузі фізичної культури і спорту

Дата: 08.02.2023 08:47
Кількість переглядів: 179

Фото без описуГалузь фізичної культури і спорту характи ризується наявністю ґендерних проблем у багатьох аспектах. Спорт є тією сферою, в якій дуже гостро проявляється соціальна зумовленість конструювання жіночності та маскулінності, традиційні ґендерні стереотипи та ґендерно зумовлена поведінка. З іншого боку, саме спорт дає змогу досягнути рівноправ’я між чоловіками та жінками шляхом встановлення загальних правил та цінностей, таких як чесна гра, недискримінація, командна робота тощо. Залучення жінок та дівчат до спорту сприяє розвитку їхніх лідерських навичок, незалежності, активності, конкурентоздатності, самовпевненості.

Всі ці якості сприяють розширенню повноважень дівчат і жінок та дають їм змогу будувати своє професійне і сімейне життя за власним вибором. Ґендерна нерівність очевидна в спортивному секторі, починаючи з представництва жінок на рівнях прийняття рішень та висвітлення їхніх досягнень у ЗМІ до участі дівчат і жінок у спортивних заходах. Дослідження, проведені на глобальному рівні, свідчать, що традиційно в спорті, як професійному, так і масовому, переважають чоловіки. Все більше жінок і чоловіків займаються спортом з метою проведення вільного часу та покращення здоров’я. Однак цей показник залишається дуже низьким в Україні – лише 14,2% населення залучено до занять фізичною культурою та спортом. Незважаючи на значне збільшення участі дівчат і жінок у різних видах спорту та зростаючу аудиторію, зацікавлену в жіночому професійному спорті, все ще існують значні відмінності у висвітленні діяльності жінок та чоловіків у ЗМІ, де досягнення чоловіків-спортсменів отримують набагато більше уваги, ніж досягнення жінок-спортсменок. ЗМІ ретранслюють і закріплюють стереотипи щодо розподілу видів спорту на «чоловічі» та «жіночі». Зображення ними жінок-спортсменок та чоловіків-спортсменів посилює стереотипне сприйняття ґендерних ролей. Жінок-спортсменок дуже часто показують «жіночими» та «сексуальними», а не сильними, спритними, професійними, що знецінює їх досягнення в спорті. Урахування проблем, з якими стикаються жінки та чоловіки в Фото без описугалузі фізкультури і спорту, сприятиме підвищенню доступності та якості послуг, а також допоможе підвищити ефективність реалізації політики розвитку фізичної культури та спорту.

Ось один приклад для наслідування, а саме це стосується дівчат, було б бажання та сила волі.

Багаторазова чемпіонка та призерка України, учасниця Чемпіонату Світу серед юніорів в Колумбії м. Калі, учасниця Чемпіонату Європи з кросу в Італії ( м. Турин ), вихованка спортивної школи в місті Бровари 8 - 11 клас, Наразі Кандидат в Майстри Спорту, поступову йде до своєї мети та мрії виконати Майстра Спорту України, надіємося що зараз і в майбутньому з Тетяни буде брати приклад молодше покоління, головне чітко ставити цілі і досягати їх.

Перші свої кар’єрні кроки розпочала саме з свого рідного міста Ржищева, а допомогла мені в цьому її перша тренерша Ніна Олександрівна, за що ми їй дуже вдячні. Саме з дитячих тренувань Таня Чорновол знайшла справу яку по люблила всім серцем, спорт - це відчуття самого себе, свого тіла, саме завдяки спорту можна підійняти собі настрій, підтягнути тіло та знайти нових друзів



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора