A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Пенсійний фонд України інформує

Дата: 17.02.2023 14:43
Кількість переглядів: 140

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника

Фото без описуПризначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні. До непрацездатних членів сім’ї належать, зокрема:

  • чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли віку 65 років, або віку, передбаченого статтею 26 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV;
  • діти до 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років;
  • діти, які навчаються, – до завершення навчання, але не довше 23 років;
  • діти-сироти – до 23 років;
  • чоловік (дружина), один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся годувальника незалежно від віку і працездатності, які не працюють і зайняті доглядом за дитиною годувальника до досягнення нею 8 років.

При цьому дітям пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на його утриманні.

Детальніше: https://bit.ly/3xsLW8h

Дізнатися про види пенсій, які передбачені в Україні: https://bit.ly/3AiQgc5

 

Листок непрацездатності – «готово до сплати».

Фото без описуСтатус листка непрацездатності «готово до сплати» вказує на те, що страхувальник може працювати з ним для нарахування коштів.

Коли такий статус з’явиться, роботодавець має сформувати на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України заяву-розрахунок на фінансування відповідного виду допомоги та надіслати її до Фонду.

Після опрацювання заяви-розрахунку кошти будуть направлені Пенсійним фондом України роботодавцю на спеціальний рахунок для зарахування страхових виплат.

Після отримання цих коштів від Фонду роботодавець виплачує їх застрахованій особі.

 

Пенсія по інвалідності.

Фото без описуПродовжуємо розповідати про види пенсій та умови їх призначення.

Пенсія по інвалідності призначається особам, яким установлено інвалідність. Залежно від ступеня втрати працездатності визначено три групи інвалідності. Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який вона встановлюється, визначаються органом медико-соціальної експертизи.

Умови призначення, порядок обчислення та розміри пенсій по інвалідності залежать від Закону, згідно з яким призначається така пенсія.

Детальніше: https://bit.ly/3XwstOP

Нагадуємо, що за посиланням https://bit.ly/3AiQgc5 ви можете дізнатися про види пенсій, які передбачені в Україні.

Особливості призначення пенсій за віком https://bit.ly/415GlTc

 

Як впливає заборгованість за аліментами на призначення субсидій.

Фото без описуЯкщо у складі домогосподарства є особи, які за даними Єдиного реєстру боржників мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад три місяці, то житлова субсидія (у тому числі на наступний період) домогосподарству не призначається.

Водночас, житлову субсидію може бути призначено, якщо заборгованість погашається частинами (за рішенням суду) або коли боржник за рішенням суду вважається безвісно відсутнім або має правовий статус особи, зниклої безвісти.

Крім того, на субсидію можуть розраховувати боржники зі сплати аліментів, які є алко- або наркозалежними (це підтверджено медичною довідкою), а також особи, до яких застосовуються заходи забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від роботи (посади) чи домашнього арешту або тримання під вартою.

Довідково! Боржникам зі сплати аліментів субсидія призначається відповідно до пункту 14 підпункту 7 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 №848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» (зі змінами).

 

Пенсія за віком.

Фото без описуПенсія за віком визначається залежно від набутого страхового стажу при досягненні передбаченого законом віку.

Загальні умови призначення пенсії за віком визначено статтею 26 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Законом визначено вимоги щодо наявності необхідного страхового стажу для виходу на пенсію після досягнення 60, 63 або 65 років.

Детальніше про пенсії за віком: https://bit.ly/3YDD5Mx

 

Виплата допомоги на поховання.

Фото без описуУ разі смерті пенсіонера допомога на поховання виплачується особам, які здійснили поховання. Розмір допомоги на поховання залежить від закону, відповідно до якого було призначено пенсію.

Так, якщо пенсіонер одержував пенсію згідно з Законом України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, то допомога виплачується у розмірі тримісячної пенсії, але не менше п’ятикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (крім осіб, поховання яких проведено за рахунок державного бюджету).

Для тих, кому пенсію було призначено відповідно до Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” або інших законів, розмір допомоги — дві пенсії, що отримував пенсіонер на момент смерті.

Допомога на поховання виплачується органами Пенсійного фонду шляхом зарахування на поточний банківський рахунок особи, яка здійснювала поховання.

Якщо у одержувача відсутній поточний банківський рахунок, то виплата здійснюється через міжнародну платіжну систему «Швидка копійка»: заявник у будь-якому відділенні Ощадбанку може отримати кошти, звернувшись із паспортом та ідентифікаційним кодом.

Людині, яка звертається за допомогою, потрібно подати такі документи:

  • паспорт та ідентифікаційний код;
  • заяву про виплату допомоги на поховання (заповнюється під час прийому);
  • витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання або довідку про смерть пенсіонера;
  • реквізити свого поточного банківського рахунку.

 Важливо! Якщо пенсіонер помер за межами України та реєстрація смерті проведена компетентними органами іноземної держави, законодавством якої не передбачено видачі витягів та довідок, визначених в українському правовому полі, заявник надає свідоцтво про смерть або інший документ, легалізований відповідно до законодавства.

Строк звернення за отриманням допомоги на поховання пенсіонера не обмежується в часі.

Для отримання допомоги необхідно звернутися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України. Перелік сервісних центрів за посиланням: https://bit.ly/40IBqHr

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора