A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

ЛЕКЦІЯ-ДИСКУСІЯ ДО ДНЯ ВШАНУВАННЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ НА ТЕРИТОРІЇ ІНШИХ ДЕРЖАВ

Дата: 17.02.2023 15:11
Кількість переглядів: 205

Фото без описуВідкрита лекція-дискусія «Паралелі між війною в Афганістані та Україні» відбулася в міському будинку культури. Чим схожі ці війни? Що в них спільного, та які уроки війни ми не вивчили? Про це ми розмовляли з гостями заходу, ветеранами та родичами бойових дій, учнями навчальних закладів громади.

«Цей день незабаром набере інших сенсів та переосмислень, особливо, після того, як жертвою агресії росії стала Україна. Також, варто зазначити близько 40 тисяч українців, воїнів-афганців стали на захист суверенітету України від початку війни з 2014 року», – поділився своїми роздумами, Володимир Сіроштан, наш земляк, воїн-афганець, «солдат 4-х воєн».

 «За віком та за станом здоров’я не всі учасники бойових дій в Афганістані можуть нині нести службу у лавах ЗСУ. Але в нашій громаді це ті люди, які одні з перших долучилися до організації місцевої тероборони, бо вони мають досвід. Також один із моїх побратимів, з лютого 2022 року зупиняв колони танків на Чернігівському напрямі, зараз поранений, але і досі у лавах ЗСУ» – розповів присутнім Олександр Максименко, голова Ржищівської міської громадської організації ветеранів Афганістану, створеної 2001 році.

 15 лютого 1989 року останній радянський солдат залишив афганську землю — війну СРСР програв. Війна в Афганістані – військова агресія з боку Радянського Союзу. Також, це злочин СРСР проти військовослужбовців Радянської Армії, часто 18-20-річних, яких без згоди та відповідної військової підготовки відправляли на війну.

 Як розповідали на лекції учасники та очевидці тих збройних конфліктів, всі військовослужбовці підписували зобов’язання про нерозголошення інформації про участь та завдання які вони виконували. Відмовитися від участі у збройних конфліктах за радянського тоталітарного режиму було неможливо.

 «Мій покійний чоловік, Григорій Моргун брав участь у військовому конфлікті на Кубі. Тоді їх таємно перевозили в трюмах вантажних танкерів під виглядом сільгосптехніки. Все відбувалося дуже таємно та секретно», — поділилася своїми спогадами Лариса Моргун, голова громадської організації «Рада ветеранів Ржищева».

 За 10 років через війну в Афганістані пройшли понад 150 тисяч українців, з яких загинуло 3 тисячі 288 осіб (майже 22% всіх втрат). Нині відкриваються засекречені архіви й ці цифри вже набагато більші. Такою була особливість того історичного моменту, тому цей день, ДЕНЬ пам’яті та визнання історичних помилок, щоб убезпечитися від їх повторення.

Захід відбувся за підтримки музичного супроводу учнів та викладачів Мистецької школи Ржищів та працівників відділу культури.

Дякуємо і віримо ЗСУ

Разом до Перемоги

Інфо: відділ культури та туризму



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора