A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Пенсійний фонд України інформує

Дата: 03.03.2023 09:16
Кількість переглядів: 339

У кого та на скільки зростуть пенсії з 1 березня?

Фото без опису
24 лютого Уряд ухвалив постанову № 168 “Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році ”, яка передбачає проведення індексації пенсій та щомісячних страхових виплат, підвищення розмірів мінімальних пенсій по інвалідності колишнім військовослужбовцям та постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, збільшення рівня мінімальних пенсійних виплат окремим категоріям пенсіонерів.

Індексація пенсій.

Пенсії, призначені відповідно до законів України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“, “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи“ та “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб“ (особам з числа військовослужбовців строкової служби) перераховуються із застосуванням коефіцієнта збільшення середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсій, у розмірі 1,197 (Порядок проведення перерахунку пенсій відповідно до частини другої статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20.02.2019 № 124).

До пенсій, призначених відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” за зверненнями, що надійшли до 31 грудня 2022 року включно, розмір яких не підвищився з 1 березня 2023 року, встановлюється щомісячна доплата в розмірі 100 грн.

Доплата 100 грн встановлюється в межах максимального розміру пенсії, визначеного законом (20930 грн), додатково до виплат, встановлених  з 01.07.2021 (100 грн) та/або з 01.03.2022 (135 грн).

Індексація пенсій, призначених відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб“.

Розміри пенсій, призначених відповідно до статей 13, 21 і 36 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” (крім осіб з числа військовослужбовців строкової служби), підвищуються на коефіцієнт збільшення 1,197.

Підвищенню підлягає розмір пенсії (без урахування надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації пенсії, доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, щомісячної доплати до пенсії, адресної допомоги до пенсійної виплати та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством).

Підвищення розмірів мінімальних пенсій по інвалідності військовослужбовцям та постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи. З 1 березня підвищенню на коефіцієнт 1,197 підлягають:

Додаткові гарантії мінімальних пенсійних виплат.

З 1 березня встановлюються доплати до мінімальних розмірів виплат пенсіонерам:

  • які досягли віку 65 років, не працюють, отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, та мають повний страховий стаж 30/35 років; 
  • яким виповнилося 80 років,які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, та мають страховий стаж 20/25 років; 
  • віком від 70 до 80 років,які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, та мають страховий стаж 30/35 років; 
  • віком до 70 років(працюючим), які мають страховий стаж 30/35 років та особам з інвалідністю І групи, які отримають пенсії, призначені відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”; 
  • іншим категоріям пенсіонерів, які не працюють (незалежно від віку та закону, відповідно до якого призначено пенсію).

            Важливо! Розмір збільшення в результаті перерахунку пенсії з 1 березня не може бути меншим за 100 гривень та більшим за 1500 грн. Перерахунки пенсій проводяться без додаткових звернень пенсіонерів, за матеріалами пенсійних справ. Індексація страхових виплат.

            Щомісячні страхові виплати потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та особам, які мають право на страхові виплати в разі смерті потерпілого, відповідно до Закону України “ Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування“ перераховуються із застосуванням коефіцієнта збільшення у розмірі 1,197. 

           Перерахування проводиться у межах максимального розміру щомісячної страхової виплати, що становить чотири мінімальні заробітні плати – (6700 грн х 4 = 26800 грн).

Розмір збільшення в результаті перерахування щомісячних страхових виплат не може перевищувати 1 500 грн.

 Довідково:

  • Працюючим пенсіонерам, які на 1 березня 2023 року набули право на проведення перерахунку пенсій, з урахуванням не менш як 24-х місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії або якщо після призначення (попереднього перерахунку) пройшло не менше 2-х років, відповідні  перерахунки пенсій проводяться з 1 квітня 2023 року, після надходження до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відомостей про нарахування та сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за 1 квартал 2023 року.
  • З 1 липня  підвищенню на коефіцієнт 1,197 підлягають розміри пенсій, призначених відповідно до Законів України “Про державну службу”, “Про службу в органах місцевого самоврядування”, “Про статус народного депутата України”, “Про наукову і науково-технічну діяльність” (без урахування надбавок, підвищень, доплат до пенсій, встановлених законодавством). Підвищення здійснюється  в межах максимального розміру пенсії, визначеного законом.

 

 

Перерахування розміру страхових виплат.

Фото без описуСтрахові виплати — це кошти, що виплачуються застрахованим особам у разі настання страхового випадку. Перелік обставин та професійних захворювань, за яких настає страховий випадок, визначено Кабінетом Міністрів України (постанова від 17.04.2019 №337 «Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві»).

До страхових належать такі виплати:

- допомога по тимчасовій непрацездатності;

- одноразова допомога в разі стійкої втрати професійної працездатності (призначається на підставі довідки МСЕК про визначення відсотку втрати професійної працездатності);

- щомісячні страхові виплати;

- виплати у разі переведення на легшу, нижчеоплачувану роботу;

- щомісячні виплати дитині, яка народилася з інвалідністю, внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання її матері під час вагітності;

- страхові виплати непрацездатним членам сім’ї у разі смерті потерпілого (одноразова допомога сім’ї; одноразова виплата кожній особі, яка була на утриманні потерпілого; щомісячні страхові виплати).

Закон України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” визначає підстави та порядок перерахування страхових виплат (стаття 31). Перерахування може бути як індивідуальним, пов’язаним з обставинами конкретної людини, так і масовим.

Індивідуальне перерахування щомісячних страхових виплат проводиться у зв’язку зі зміною ступеня втрати професійної працездатності людини (у %) або зміною складу сім’ї померлого. Таке перерахування здійснюється за відповідним зверненням потерпілого або члена його сім’ї.

Масове перерахування проводиться без звернення людини щороку, з 1 березня, на коефіцієнт, що враховує показники зростання споживчих цін та середньої заробітної плати (доходу) в Україні.

У 2023 році коефіцієнт збільшення страхових виплат становить 1,197 (в межах максимального розміру). В результаті перерахування виплати розмір збільшення не може перевищувати 1500 гривень (п.9 постанови Кабінету Міністрів України від 24.02.2023 № 168).

 

Протягом якого часу можна виправити виявлену помилку в декларації?

Фото без описуДля призначення житлової субсидії громадянин крім заяви та документів, що посвідчують особу, обов’язково подає декларацію.

У разі виявлення помилки в декларації уповноважений орган має сповістити заявника про помилку. При цьому відповідно до пункту 61 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848, уповноважений орган самостійно обирає форму такого повідомлення (особиста бесіда, поштовий зв’язок, смс-повідомлення, лист на електронну пошту, повідомлення через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України або через Портал Дія).

Для виправлення помилки людина може подати нову декларацію (якщо дані потребують зміни чи уточнення) або доповнити попередню (якщо при заповненні документа обов’язкове поле було пропущене). Подавати виправлену декларацію людина може в будь-який зручний для неї спосіб.

Помилку можна виправити протягом 30 календарних днів з дати подання документів. Водночас 30-денний термін для виправлення помилки може бути продовжено на час хвороби заявника. При цьому факт хвороби має бути підтверджено документально (пункт 47 Положення про порядок призначення житлових субсидій).

Якщо протягом визначеного строку помилки у декларації (чи заяві) виправлено не було, у призначенні житлової субсидії буде відмовлено.

Про це заявника повідомляють протягом трьох календарних днів з дня прийняття такого рішення. При цьому заявник про прийняте рішення інформується з врученням відповідного паперового повідомлення під особистий підпис із зазначенням причин відмови і порядку оскарження прийнятого рішення або через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України або Портал Дія.

У період дії воєнного стану в Україні уповноважений орган може повідомляти заявнику про прийняте рішення в телефонному режимі із внесенням відповідного запису до окремого журналу реєстрації інформування заявників.

 

Чи може претендувати на субсидію людина, яка має заборгованість зі сплати комунальних послуг?

Фото без описуЖитлова субсидія не призначається, у тому числі на наступний період, якщо домогосподарство має прострочену понад три місяці (на дату надання інформації) заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг чи витрат на управління багатоквартирним будинком, що виникла протягом трьох років, і загальна сума якої (на день звернення за призначенням житлової субсидії) перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 грн).

При цьому субсидія може призначатися за наявності заборгованості за послугу з постачання та розподілу природного газу, що нарахована виконавцем комунальної послуги з посиланням на рішення суду щодо норм споживання природного газу побутовими споживачами у разі відсутності лічильників газу та у зв’язку з приведенням об’ємів використаного природного газу побутовими споживачами до стандартних умов (пункт 14, підпункт 5 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848).

Водночас, громадяни не позбавлені права на призначення житлової субсидії за умови документального підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження споживачем заборгованості в судовому порядку (за наявності ухвали про відкриття провадження у справі) протягом двох місяців з початку опалювального (неопалювального) сезону, в іншому випадку — з місяця, що настає за тим, у якому до уповноваженого органу надійшло документальне підтвердження таких дій.

Питання виникнення та погашення заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг необхідно вирішувати з підприємствами – надавачами послуг, до повноважень яких належить облік такої заборгованості.

Крім того, у разі відмови в призначенні житлової субсидії у зв’язку із заборгованістю з оплати житлово-комунальних послуг, людина може звернутися із новою заявою про призначення субсидії, де має бути зазначено перелік тих послуг, за якими відсутня заборгованість з оплати.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора