A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Пенсійний фонд України інформує

Дата: 10.03.2023 13:16
Кількість переглядів: 242

Індексація пенсій у 2023 році

Фото без опису
З 1 березня 2023 органами Пенсійного фонду України проведена індексація пенсійних виплат відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.02.2023 №168 “Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році”.

Перерахунки пенсій проводились без додаткових звернень пенсіонерів, за матеріалами пенсійних справ.

З 1 березня пенсії, призначені відповідно до законів України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” та “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” перераховуються із застосуванням коефіцієнта збільшення середньомісячної заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсій, у розмірі 1,197.

До пенсій, призначених відповідно до Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” за зверненнями, що надійшли до 31.12.2022 включно, розмір яких не підвищився з 01.03.2023, встановлюється щомісячна доплата в розмірі 100 грн. Доплата 100 гривень встановлюється в межах максимального розміру пенсії, визначеного законом (20930 грн).

Крім того, з 01.03.2023 підвищено на коефіцієнт 1,197 :

• мінімальні розміри пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, внаслідок Чорнобильської катастрофи;

• мінімальні розміри пенсій по інвалідності особам з інвалідністю внаслідок війни з числа військовослужбовців строкової служби.

Зросли також мінімальні пенсійні виплати для пенсіонерів, які отримають пенсію, призначену відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”:

• які досягли 65 років, не працюють та мають страховий стаж жінки 30 років; чоловіки 35 років - до 3120грн;

• віком до 70 років (працюючим) та мають страховий стаж жінки 30 років; чоловіки 35 років та особи з інвалідністю І групи, - до 2760грн;

• віком від 70 до 80 років та мають страховий стаж жінки 30 років, чоловіки 35 років, - до 3000грн;

• яким виповнилося 80 років та мають страховий стаж жінки 20 років, чоловіки 25 років - до 3120грн.

Варто зазначити, що з 1 березня мінімальна пенсійна виплата для усіх непрацюючих пенсіонерів складає 2520 грн. У всіх випадках мінімальний розмір підвищення становитиме 100 грн, максимальний - 1500 грн.

 

Пенсії за віком.

Фото без описуЗгідно зі статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” право на призначення пенсії за віком мають чоловіки та жінки після досягнення 60, 63 або 65 років. Вік виходу на пенсію визначає набутий особою страховий стаж.

Так, для отримання пенсії після досягнення у 2023 році 60 років необхідно мати не менше 30 років страхового стажу, після досягнення 63 років – не менше 20 років, 65 – не менше 15.

Окремим категоріям громадян можуть призначатись пенсії за віком до досягнення віку 60 років:

  • на пільгових умовах – особам, які працювали на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці або в окремих галузях виробництва;
  • дострокові – особам, які мають особливий статус, зокрема учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України; багатодітним матерям та матерям дітей з інвалідністю з дитинства або тяжко хворих дітей; громадянам, яким на час звільнення у зв’язку із скороченням чисельності або штату працівників або за станом здоров’я залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку;
  • зі зменшенням пенсійного віку – учасникам ліквідації та постраждалим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС .

Пенсії до досягнення 60 років призначаються на термін безстроково, їх розмір обчислюється згідно зі статтями 27, 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” – залежно від тривалості набутого страхового стажу та заробітної плати, з якої сплачено страхові внески.

Детальніше: https://bit.ly/3kZ8wD0

 

Надміру виплачена житлова субсидія: коли повертається та в яких розмірах?

Фото без описуЖитлова субсидія є безповоротною адресною державною соціальною допомогою споживачам, які самотужки не можуть розраховуватися за житлово-комунальні послуги, оплачувати витрати на управління багатоквартирним будинком, комунальні послуги, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

При цьому людина, яка звертається за житловою субсидією, бере на себе відповідальність за подані відомості про свої доходи та майно, що визначають право на призначення житлової субсидії та її розмір (Положення про порядок призначення житлових субсидій, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 „Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива”).

Законодавством передбачено лише два випадки, коли надміру виплачена субсидія повертається державі: у разі, якщо у заяві чи декларації було зазначено недостовірну інформацію і це вплинуло на встановлення права на житлову субсидію та визначення її розміру, який в результаті перевищив 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 гривень), або коли людина не повідомила про обставини, що впливають на перегляд права на призначення житлової субсидії або її розміри, протягом 30 календарних днів з дня їх виникнення.

У разі призначення житлової субсидії на наступний період уповноважений орган може утримувати суму надміру виплаченої житлової субсидії під час виплати щомісячних сум субсидій. При цьому поточні виплати можуть бути зменшені не більш як на 20 відсотків.

 

Зміни в законодавстві.

Фото без описуЗ 1 березня 2023 року мінімальний розмір пенсійної виплати особам з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС , щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, не може бути нижчим:

  • для осіб з інвалідністю 1 групи – 13 376,21 грн (до 01.03.2023 – 12 993,56 грн);
  • для осіб з інвалідністю 2 групи – 10 700,97 грн (до 01.03.2023 – 10 394,85 грн);
  • для осіб з інвалідністю 3 групи – 8 025,73 грн (до 01.03.2023 – 7 796,14 грн).

Такі розміри мінімальних пенсійних виплат встановлюються незалежно від того, згідно якого закону особі призначено пенсію.

Детальніше: https://bit.ly/3YiPrJJ

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора