Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Пенсійний фонд України інформує

Дата: 10.04.2023 13:50
Кількість переглядів: 172

Чи можна зараз докупити страховий стаж за попередній період? Чи ця норма вже не діє?

Фото без опису
Закон України від 04.11.2022 № 2734-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванні» лише доповнює та розширює механізм добровільної участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні.

Усі функції та можливості, які були доступні в системі добровільної участі раніше, доступні і сьогодні.

Для того, щоб докупити стаж за попередній період, необхідно укласти Договір про добровільну сплату єдиного внеску з органом податкової служби за місцем проживання.

 

Чи всім працюючим пенсіонерам з 1 квітня перерахують пенсію?

Фото без описуЗаконом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“ визначено, що пенсії за вислугу років, призначені на умовах Закону України “Про пенсійне забезпечення“, до досягнення одержувачами пенсійного віку не перераховуються.

Це, зокрема, педагоги, медичні працівники, працівники авіації, які не досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“, і працюють / працювали на посадах, які не дають право на пенсію за вислугу років.

Важливо! Після призначення пенсії за вислугу років пенсіонер може отримувати пенсію та працювати, крім роботи на посадах, які дають право на пенсію за вислугу років.

 

Фото 2

 

 

Якщо я звільнилася з попередньої роботи, а на нову ще не влаштувалася, то чи можу я сплатити добровільні внески за ці кілька місяців, щоб не втрачати стаж?

Так, ви можете сплачувати добровільні внески у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування протягом того періоду часу, який визначите самостійно.

Платежі можна здійснювати як упродовж кількох місяців, так і протягом кількох років.

 

Як здійснюється перерахунок пенсії працюючому пенсіонеру, якщо після призначення пенсії чи попереднього перерахунку він набув менше ніж 24 місяці страхового стажу?

Фото без описуЯкщо після призначення/попереднього перерахунку пенсії пенсіонер набув менше як 24 місяці страхового стажу, автоматичний перерахунок пенсії здійснюється, якщо після її призначення/попереднього перерахунку пройшло не менше двох років.

У цьому випадку враховується лише стаж, набутий після призначення / попереднього перерахунку пенсії, період, за який визначена заробітна плата для обчислення пенсії, та її розмір, не змінюються.

 

Подаємо заяву про призначення пенсії через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Фото без опису

Як здійснюється перерахунок пенсії працюючому пенсіонеру, якщо на 1 березня 2023 року він набув 24 або більше місяці страхового стажу?

Фото без описуЯкщо після призначення/попереднього перерахунку пенсії пенсіонер набув не менше як 24 місяці страхового стажу, при перерахунку обов’язково проводиться аналіз призначення/попереднього перерахунку, чи доцільно враховувати і заробіток, який людина одержувала за ці місяці.

Якщо заробітну плату враховувати доцільно, то вона обчислюється за періоди, визначені в частині першій статті 40 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“. Це або всі періоди страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року по 28 лютого 2023 року, або будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв (якщо людина надавала такі дані) та всі періоди страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року по 28 лютого 2023 року.

При обчисленні заробітку беруть до уваги показник середньої заробітної плати (доходу), який було враховано під час призначення/попереднього перерахунку пенсії людини.

Якщо після призначення пенсії пенсіонер працював й одержував менший заробіток, ніж той, з якого було обчислено розмір пенсії, то його врахування зменшить індивідуальний коефіцієнт заробітної плати. Тож у такому разі враховують тільки страховий стаж, набутий після призначення/попереднього перерахунку пенсії, а заробіток залишається без змін.

 

Індексація страхових виплат у зв’язку з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням.

Фото без описуПенсійний фонд України забезпечить у квітні виплату проіндексованих щомісячних страхових виплат.

Оскільки щомісячна страхова виплата надається людині з наступного місяця після призначення, то проіндексовані з 1 березня щомісячні страхові виплати потерпілі на виробництві отримають у квітні.

Перерахунок проведено автоматично, без звернення людини, на коефіцієнт, що враховує показники зростання споживчих цін та середньої заробітної плати (доходу) в Україні. Цього року Уряд визначив його на рівні 1,197 (постанова Кабінету Міністрів України від 24.02.2023 № 168).

Розмір підвищення для кожної людини визначається індивідуально та залежить від розміру призначеної щомісячної страхової виплати.

Розмір збільшення після перерахування страхової виплати не може бути вищим за 1500 гривень.

Довідково : Перерахування здійснюється на виконання статті 31 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

 

Окремі нюанси щодо сплати добровільних внесків за своїх рідних.

Фото без описуТак, можливість сплати добровільних внесків, у тому числі і на користь третіх осіб, реалізовано як в законодавчій, так і в практичній площині. Ви вже можете скористатися таким правом у будь-який зручний для вас час.

Для цього необхідно зайти на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України www.portal.pfu.gov.ua, обрати опцію “Договір на добровільну участь“, заповнити форму та сплатити добровільний внесок. Розмір та періодичність сплати добровільного внеску ви визначаєте самостійно.

Для того, щоб до страхового стажу було зараховано один повний місяць, сума добровільного внеску повинна бути не меншою від розміру мінімального страхового внеску, який становить 22% від мінімальної заробітної плати, наразі це 1474 грн.

 

Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам.

Фото без описуЦьогоріч пенсії перерахують особам, які після призначення/попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати і на 1 березня 2023 року здобули право на проведення перерахунку, тобто або набули 24 місяці страхового стажу, або пройшло два роки від призначення пенсії чи попереднього перерахунку.

Право на перерахунок визначає, зокрема, і страховий стаж, набутий у січні – лютому 2023 року. Відомості про нарахування та сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування будуть відображені в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування орієнтовно в середині наступного кварталу. Після подання страхувальниками звітності за І квартал 2023 року та надходження відомостей про сплату єдиного внеску за цей період, автоматичний перерахунок працюючим пенсіонерам буде проведено невідкладно (пункт 11 постанови Кабінету Міністрів України від 24.02.2023 № 168 “Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році ”).

Дата проведення перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам залишається незмінною! Як передбачено законом – це 1 квітня 2023 року.

Порядок проведення перерахунку пенсії без додаткового звернення працюючого пенсіонера затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 18.05.2018 № 10-1.

Такий перерахунок проводиться з урахуванням набутого після призначення/попереднього перерахунку пенсії страхового стажу. Якщо пенсіонер набув не менше 24 місяці страхового стажу, та це доцільно, враховується і заробіток.

Сума, на яку збільшується пенсія, в кожного пенсіонера індивідуальна, оскільки залежить від того, який страховий стаж він має, та який заробіток одержував в період роботи. Під час здійснення перерахунку фахівці Фонду аналізують доцільність та обирають оптимальний варіант розрахунку пенсії: або з урахуванням лише набутого страхового стажу, або страхового стажу і зарплати.

Детальніше: https://bit.ly/42XUNxo

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора