Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Пенсійний фонд України інформує

Дата: 24.04.2023 09:30
Кількість переглядів: 95

Чи можуть члени сімї померлого пільговика отримати кошти, не виплачені у зв’язку з його смертю?

Фото без опису
У разі смерті пільговика, якому пільги на оплату житлово-комунальних послуг нараховано у грошовій готівковій формі, члени сімʼї померлого, на яких поширювалися пільги, можуть отримати кошти, не виплачені у звʼязку із смертю пільговика.

Виплата здійснюється за їх письмовим зверненням, поданим не пізніше закінчення поточного календарного року.

Це передбачено пунктом 14 (прим один) Порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 373 “Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі”.

 

Якщо мій син – студент, то чи можу я сплачувати за нього добровільні страхові внески, щоб цей період вже зарахувався до його стажу?

Фото без описуЯкщо вашому синові вже є 16 років, і інформація про нього наявна в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (якщо він був хоч у якийсь період офіційно працевлаштований), то ви можете сплачувати добровільні страхові внески на його користь і таким чином набувати страховий стаж.

Якщо ж інформація про вашого сина в реєстрі застрахованих осіб відсутня, то сплачувати за нього добровільні страхові внески ви можете тоді, як інформація про нього з'явиться в реєстрі застрахованих осіб (надає роботодавець у випадку офіційного працевлаштування).

 

Чи  виплачується недоотримана житлова субсидія у разі смерті її одержувача?

Фото без описуСуми призначеної, але не виплаченої у звʼязку зі смертю одержувача житлової субсидії, виплачуються одному із членів домогосподарства, з урахуванням яких призначалася субсидія, за його письмовим зверненням, поданим протягом трьох місяців після смерті одержувача (пункт 3 Положення про порядок призначення житлової субсидії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 N°848 “Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива”).

 

Як нараховують страхову пенсію по втраті годувальника на трьох дітей?

Фото без описуПенсія у зв’язку з втратою годувальника відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, якщо годувальник на день смерті набув необхідний страховий стаж тривалістю від 1 до 15 років в залежності від віку годувальника на час смерті.

Дітям пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

Щодо розміру пенсії у зв'язку з втратою годувальника, то на двох і більше дітей це 100 відсотків розміру пенсії за віком померлого годувальника.

 

Зміни в законодавстві.

Фото без описуЗакон врегульовує питання визначення строків, з яких призначаються пенсії особам, які не змогли вчасно звернутись за призначенням пенсії у зв’язку з проживанням на території, де ведуться бойові дії або на тимчасово окупованій території.

Зокрема, актом передбачено, що тимчасово для зазначених осіб, за зверненнями про призначення пенсії, що надійшли у період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох місяців після його припинення або скасування, пенсія (за умови, що строк звернення за призначенням відповідної пенсії, передбачений статтею 45 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування“, не сплив станом на 24 лютого 2022 року) призначається:

  • за віком - з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку;
  • по інвалідності - з дня встановлення інвалідності;
  • у зв’язку з втратою годувальника - з дня, що настає за днем смерті годувальника;
  • за вислугу років – з дня, наступного за днем звільнення з роботи, яка дає право на таку пенсію, але не раніше 24 лютого 2022 року.

Детальніше: https://bit.ly/3UIC3OH

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора