Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Пенсійний фонд України інформує

Дата: 05.05.2023 14:12
Кількість переглядів: 182

ДО УВАГИ ГРОМАДЯН!

Від 8 травня 2023 року розпочне свою роботу Контакт-центр Головного управління ПФУ у Київській області – єдина безкоштовна «гаряча телефонна лінія»!

Працюємо для вас та заради вас!

Все буде Україна!

Фото без опису

 

Уряд урегулював питання надання соціальних послуг з догляду та медичних послуг потерпілим на виробництві.

Фото без описуОприлюднено постанову Кабінету Міністрів України від 28.04.2023 № 438, якою затверджено Порядок організації надання деяких соціальних послуг з догляду та медичних послуг потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

Нормативно-правовий акт врегульовує порядок реалізації права громадян на належні їм соціальні послуги.

Відтепер людина, яка постраждала на виробництві, може отримати соціальні послуги, зокрема з догляду, за вибором: або через надавачів соціальних послуг (юридичних та фізичних осіб – підприємців, яких внесено до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг; фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду на професійній основі, без здійснення підприємницької діяльності), або отримати грошову компенсацію, у разі якщо догляд здійснює член сім’ї потерпілого або інша особа.

Пенсійний фонд України відповідає за складання списків потерпілих на виробництві, які потребують догляду, та взаємодіє з територіальними громадами, де вони проживають.

Медичні послуги потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання надаються у межах програми медичних гарантій, зокрема медичної послуги з надання мобільної паліативної допомоги. Такі послуги здійснюють сімейні лікарі, з якими потерпілі уклали декларацію.

Детальніше ознайомитись з текстом постанови Кабінету Міністрів України від 28.04.2023 № 438 та Порядком можна за посиланням: https://bit.ly/42nSJNZ

 

Мінімальний та максимальний розмір щомісячної страхової виплати.

Фото без описуЗгідно з нормами Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” сума щомісячної страхової виплати встановлюється відповідно до ступеня втрати працездатності та виходячи із середньомісячної заробітної плати, яку людина одержувала до ушкодження здоров’я.

Максимальний розмір щомісячної страхової виплати не може перевищувати чотири мінімальні заробітні плати.

Мінімальний розмір призначеної щомісячної страхової виплати у перерахунку на 100 відсотків втрати професійної працездатності не може бути меншим за мінімальну заробітну плату.

 

Звертатись можна туди, де зручно.

Фото без описуПенсійний фонд України активно розвиває напрямок надання послуг громадянам дистанційно – через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Для спрощення доступу розроблено і мобільний застосунок “Пенсійний фонд”.

Якщо ж користувач послуг Пенсійного фонду України бажає відвідати Фонд особисто, він може зробити це там, де зручно: обслуговування за принципом екстериторіальності стало для органів Пенсійного фонду України буденністю, звичною справою. Особливого значення такий підхід набув в умовах воєнного стану, коли багато пенсіонерів тимчасово перемістилися в більш безпечні місця.

Якщо людина зареєстрована в одному місці, а хоче скористатись послугами Пенсійного фонду України в іншому, – не існує жодних перепон: їй можуть надати послугу в обраному сервісному центрі Фонду.

До будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України можна звернутись з питань:

  • призначення/перерахунку пенсій, субсидій, пільг, страхових виплат;
  • зміни способу виплати;
  • поновлення/припинення виплати;
  • переведення виплат за новим місцем проживання;
  • консультацій та роз’яснень діючого законодавства;
  • видачі довідок про розмір пенсії, про перебування на обліку;
  • видачі пенсійних посвідчень;
  • надання відомостей з реєстру застрахованих осіб;
  • оформлення допомоги на поховання тощо.

Отримати електронні послуги Пенсійного фонду України через вебпортал електронних послуг Фонду можливо за посиланням: https://portal.pfu.gov.ua/

Адреси сервісних центрів Фонду: https://bit.ly/42eGiE5

 

Завершення опалювального сезону.

Фото без описуВідповідно до положень постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону.

Житлова субсидія на оплату комунальних послуг з постачання теплової енергії, постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії для централізованого, автономного та індивідуального опалення розраховується у квітні та жовтні з урахуванням тривалості опалювального сезону з 16 жовтня по 15 квітня включно.

Це значить, що у квітні субсидію, яка буде виплачуватись у травні, розраховано на всі отримані послуги, в тому числі за 15 днів на послуги з опалення.

На неопалювальний сезон – на період з 1 травня по 30 вересня – Пенсійний фонд України розрахує житлові субсидії для більшості громадян, які отримували їх під час опалювального періоду, автоматично, за умови, що не змінилися дані про майновий стан чи склад родини. Якщо ж зміни відбулися, отримувачі субсидії повинні надавати протягом 30 днів до територіальних органів Фонду інформацію про такі зміни.

Перелік категорій громадян, які мають звернутись з новим пакетом документів для призначення субсидії – за посиланням: https://bit.ly/3AFx2x8

 

 

Розмір страхових виплат при порушенні правил охорони праці.

Фото без описуПорушення застрахованою особою правил охорони праці, що спричинило нещасний випадок або професійне захворювання, не звільняє страховика від виконання зобов’язань перед потерпілим.

Проте, якщо під час розслідування нещасного випадку встановлено, що ушкодження здоров’я настало не лише з вини роботодавця, а й внаслідок порушення потерпілим нормативних актів про охорону праці, розмір одноразової страхової виплати може зменшуватися, але не більш як на 50 відсотків (ст. 36 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”).

Відсоток зменшення страхової виплати визначається на підставі висновку комісії з розслідування нещасного випадку.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора