Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Пенсійний фонд України інформує

Дата: 09.06.2023 13:34
Кількість переглядів: 148

Відомості про трудову діяльність подаються через вебпортал.

Фото без опису

 

Яка дата вважається датою звернення за призначенням пенсії за віком у разі подання заяви через вебпортал?
Фото без опису    Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” призначення пенсії за віком здійснюється автоматично або за зверненням особи (на підставі заяви).

Якщо заява про призначення пенсії подається через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України або засобами Порталу Дія, днем звернення за призначенням пенсії вважається дата її реєстрації на вебпорталі Фонду або засобами Порталу Дія.

У разі якщо до заяви про призначення пенсії, поданої через вебпортал електронних послуг Фонду або засобами Порталу Дія, додані не всі необхідні документи, орган Фонду письмово повідомляє про це заявника через електронний кабінет користувача.

Якщо документи будуть подані не пізніше трьох місяців із дня повідомлення про необхідність подання додаткових документів, то днем звернення за призначенням пенсії вважається дата реєстрації заяви на вебпорталі Фонду або засобами Порталу Дія.

 

Чи можна здійснити благодійну пенсійну пожертву від імені ФОП?

Фото без описуТак, фізична особа-підприємець, за бажання, може стати меценатом, адже до фінансування пенсійних виплат на благодійній основі може долучитися будь-яка юридична або фізична особа, громадянин, який проживає в Україні або за кордоном.

Для здійснення благодійної пожертви не потрібно подавати жодних документів та відвідувати державні установи.

Щоб зробити пожертву, потрібно скористатись послугами вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України (без авторизації та внесення особистих даних того, хто здійснює платіж).

Ознайомитись з інформацією як здійснити благодійну пожертву можна: https://www.pfu.gov.ua/2156903-blagodijni-pozhertvy-u.../.

Довідково: Податковим кодексом України не передбачено включення благодійних пожертв юридичних та фізичних осіб до об’єкту оподаткування.

 

Куди і як учасник бойових дій може звернутися за призначенням пільг?

Фото без описуЗ питань щодо призначення пільг людина може звернутись з заявою та необхідними документами до Пенсійного фонду України в один зі зручних способів:

  • особисто, звернувшись до обраного сервісного центру Пенсійного фонду України або до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад, центрів надання адміністративних послуг;
  • поштою, надіславши документи на адресу органу Фонду;
  • online – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний застосунок “Пенсійний фонд” чи через Портал Дія.

Довідково:

Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 373.

 

Особливості виплати лікарняних для ФОП.

Фото без описуВ Україні право на виплати за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані особи (Закон України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”).

Застрахованими є, зокрема, і фізичні особи-підприємці (ФОП), які cплатили страхові внески. При цьому страхові внески мають бути сплачені у строки та у розмірі, визначеному законодавством, і не можуть бути меншими за розмір мінімального страхового внеску (у 2023 році – 1474 грн).

Розмір та особливості оплати

Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності обчислюється виходячи із доходу ФОП, з якого сплачено страхові внески, та залежить від страхового стажу ФОП.

Система оподаткування, за якою працює ФОП, для оплати лікарняного значення не має.

Оплату лікарняного здійснюють органи Пенсійного фонду України.

У разі хвороби ФОП за рахунок Фонду оплачуються лікарняні лише з шостого дня непрацездатності.

Якщо ж листок непрацездатності видано у зв’язку з доглядом за хворою дитиною, то він оплачується за рахунок Фонду з першого дня хвороби дитини, протягом всього періоду, коли дитина за висновком лікаря потребує догляду (але не більш як за 14 календарних днів).

Коли дитина віком до 14 років потребує стаціонарного лікування, лікарняні виплачуються за весь час перебування особи в стаціонарі разом з хворою дитиною.

Підстава для призначення

На підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність в Електронному реєстрі листків непрацездатності має бути сформовано лікарняний (відповідно до Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17.06.2021 № 1234 ).

При цьому в графі листка непрацездатності “місце роботи” має бути зазначено, що він виданий ФОП, та вказано його прізвище.

Детальніше: https://tinyurl.c

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора