Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Пенсійний фонд України інформує

Дата: 20.06.2023 14:05
Кількість переглядів: 59

Затверджено механізм швидкого надання житлових субсидій.

Фото без опису
13 червня Уряд ухвалив постанову, яка дає можливість в рамках експериментального проєкту максимально спростити процедуру звернення громадян за житловою субсидією і забезпечити швидке прийняття рішення щодо її надання.

Спрощений механізм звернення за житловою субсидією звільнить громадян від потреби збирати довідки і витрачати час на заповнення декларації на призначення житлово-комунальних субсидій.

Фізично відвідувати органи Пенсійний фонд України для подання спрощеної заяви НЕ потрібно. Час, який витрачає людина чи родина на призначення соціальних допомог, буде мінімізовано, а процес подання заяви – максимально автоматизовано.

В електронній формі спрощене звернення можна буде подати в онлайн-кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду України, у мобільному додатку ПФУ, на Порталі Дія. Це не вимагає очікування у чергах, мінімізує людський фактор та ймовірність допущення помилок.

 

Уряд ухвалив постанову №601, якою передбачено запровадження експериментального проєкту з удосконалення порядку надання населенню житлових субсидій.

Фото без описуМетою прийняття документу є створення умов для максимального спрощення процедури звернення громадян за субсидією для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та пічного побутового палива і забезпечення швидкого прийняття рішення щодо її надання.

Людина має просто виявити бажання на отримання такої соціальної допомоги від держави шляхом подання спрощеної заяви на призначення житлової субсидії “в один клік” і надати дозвіл на збір та обробку відомостей про себе та осіб, з урахуванням яких призначатиметься виплата.

Відвідувати органи Фонду для подання спрощеної заяви не потрібно, – процес подання заяви буде максимально автоматизовано.

 

Чи обов’язково укладати договір оренди при переїзді в орендоване житло?

Фото без описуЯкщо сім’я фактично проживає в житловому приміщенні, але не зареєстрована у ньому, – то житлову субсидію домогосподарству може бути призначено на підставі договору наймання (оренди) житла.

У разі якщо ваша сім’я належить до внутрішньо переміщених осіб (цей статус має підтверджуватися відповідними довідками), то житлова субсидія може призначатися без укладення договору наймання (оренди) житлового приміщення, в якому проживає родина

 

Чи можу я сплачувати добровільний пенсійний внесок за свою дружину, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною та зараз тимчасово проживає за кордоном?

Фото без описуТак, ви можете сплачувати добровільний страховий внесок за свою дружину незалежно від того чи перебуває вона у відпустці по догляду за малолітньою дитиною, працює чи не працює. При цьому жінка, яка перебуває у відпустці по догляду  за дитиною до досягнення нею трирічного віку, за умови отримання відповідної допомоги, є застрахованою особою, та про неї є дані в реєстрі застрахованих осіб  Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Місце, де в конкретний момент часу проживає ваша дружина: в Україні чи за кордоном, – значення не має. 

Якщо ваша дружина здійснює догляд за дитиною до трирічного віку, то додатково сплативши за неї добровільний внесок, ви збільшите заробіток, який у майбутньому буде враховуватись при обчисленні її пенсії (адже за період догляду за дитиною заробіток щомісяця враховується у розмірі мінімальної зарплати). 

Якщо ж ваша дружина перебуває у відпустці по догляду за дитиною до шести років без збереження заробітної плати, то завдяки сплаті добровільного внеску, вона набуде страховий стаж. Для того, щоб до страхового стажу було зараховано один повний місяць, сума добровільного внеску повинна бути не меншою від розміру мінімального страхового внеску. Наразі це 1474 грн (22% від мінімальної заробітної плати).

Чи сплачувати внески в подальшому, з якою періодичністю та у якому розмірі, ви вирішуєте самостійно.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора