Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ ІНФОРМУЄ: ДАЙДЖЕСТ ОСНОВНИХ ПОДІЙ ТИЖНЯ 22-28.07.2023 ТА ОСНОВНІ ПОЗИЦІЇ ІНФОРМАЦІЙНОГО РЕАГУВАННЯ

Дата: 30.07.2023 10:39
Кількість переглядів: 125

 

        1. Захист інфраструктури зернового коридору

Міф про ефективну високоточну російську зброю розвіяно. росія значною мірою вичерпала свій арсенал сучасних ракет, до того ж всі з них, зокрема «Кинджал», здатна перехоплювати ППО і ПРО України. Нині росіяни використовують здебільшого архаїчні радянські боєприпаси: неточні та неефективні, хоча вони мають велику руйнівну силу. російські обстріли призводять до величезних гуманітарних втрат: руйнуються медзаклади, школи, магазини, фабрики та заводи, житлова інфраструктура. російські обстріли не мають жодної військової мети і апріорі не впливають на ситуацію на фронті. Мета кремля – якнайбільше жертв та руйнувань, геноцид українського народу за наказом путіна. росія кожен день доводить, що вона – спільна загроза для всього цивілізованого світу, здатна піти на будь які воєнні злочини.

        1. Ситуація на ЗАЕС

МАГАТЕ зафіксувала наявність протипіхотних мін на околицях Запорізької АЕС. Ризик катастрофи на ЗАЕС, поки її контролюють російські окупанти, залишається високим. Наявність вибухівки на АЕС суперечить стандартам безпеки МАГАТЕ, а запуск 4-го енергоблоку у режим гарячого зупину є відвертим проявом ядерного шантажу. Росіяни здатні піти на провокацію на ЗАЕС, аби звинуватити Україну та завдати їй непоправних економічних та екологічних втрат. Саме так вони зробили, коли підірвали греблю Каховської ГЕС. Єдиний спосіб забезпечити ядерну безпеку - повернути ЗАЕС під контроль України, яка готова відновити її повноцінну роботу. Кремль не має права тримати у заручниках кілька мільйонів людей з різних країн, яким загрожує небезпека через можливу провокацію на ЗАЕС.

        1. Судилище над полоненими батальйону «Айдар»

У Ростові-на-Дону розпочалося чергове судилище над українськими військовополоненими - 18-ма військовослужбовцями батальйону «Айдар» Українцям за фактом інкримінують належність до підрозділу ЗСУ та виконання своїх службових обов’язків. Тому це судилище порушує Женевські конвенції, є незаконним, а його наслідки - юридично нікчемними. Це вже не перший випадок грубого порушення міжнародного права російським судом у Ростові. 16 червня там так само влаштували судилище над полоненими з полку «Азов». Українські полонені - герої, а російські «судді» - злочинці. Фіктивні «вироки» не завадять процесу повернення наших воїнів з полону в рамках обмінів. Україна не залишає своїх у біді. Ростовські судилища отримають належну юридичну оцінку в рамках міжнародних процесів над російськими воєнними злочинцями.

        1. Підсумки засідання ради Україна-НАТО

Україна вперше задіяла новий формат реагування на кризові ситуації, заснований на Вільнюському саміті Альянсу. Рада Україна-НАТО зарекомендувала себе як ефективний механізм кризових консультацій. Союзники України рішуче засудили зрив “зернової угоди”, спроби зупинити експорт української агропродукції і атаки проти українських портів. Ухвалене практичне рішення про посилення розвідки та спостереження в регіоні Чорного моря, у тому числі за допомогою морських патрульних літаків та безпілотників. Триває пошук спільного рішення для продовження безпечного та рентабельного експорту українського продовольства в умовах російського терору.

        1. Позиція щодо Олімпійських змагань

Українську фехтувальницю Ольгу Харлан зняли зі змагань після відмови від рукостискання з росіянкою Смірновою, яка виступала під нейтральним прапором. Російський спорт підконтрольний кремлівському режиму та використовується державою-агресором у політичних цілях. Україна домоглася того, щоб Міжнародний олімпійський комітет не запрошував офіційні делегації Росії та Білорусі на змагання. Українські спортсмени прагнуть чесно змагатися і не відмовляються від боротьби. Вони будуть змагатися зі спортсменами під нейтральним прапором за умови, якщо ті публічно не підтримуватимуть російську агресію. Українська сторона попередньо повідомила Міжнародну федерацію фехтування про те, що українські спортсмени не будуть тиснути руку атлетам з Росії, які виступають під нейтральним прапором. Під час виступу Ольга Харлан ініціювала інший тип спортивного вітання - вдаряння по клинку. Це поширена практика між атлетами ворожих країн, наприклад з Палестини та Ізраїлю. Однак Смірнова провокативно вимагала рукостискання, розраховуючи на дискваліфікацію суперниці.

        1. День Української Державності

28 липня відзначається День Української Державності, приурочений до Хрещення Русі. Це свято покликане нагадувати, що українське державотворення має понад тисячолітню традицію. Прийняття християнства у 988 році стало цивілізаційним вибором, який визначив європейський шлях розвитку України. Держава і державність нероздільні як дерево і коріння. Історія дає суспільству усвідомлення зв’язку поколінь та конструювання спільного шляху. Спроби заперечити українську історію або привласнити собі українську історичну спадщину Москвою недолугі, як і сучасні фейки російської пропаганди. Протягом століть історичного розвитку Україна втрачала і знову відновлювала державність. Українці мають величезний досвід визвольної боротьби, який надихає сучасних воїнів на полі бою. З наступного року День Державності буде відзначатись 15 липня – з огляду на перехід Православної церкви України та Української греко-католицької церкви з 1 вересня 2023 року на Новоюліанський стиль календаря. За перенесення Дня Державності проголосував парламент 14 липня цього року. Оскільки День Української Державності має привʼязку до релігійної традиції, перенесення памʼятної дати синхронізує її відзначення з новим календарем."

 

        1. Головні новини тижня

 

На Київщині відновлено вже понад 12 тисяч обʼєктів – брифінг начальника КОВА Руслана Кравченка (ВІДЕО)

Київська область – одна з найбільш постраждалих внаслідок повномасштабного вторгнення російської федерації. Загалом зруйновано та пошкоджено більше 27 тисяч об’єктів, із яких понад 24 тисячі – житловий фонд. Про процес відбудови в регіоні розповів під час брифінгу начальник Київської ОВА Руслан Кравченко.

Він розповів, що на сьогодні в області вже відновлено повністю та частково зі збереженням життєдіяльності 12 136 об’єктів. Основна частина – майже 11 тисяч об’єктів – багатоквартирні та приватні будинки. Відновлення відбувається за кошти обласного та місцевих бюджетів, уряду і за сприяння міжнародних партнерів та фондів.

Руслан Кравченко детально зупинився на деяких програмах із відбудови.

Так, на Київщині успішно реалізують проєкт із відбудови багатоквартирних будинків у рамках платформи UNITED24. Ініціативу Президента України Володимира Зеленського щодо UNITED24 підтримали безліч донорів із різних куточків світу. Завдяки цій допомозі та співпраці КОВА, Мінінфраструктури і ПРООН будуть відновлені 18 будинків. До повномасштабного вторгнення росії в них проживали понад 4 тисячі мешканців.

Уже стартували роботи на 12 об’єктах. Багатоповерхівки будуть відновлені у Гостомельській, Дмитрівській, Бородянській та Ірпінській громадах. Незалежний нагляд за використанням коштів на відновлення та якістю відбудови на всіх етапах реалізовує ПРООН. Така співпраця дозволить зробити весь процес відбудови прозорим та підзвітним.

Крім того, в Ірпені напроти зруйнованого житлового комплексу «Ірпінські липки» стартувало комплексне відновлення приватних будинків, які були пошкоджені або повністю знищені внаслідок російської агресії. Без житла залишилися понад 300 мешканців приватного сектору.

Комплексне відновлення передбачає капітальний ремонт 31 приватного будинку, де замінять вікна, двері, паркани та покрівлю, проведуть термомодернізацію фасадів. Ще 30 будинків будуть зведені з нуля. Також капітально відремонтують Гостомельське шосе і вулицю Багірова, на яких облаштують сучасне освітлення.

Загалом роботи стартували на 55 обʼєктах, на інших – почнуться найближчим часом. Їх планують ввести в експлуатацію до Нового року. Будинки відновлюються на земельних ділянках власників зруйнованого житла. Списки формували комісії сільських, селищних та міських територіальних громад із числа пільгових категорій громадян. Усі об’єкти, які включені до програми, погоджені утвореною Київською ОВА комісією.

Ще одна програма – «Є Нова оселя». У рамках її реалізації вже закупили 31 квартиру для тих, хто втратив своє житло. Заплановано купити ще 25-27 осель.

За кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії на Київщині буде відновлено 38 об’єктів. Це житло і навчальні заклади.

У межах ще однієї урядової програми комплексно відбудовують Мощун та Бородянку. 

Руслан Кравченко зауважив, що обсяг уже виконаних робіт із відновлення є досить значним, тому створені спеціальні комісії у складі представників місцевого самоврядування, підрядних організацій та балансоутримувачів об’єктів, які перевіряють якість їх виконання. Зокрема, вони реагують на скарги мешканців, звернення органів місцевого самоврядування тощо для оперативного усунення виявлених недоліків.

Важливі зміни у правилах призначення державних виплат ВПО

Звертаємо увагу внутрішньо переміщених осіб, що у зв’язку із прийняттям постанови КМУ «Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб» № 709, прийнятої 11 липня 2023 року, змінились правила призначення та виплат допомоги ВПО. Про це повідомляють у Департаменті соціального захисту населення Київської ОВА.

Цією постановою Уряд уточнив параметри надання державної підтримки вимушеним переселенцям. Зокрема, передбачено формування щомісяця до 14 і 27 числа переліку внутрішньо переміщених осіб, які звернулися щодо виплати допомоги через АТ «Ощадбанк» на банківський рахунок у банку, в якому відкрито рахунок уповноваженої особи (отримувача). Тобто відтепер списки отримувачів формуватимуться двічі на місяць.

Також нагадуємо, що з 1 серпня допомога продовжується автоматично на один шестимісячний період для ВПО, які вже отримували допомогу на проживання, за винятком осіб, які:

  • перебувають за кордоном більше 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин, що підтверджуються документально (обґрунтованими вважаються причини, коли людина була у службовому відрядженні, оздоровлення дітей, стажування, лікування, реабілітації, що підтверджується відповідними документами, зокрема за запрошенням сторони, яка приймає. Також не включатимуться дні перебування за кордоном із таких причин, як смерть членів сім’ї особи та її родичів, догляд за хворою дитиною віком до 18 років, перебування у закладах охорони здоров’я, судових та правоохоронних органах, у зв’язку з якими особа не за власним бажанням не могла повернутися з-за кордону та може підтвердити такі обставини документально);
  • повернулися до покинутого місця проживання;
  • відбувають покарання в місцях позбавлення волі.

Метою державної політики щодо внутрішньо переміщених осіб є забезпечення підтримкою громадян, які через війну втратили житло або вимушені були залишити власні домівки і переселитися з місць, де ведуться бойові дії або з тимчасово окупованих територій, а також допомога їм в адаптації до нових умов життя. Така допомога є тимчасовою і має надаватися громадянам, які найбільше її потребують.

Детальніше про зміни, які відбулися в правилах призначення виплат ВПО, читайте тут.

На Київщині презентували проєкт нового герба та прапора області

У Київській обласній військовій адміністрації презентували перші напрацювання геральдистів нового герба та прапора області депутатам Київської облради, керівникам громад та мерам міст. Далі – буде широке обговорення в громадах.

«З 1999 року на гербі Київщини зображений Юрій Змієборець, який копіює і нагадує Георгія Побідоносця на гербі московської області та москви. Але нічого спільного з терористами ми не маємо. Тому цілком логічно, що з початку повномасштабного вторгнення росії до України постало питання про зміну символіки. Вона повинна відповідати нашій історії, культурним цінностям, враховувати соціально-економічні особливості й традиції регіону», – наголосив під час презентації начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко.

За ініціативою Київської ОВА провели геральдичну експертизу офіційної символіки області. Сформували робочу групу з представників обладміністрації, облради, науковців, істориків, геральдистів. Роботу групи координував заслужений художник та геральдист Олексій Руденко. Усі напрацювання нового герба та прапора пройшли експертизу Інституту історії НАНУ, який підтримав ініціативу позбутися будь-яких натяків на зв’язок сучасної геральдики з імперським минулим.

«Фахівці запропонували, щоб в основі герба Київщини був зображений ангел. Адже саме ангел, який молиться за Київщину, її мешканців і стоїть на захисті, зафіксований в історичних документах на гербі Київської землі щонайменше з 1416 року», – зазначив Руслан Кравченко. 

За даними фахівців, герб з ангелом зображували і на великих державних печатках Великого князівства Литовського. Варіантів прапора чотири – герб із зображенням ангела на різних кольорових фонах, серед яких: синій, білий та пурпуровий.

На реалізацію проєкту не витратили жодної копійки з обласного бюджету. Нова символіка детально обговорюватимуть у громадах, буде проведене широке опитування. Узгоджений варіант затверджуватиметься на сесії облради.

«Переконаний, що це має бути виважене компромісне рішення, яке передовсім сприймуть мешканці Київщини. Упевнений, що вже незабаром Київщина матиме свою, ні на кого не подібну символіку – новий герб та прапор, із якими святкуватимемо перемогу!» – підсумував начальник Київської ОВА.

Підтримка малого та середнього бізнесу на Київщині під час війни: грантові можливості липня

Соціальне підприємництво – один з інструментів вирішення актуальних економічних проблем. З метою підтримки соціального бізнесу Київщини під час війни Департамент економіки Київської обласної військової адміністрації пропонує добірку грантів липня.

Підтримка жіночого і сімейного малого та середнього бізнесу Київської області

У межах цієї грантової програми підтримка надаватиметься на релокацію бізнесу, відкриття нового напрямку діяльності, масштабування бізнесу на території України, а також вихід на міжнародні ринки.

Результатом грантової діяльності має стати створення та збереження робочих місць, залучення інвестицій, нових клієнтів, збільшення продажів на внутрішньому ринку та/або іноземних ринках.

Термін подання заявок на отримання фінансування в рамках цієї програми – до 25 серпня 2023 року.

Гранти для підтримки малих та середніх переробних підприємств Київщини

Метою цієї програми є забезпечення безперервності та стійкості бізнесу, а також допомога у розвитку на внутрішньому та зовнішньому ринках для підтримки економіки України.

Гранти підтримуватимуть малі та середні переробні підприємства, щоб сприяти таким видам діяльності, як:

  • виробництво інноваційних продуктів;
  • модернізація виробництва;
  • скорочення ручної людської праці в поєднанні зі створенням більш висококваліфікованих робочих місць;
  • підвищення енергоефективності та ефективності використання інших ресурсів (наприклад, води) та поводження з відходами (наприклад, зменшення відходів, їх перероблення);
  • підвищення відповідності до стандартів охорони навколишнього середовища, ощадливого виробництва;
  • сприяння побудові технологічної, сучасної, цифрової переробної промисловості;
  • імпортозаміщення на українському ринку та/або експорт української продукції для заповнення ніш, які раніше займала російська та білоруська продукція;
  • локалізація виробництва товарів потрібних для відбудови.

Термін подання заявок – до 15 грудня 2023 року.

Грант для ремісничих і сервісних мікробізнесів Київської області

Міжнародна гуманітарна організація Help – Hilfe zur Selbsthilfe реалізує проєкт «Надання послуг із невідкладної допомоги та захисту населенню, що постраждало в результаті війни в Україні». Одним із компонентів проєкту є грантова підтримка мікробізнесу на теренах Київської області. Проєкт планує підтримати 325 підприємств.

Термін подання заявок у межах проєкту – до моменту набору необхідної кількості кандидатів.

Детальну інформацію про грантові можливості для малого та середнього бізнесу на Київщині можна дізнатися тут: https://cutt.ly/rwaiqY41

У Київській ОДА анонсували створення каталогу відновлених об’єктів за 2022 рік за кошти резервного фонду держбюджету – брифінг КОДА (ВІДЕО)

У Київській ОДА розробляється Каталог відновлення області. Він буде містити інформацію про об’єкти, які були відновлені протягом 2022 року за кошти, виділені з резервного фонду держбюджету. Про це розповів під час брифінгу заступник голови КОДА Микола Бойко.

Основне завдання, яке стоїть перед Київською обласною державною адміністрацією, – швидко та якісно відновити зруйноване і повернути людей до їхніх домівок. Роботи з відновлення були розпочаті невідкладно відразу після звільнення територій. Враховуючи масштаби зруйнованого, а це понад 27 тисяч об’єктів, першочергово відновлювалися заклади освіти, дошкільні заклади й лікарні та проводилися поточні ремонти багатоповерхових будинків. 

«Минулого року відновлення пошкодженого відбувалося за кошти, виділені з резервного фонду держбюджету, а також з обласного та місцевих бюджетів, за участю міжнародних організацій, фондів, меценатів, волонтерів тощо. Усі ми разом допомагали людям повернутися до їхніх рідних домівок. Загалом протягом 2022 року за кошти з резервного фонду державного бюджету було відновлено більше 1000 об’єктів на загальну суму понад 700 мільйонів гривень», – зазначив Микола Бойко.

Він додав, що позиція Київської обласної державної адміністрації – прозорість діяльності та відповідальність перед жителями області. Саме тому наразі розробляється Каталог відновлення Київщини за 2022 рік.  

У ньому будуть дані про відновлення приватних та багатоквартирних будинків, об’єктів критичної інфраструктури, закладів освіти та охорони здоров’я, закладів культури, адміністративних будівель, ремонт пошкоджених доріг (ліквідація вибоїн покриття) тощо.

«У цьому каталозі будуть усі відповідні фільтри, де кожен охочий зможе ознайомитися з тим, що було зроблено за 2022 рік: подивитися той або інший об’єкт, за яку суму коштів були виконані роботи, ким проводилися тощо», – прокоментував заступник голови Київської ОДА.

Подібний каталог об’єктів, відновлених у 2023 році, згодом також буде розроблено та оприлюднено на сайті Київської обласної державної адміністрації. Він буде оновлюватися постійно.

Духовний фронт Київщини: представники Ради церков презентували соціальну роботу в громадах

У Київській обласній військовій адміністрації провели засідання Ради церков та релігійних організацій регіону. Участь у заході взяли представники релігійних конфесій та організацій, які діють в області. Вони презентували свою участь у проєкті «Духовний фронт Київщини». 

Заступниця начальника КОВА Жанна Осипенко наголосила на важливості роботи спеціальних хабів, створених церквами та релігійними організаціями для сприяння інтеграції вимушених переселенців та їхніх дітей у громади, в яких вони тепер проживають.

«Ми вдячні за співпрацю та ваше надійне плече. У важкі часи і діти, і дорослі потребують не тільки матеріальної допомоги. Людям потрібна насамперед психологічна допомога та духовна підтримка. Кожен із вас працює не лише під час богослужіння. Ви постійно співпрацюєте з громадами та допомагаєте людям у всіх їхніх потребах», – звернулася Жанна Осипенко до представників релігійних конфесій Київщини.

Представники релігійних організацій розповіли про свою діяльність у громадах, спрямовану не лише на духовне, а й соціальне служіння людям. Зокрема, поділилися напрацюваннями й досвідом психологічної допомоги та матеріальної підтримки вимушених переселенців, людей, які постраждали внаслідок воєнних дій, роботою з дітьми. Окремо виділили напрям адаптації військовослужбовців, які повертаються з війни та потребують допомоги й підтримки, та з членами їхніх сімей.

Крім того, учасники обговорили заходи до Дня Хрещення Русі-України, Дня Української Державності та проведення Молитовного сніданку до Дня Незалежності України. 

У підсумку учасники засідання окреслили шляхи подальшої співпраці між Київською обласною адміністрацією та Радою, обрали наступного голову Ради церков на період із вересня 2023 року до серпня 2024 року та прийняли рішення підтримати ініціативу обласної адміністрації про оновлення герба Київщини.

Руслан Кравченко: На Київщині завершили будівництво нового мосту через річку Здвиж

У Бородянці на Київщині завершили будівництво нового мосту через річку Здвиж. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко. 

Очільник обладміністрації разом із начальником Служби відновлення і розвитку інфраструктури в Київській області Русланом Ничіком проінспектував завершення робіт. 

«Міст було зруйновано росіянами на початку повномасштабного вторгнення. Сьогодні рух новим автомобільним мостом було відновлено. Після деокупації Київщини Служба відновлення на ділянці автомобільної дороги М-07 Київ – Ковель – Ягодин оперативно облаштувала тимчасовий проїзд зруйнованою спорудою. Капітальна відбудова розпочалась у грудні минулого року», – зазначив Руслан Кравченко.

Довжина нового мосту – 102 метри. Він зведений з урахуванням сучасних транспортних навантажень. Штучна споруда має дві смуги руху. Частково нанесена розмітка на проїзній частині.

На Київщині під час військової агресії росіяни загалом пошкодили 50 штучних споруд. Із них 29 – на автомобільних дорогах загального користування державного значення та 21 – на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення. На 47 вже відновили проїзд.      

«Вдячні дорожникам, які оперативно відновлюють інфраструктуру області. Повноцінне сполучення між населеними пунктами області дозволить повертати людей до звичного ритму життя та комфортного пересування без втрати часу», – наголосив начальник Київської ОВА.

Триває вступна кампанія до закладів профтехосвіти та коледжів Київщини – брифінг КОВА (ВІДЕО)

На Київщині триває вступна кампанія до коледжів та закладів професійно-технічної освіти. Наразі у кожному закладі працюють приймальні комісії. Про це під час брифінгу розповіла заступниця начальника Київської ОВА Жанна Осипенко.

«Вступна кампанія у закладах професійно-технічної освіти завершиться 1 вересня. А прийом документів до закладів із фахової передвищої освіти на навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем «фаховий молодший бакалавр» на місця регіонального замовлення вже завершився», – зазначила Жанна Осипенко.

Вона повідомила, що цього року Київська обласна військова адміністрація затвердила 1584 місця регіонального замовлення в коледжах – уже оприлюднені рейтингові списки для зарахування. До 31 липня проводитимуть зарахування на бюджетні місця. А вступна кампанія на навчання за кошти фізичних або юридичних осіб ще триває.

Також важливою є підготовка кваліфікованих робітників у закладах професійно-технічної освіти. Обсяги прийому молоді на навчання до них були сформовані з урахуванням середньострокового прогнозу потреби у робітничих кадрах на регіональному ринку праці й запитів підприємств, установ та організацій Київщини. Цього року регіональне замовлення збільшили на 10% – це 3639 осіб.

Вступники мають можливість подати документи як у письмовому, так і в електронному вигляді через електронний кабінет. Станом на 25 липня виконання обсягів прийому за регіональним замовленням в області  становить 70%.

Водночас у багатьох закладах такі місця вже майже заповнені. На понад 80% виконали регіональне замовлення 12 закладів, а саме: Рокитнянський, Броварський, Ржищівський та Васильківський професійні ліцеї, Сквирське і Катюжанське вищі професійні училища, Білоцерківське вище професійне училище будівництва та сервісу, Білоцерківський професійний коледж, Переяслав-Хмельницький центр професійно-технічної освіти, а також Білоцерківський фаховий коледж сервісу та дизайну, Білоцерківський механіко-енергетичний фаховий і Ржищівський індустріально-педагогічний коледжі.

Заступниця начальника КОВА наголосила, що всі 22 заклади професійної освіти Київської області забезпечені укриттями, які повністю задовольняють потребу для розміщення всіх учасників освітнього процесу.

Київщина бореться з наслідками негоди, яка вирувала в області

Масові пошкодження та відключення електроенергії відбулися через негоду, яка вирувала у Київській області з вечора 26 липня. Постраждали громади Броварського, Обухівського, Бориспільського та Білоцерківського районів. Про це повідомив начальник Київської ОВА Руслан Кравченко на своїй сторінці у Facebook.

На території цих громад фіксують повалення дерев й опор електромереж на проїжджу частину доріг та дахи житлових будинків і приватного сектору, що призвело до руйнації покрівель, підтоплення підвальних приміщень багатоквартирних та приватних будівель.

Крім того, внаслідок буревію були повністю або частково знеструмлені більше 220 населених пунктів. За даними ДТЕК Київські регіональні електромережі, станом на 16:00 ще знеструмлені понад 57 тисяч клієнтів. Ремонтні роботи тривають – працюють 106 бригад. 

Найбільше пошкоджень зазнали Рокитнянська, Таращанська, Ставищенська та Узинська громади Білоцерківського району.

Так, за отриманою інформацією, на території Ставищенської громади зруйновано покрівлі у 30% багатоповерхівок та приватних будинків, повалено дерева та електроопори, без світла залишилось 80% населення громади.

У Таращанській громаді нанесені численні збитки приватному сектору та закладам комунальної власності у вигляді руйнувань даху.

Повалені дерева на проїжджу частину та на житлові будинки, пошкоджені дахи приватних будівель, закладів культури, освіти та охорони здоров’я, а також частково відсутнє електропостачання в населених пунктах Узинської громади.

Пошкоджені житлові будинки, культурні, освітні та медичні заклади, адміністративні приміщення державних установ і приватних підприємств Рокитнянської громади.

До ліквідації наслідків залучені працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій, ДТЕК Київські регіональні електромережі, служби відновлення та розвитку інфраструктури у Київській області, а також ремонтні бригади. 

Київська обласна військова адміністрація організувала допомогу населенню. З регіонального матеріального резерву виділяють матеріали для оперативної ліквідації наслідків стихії. До відновлення залучені також міжнародні організації, зокрема УВКБ ООН та Київська обласна організація Товариства Червоного Хреста України.

У закладах освіти Київської області облаштовано 1249 укриттів для понад 260 тисяч осіб – брифінг КОВА (ВІДЕО)

Заклади освіти Київщини готують до нового навчального року, здійснюють ремонти та будівництва укриттів, облаштовують класи, їдальні, спортивні зали. На території Київської області для закладів освіти облаштовано 1249 укриттів, які загалом можуть вмістити 267,9 тис. осіб.

Про підготовку до нового навчального року та належне облаштування захисних споруд у школах та дитячих садках розповіла під час брифінгу заступниця начальника Київської обласної військової адміністрації Жанна Осипенко.

«Насамперед – безпека наших здобувачів освіти та педагогів. Тому надзвичайно багато зусиль докладається, щоб зробити наші школи більш безпечними. Найважливіше – це облаштування укриттів: будівництво, капітальні ремонти, поточні ремонти як найпростіших, так і протирадіаційних укриттів», – наголосила Жанна Осипенко.

Минулого навчального року на дистанційному навчанні перебувало 7% шкіл області. Цього року було поставлено завдання, щоб 1 вересня всі діти мали змогу навчатися в очному форматі. А це безпосередньо пов’язано з місткістю укриттів: у закладі не може бути одночасно більше учнів, ніж є місць у сховищі. Тому, щоб забезпечити повне відвідування, укриття повинні вміщувати всіх присутніх.

Переважна більшість захисних споруд в освітніх закладах області – найпростіші укриття. Також є 126 протирадіаційних укриттів. Загальна площа фонду цих захисних споруд становить 292 тис. м².

Заступниця начальника КОВА повідомила, що з метою забезпечення належної роботи укриттів моніторингові групи у складі працівників ДСНС, представників районних адміністрацій та органів місцевого самоврядування протягом 3 тижнів здійснювали об’їзди закладів освіти. Вони побували в усіх без винятку укриттях та надали рекомендації щодо покращення їх стану та усунення недоліків. Повторні перевірки планують здійснити у другій половині серпня.

Роботи з укриттями проводять в усіх районах області. Уже розпочалось будівництво укриттів у Великодимерській, Українській, Бородянській громадах. Найближчим часом стартує будівництво у Броварській громаді.

Крім того, проводять ремонти в 96 закладах освіти, ще в 49 будуть проведені пізніше. Жанна Осипенко зазначила, що на виконання цих робіт використовують кошти державного, обласного та місцевих бюджетів.

Сьогодні триває зарахування дітей до 1 та 10 класів. До перших класів уже зараховано понад 18 тисяч учнів, до десятих – понад 12 тисяч. Окрім цього, до 1 вересня триватиме зарахування учнів до всіх інших класів, оскільки в область щоденно прибувають внутрішньо переміщені громадяни.

«Наше завдання – забезпечити місцями в закладах освіти всіх, хто цього потребує. Спільно з громадами ми постійно відстежуємо стан зарахування, щоб за потреби відкривати додаткові класи. Усі діти будуть навчатися», – додала заступниця начальника обладміністрації.

На Київщині тривають роботи з ліквідації наслідків негоди

У Київській області тривають роботи з ліквідації наслідків негоди, яка вирувала в регіоні з вечора 26 липня та протягом дня 27 липня. Через грозу та шквальний вітер відбулися відбулися масові падіння дерев та опор, які спричинили пошкодження ліній електропередачі та відключення електроенергії. Постраждали громади Броварського, Обухівського, Бориспільського та Білоцерківського районів.

Так, за повідомленням ДТЕК Київські регіональні електромережі, вже повернули світло 157 400 клієнтам у 443 населених пунктах. На ранок 28 липня енергетики відновили роботу 224 ліній електропередачі та 3 596 трансформаторних підстанцій. Проте ще залишаються повністю або частково знеструмлені 113 населених пунктів.

Від буревію найбільше зазнали пошкоджень та руйнувань об’єктів Рокитнянська, Таращанська, Ставищенська та Узинська громади Білоцерківського району. Для ліквідації наслідків буревію були залучені підрозділи ДСНС, всі комунальні підприємства, ремонтні бригади, а також створені мобільні групи із числа військових і добровольчих формувань територіальних громад. Крім того, Київська обласна організація Товариства Червоного Хреста України забезпечила громади будівельними матеріалами.

Так, станом на ранок 28 липня в Узинській громаді наслідки негоди майже ліквідовано, проїзд забезпечено, електропостачання відновлено. Ремонтники працюють із покрівлями пошкоджених будівель.

У Таращанській та Ставищенській громадах тривають роботи з очищення автодоріг від повалених дерев та електроопор. Також у Ставищенській громаді організовано роботу пункту незламності для мешканців, чиїм будинкам було завдано найбільше збитків. Працівники Нацполіції забезпечують чергування біля пошкоджених та знеструмлених об’єктів. Ліквідаційні роботи з розчищення доріг та відновлення електромережі тривають і будуть продовжені завтра.

У Рокитнянській громаді також працює пункт незламності для жителів. Силами комунальних підприємств проводиться робота з розчищення доріг і тротуарів від повалених дерев, а також забезпечено проїзд комунальними та об’їзними дорогами. Здійснюють ремонт пошкоджених дахів багатоповерхівок, покрівель шкіл, садочків та об‘єктів культури. Відновлюють електропостачання.

Працівники поліції цілодобово здійснюють чергування в населених пунктах із дотримання правопорядку. Триває обстеження будівель й оцінювання збитків для планування подальшої роботи.

Київська обласна військова адміністрація продовжує забезпечувати допомогу населенню. З регіонального матеріального резерву виділяють матеріали для оперативної ліквідації наслідків стихії.

єРобота: ще 24 підприємці Київщини отримали кошти від держави для підтримки власного бізнесу

Мікрогрант на старт або розвиток бізнесу отримають ще 24 мешканці Київщини. Вони стали черговими переможцями програми «Власна справа» урядового проєкту «єРобота», за підсумками 11-ї в цьому році хвилі подачі заяв, яка тривала з 19 червня до 2 липня. Про це повідомили в Київській обласній службі зайнятості.

Грантові кошти планують спрямувати на відкриття кав’ярень, продуктових магазинів, медичних кабінетів загальної практики, швейних майстерень і цехів, а також у сферу будівництва.

Цього року позитивні рішення щодо отримання мікрогранту отримали 310 переможців із пристоличного регіону.

Загалом за час дії програми з липня 2022 року на Київщині прийнято 537 позитивних грантових рішень на суму понад 118,5 млн грн. Завдяки схваленим бізнес-проєктам передбачено створення близько 1 127 нових робочих місць.

Усі мешканці області, хто має бізнес-ідею та бажає її втілити, можуть подати заявку для отримання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу. Розмір гранту за цією програмою складає від 50 тис. до 250 тис. грн. Сума залежить від запланованої кількості створення робочих місць. Детальну інформацію щодо можливості отримання фінансування від держави – за посиланням.

Наразі також здійснюють прийом заяв щодо надання мікрогрантів для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни та їх подружжя. Вони мають можливість отримати до 1 млн грн. Інформація – тут.

Подати заявку на участь у проєкті «єРобота» можна через портал Дія.

Нагадуємо, що особи, які отримали відмову у фінансуванні в минулих періодах, можуть подати заявку повторно. Кінцевий термін проєкту –19 листопада 2023 року.

        1. Корисна інформація для розповсюдження серед населення

 

МОЗ: медична евакуація військових на лікування за кордон. Як потрапити?

Від 24 лютого 2022 року евакуаційні рейси та транспортування постраждалих внаслідок війни українців здійснюються чи не щодня. Уже майже 4 тисячі наших громадян евакуйовані до закордонних клінік завдяки активній міжнародній підтримці та взаємодії МОЗ із партнерами.

У програмі лікування можуть брати участь цивільні та військові громадяни. Сьогодні розповімо про алгоритм медичної евакуації на лікування до закордонних клінік саме для  захисників та захисниць України.

Нещодавно уряд ухвалив постанову, яка значно спростила механізм направлення на лікування за кордон військових. 

Відтепер для медевакуації не потрібно отримувати висновок консиліуму військово-медичної установи. Натомість медзаклад, в якому захисник/захисниця України перебуває на лікуванні (реабілітації), ініціює та визначає необхідність направлення на лікування за кордон. Медзаклад також готує пакет документів, зокрема:

  • згоду військового або його/її законного представника на лікування за кордоном; 
  • згоду на обробку та передачу персональних даних медзакладам іноземних держав;
  • виписку з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого за формою, затвердженою МОЗ;
  • висновок про необхідність направлення військового на лікування за кордон.

Шаблони вищезазначених документів можна завантажити за посиланням: https://moz.gov.ua/dokumenti_

Висновок про необхідність евакуації разом із пакетом документів медзаклад надсилає до державного органу зі складу сектору безпеки й оборони, в якому військовий/військова проходить службу. Державний орган, своєю чергою, надсилає на розгляд МОЗ в електронній формі лист-направлення з копіями документів.

Потім МОЗ подає запит до країн ЄС щодо готовності безоплатно надати захиснику України необхідну медичну та реабілітаційну допомогу, і  листом інформує Командування Медичних сил або відповідний державний орган, що входить до складу сектору безпеки і оборони, адміністрацію Держприкордонслужби та МЗС про погоджений з іноземною стороною перелік захисників України, яких можуть прийняти на лікування за кордоном.

МОЗ за сприяння офіційних структур Європейської комісії транспортує захисника/захисницю до закордонної клініки.

Ознайомитися з алгоритмом медичної евакуації для цивільних  українців можна за посиланням.

Цифровізація будівництва: оновлено ще дві будівельні послуги на порталі Дія

На порталі Дія тепер доступні дві оновлені послуги для будівельної галузі:

  1. Повідомлення про початок будівельних робіт СС1 або внесення змін у зареєстроване повідомлення: https://diia.gov.ua/…/povidomlennya-pro-pochatok…
  2. Заява на надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, внесення змін або скасування містобудівних умов та обмежень: https://diia.gov.ua/…/zayava-na-nadannya-mistobudivnih…

Оновлення першої послуги полягає в наданні можливості внести зміни в раніше зареєстроване повідомлення про початок будівельних робіт за класом СС1. Раніше для цього потрібно було відвідати ЦНАП.

Зазначимо, що до класу СС1 відносяться невеликі громадські споруди, спортивні об’єкти, невеликі фермерські господарства тощо. Також під цю категорію підпадають будинки, які сьогодні зводять для розміщення переселенців і людей, які втратили житло через війну.

За час існування послуги «Повідомлення про початок будівельних робіт» через портал Дія надійшло майже 12,3 тисячі заяв.

Оновлення другої послуги полягає в наданні користувачам можливості подання заяви на внесення змін або скасування містобудівних умов та обмежень. Раніше послуга передбачала тільки можливість подання заяви на надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки. З початку її існування через Дію надійшло більше 4 тисяч заяв.

У рамках модернізації обох послуг розширено перелік автоматизованих перевірок з метою зменшення кількості інформації, що вноситься замовником вручну.

Нагадаємо, в травні на порталі Дія стали доступні 3 покращені будівельні послуги:

  • повідомлення про початок будівельних робіт на підставі будпаспорта та повідомлення про зміну даних у зареєстрованому повідомленні;
  • видача будівельного паспорта та внесення змін у виданий будівельний паспорт;
  • декларація про готовність об’єкта до експлуатації на підставі будпаспорта.

Оновлення будівельних послуг на порталі здійснюється у співпраці Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, Міністерства цифрової трансформації України за підтримки USAID / UK aid проєкту TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах.

За інформацією Міністерства відновлення України.

Підтримка наших захисників: що треба знати про донорство крові

Щодня компонентів крові для надання медичної допомоги потребують пацієнти з оперативними втручаннями. Під час війни донорство набуло особливого значення і стало частиною оборони країни. Донори постійно рятують життя наших захисників, адже, за даними ВООЗ, 1 донація крові може врятувати до 3 життів.

Здебільшого компоненти крові використовують для екстреної медичної допомоги, тому від наявності їх запасів у центрах крові залежить життя людини.

Департамент охорони здоров’я Київської ОВА дає відповіді на найпоширеніші питання, які стосуються донорства.

Хто може бути донором?

Донором крові або її компонентів може бути будь-який дієздатний громадянин України, іноземець чи особа без громадянства, яка має посвідку на постійне проживання на території України, віком від 18 років, вагою від 50 кг, після проходження відповідного медичного обстеження для підтвердження відсутності постійного чи тимчасового відсторонення від донорства.

Перелік відсторонень – за посиланням: https://blood-center.org.ua/protipokazannya-do-donorstva.

Готуючись до відвідування центру для донації крові, необхідно дотримуватись таких правил:

  • за 72 години до донації утримайтеся від вживання аспірину, анальгіну і ліків, які їх містять;
  • за 48 годин до донації відмовтеся від вживання алкоголю;
  • за 24 години до донації не вживайте смажені, копчені та жирні страви, молочну їжу, яйця;
  • обов’язково виспіться, відпочиньте, перенесіть візит, якщо ви після нічної зміни;
  • зранку перед донацією – легкий сніданок: солодкий чай, узвар, соки, морси, компоти, мінеральна вода, хліб, сухарі, відварні крупи або макарони на воді без масла, овочі, фрукти (крім бананів);
  • за 2 години до донації відмовтеся від куріння.

Де здати кров у Київській області?

Здати кров можна у КНП КОР «Київський обласний центр служби крові» за адресами:

  • Київська обл., м. Біла Церква, бульвар Олександрійський, 171, з понеділка по суботу 8:00-15:00;
  • м. Київ, вул. Загорівська, 1 (відділення трансфузіології), з понеділка по п’ятницю 8:00-13:00.

Також Центр працює у виїзних умовах в різних населених пунктах Київської області. Крім того, пропонує провести корпоративний День донора на базі підприємства чи організації.

За додатковою інформацією звертайтеся за телефонами: (050) 616-94-34, (098) 639-30-76 або на сайті: https://blood-center.org.ua.

 Факти про користь донорства для організму:

  • у донорів значно менший ризик інфарктів та інсультів;
  • у донорів кращий баланс холестерину і нижчий його загальний рівень, а отже, менша ймовірність серцево-судинних хвороб;
  • у донорів менші ризики захворіти на рак легень, прямої кишки, шлунку та гортані;
  • у донорів менше проявів запалення.

МОЗ: коли вакцинувати дитину від кору

Для максимального захисту від кору необхідно отримати дві дози вакцини. Згідно з українським Національним календарем профілактичних щеплень, перше роблять дитині у 12 місяців, а в 6 років – планово проводять друге щеплення.

Якщо дитина не отримала першу чи другу дози вакцини КПК за графіком, їй треба якнайшвидше надолужити пропущені щеплення. 

Коли дитині потрібен негайний захист від кору і як його забезпечити?

  • Дитині виповнилося 12 місяців – час робити планове щеплення КПК.
  • Дитина старше 1 року не отримала першу дозу вакцини КПК – потрібно негайно надолужити пропущене.
  • Дитині 6 років – це час планової вакцинації другою дозою КПК.
  • Дитина пропустила планове щеплення другою дозою в 6 років – слід негайно надолужити пропущене.
  • Дитині 6 та більше років і вона не має жодного щеплення КПК – потрібні два щеплення з інтервалом не менше одного місяця.
  • Ви не пам’ятаєте, чи робили дитині щеплення КПК, і не маєте документальних підтверджень – варто зробити два щеплення з інтервалом не менше одного місяця.

Якщо в дорослих та підлітків (або в батьків підлітків) є сумніви щодо того, чи хворіли вони на кір або чи були вакциновані проти нього, варто зробити щеплення. Підлітки можуть щепитися КПК безоплатно до 18 років.

Дорослі можуть отримати щеплення проти кору лише власним коштом. Зазвичай схема імунізації передбачає введення двох доз вакцини КПК із мінімальним інтервалом у 28 днів.

Якщо ви впевнені, що хворіли на кір, чи маєте антитіла до кору, вакцинація може не проводитися.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України.

        1. Новини Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

Кадровий блок Кабінетом Міністрів України: Призначено: Сосновського Євгена Олеговича заступником Голови Національного агентства України з питань державної служби з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації. Звільнено: Поліщука Олександра Миколайовича з посади заступника Міністра оборони України; Ємельянову Тетяну Олександрівну з посади першого заступника Голови Державної архівної служби України. Погоджено призначення: Старенької Ірини Абрамівни головою Білоцерківської районної державної адміністрації Київської області. Тимчасово покладено виконання обов’язків: Міністра культури та інформаційної політики України на Карандєєва Ростислава Володимировича.

Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України» щодо вдосконалення порядку отримання, декларування та поводження з вогнепальною зброєю». Законопроектом, серед іншого, пропонується визначити вогнепальну зброю та боєприпаси до неї, що підлягають/не підлягають декларуванню, а також заборонити передачу цивільними особами вогнепальної зброї та боєприпасів до неї, отриманої або задекларованої, іншим особам, крім передачі органам Національної поліції України. Також передбачено заборону цивільним особам носити, зберігати, перевозити, застосовувати вогнепальну зброю та боєприпаси до неї, відомості про які відсутні у реєстрах і базах даних Міністерства внутрішніх справ України, чи які не задекларовані в органах Національної поліції України, на території, де не ведуться активні бойові дії тощо.

Верховна Рада України прийняла у повторному другому читанні та в цілому урядовий Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб'єктами державного сектору економіки (реєстр. № 7588 від 25.07.2022).

Погоджено пропозицію Міністерства соціальної політики щодо реалізації за участю Всесвітньої продовольчої програми Організації Обʼєднаних Націй спільного проекту стосовно додаткових заходів із соціальної підтримки пенсіонерів, які проживають на територіях активних або можливих бойових дій. Визначено механізм виплати додаткової грошової допомоги за рахунок коштів ВПП ООН одержувачам пенсій, зокрема, з числа внутрішньо переміщених осіб, які проживають на територіях активних або можливих бойових дій.

Установлено в закладах загальної середньої освіти тривалість 2023/2024 начального року з 1 вересня 2023 до 28 червня 2024. Доручено обласним та Київській міській військовим адміністраціям за участю засновників закладів загальної середньої освіти забезпечити організацію початку навчального року залежно від безпекової ситуації в кожній окремій адміністративно-територіальній одиниці.

Внесено зміни до Порядку надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств. Вдосконалено процедури надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств, зокрема, шляхом залучення до процесу надання грантів банків 50% і більше відсотків акцій яких належить державі в якості уповноважених банків й врегулювання питання технічних обмежень у подачі заявок на участь у програмі надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств через Портал Дія для акціонерних товариств та надання грантів для субʼєктів господарювання, які зареєстровані та провадять/планують провадити діяльність на деокупованих територіях.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора