A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

«МЕНТАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я – НЕЙРОМЕРЕЖА КИЇВЩИНИ»: В ОБЛАСТІ ЗАПРОВАДЯТЬ СУПРОВІД ПОРАНЕНИХ ЗАХИСНИКІВ – БРИФІНГ КОВА

Дата: 07.08.2023 10:21
Кількість переглядів: 110

Фото без опису

На Київщині планують запровадити комплексний супровід поранених захисників та їх родин. Про це розповіла під час брифінгу щодо реалізації проєкту «Ментальне здоров’я – нейромережа Київщини» заступниця голови КОДА Леся Карнаух. 

Цей проєкт є невід’ємною частиною Всеукраїнської програми ментального здоров’я та комунікаційної кампанії «Ти як?», ініційованих першою леді Оленою Зеленською. 

За словами Лесі Карнаух, у планах за допомогою органів місцевого самоврядування та Координаційної ради учасників бойових дій, волонтерів і членів сімей загиблих при Київській ОДА отримувати інформацію про важко поранених захисників. Щойно вони потраплятимуть до шпиталю, їх супроводжуватимуть протягом усього шляху лікування. А такожі надаватимуть необхідну підтримку їхнім родинам. 

Мова йде про допомогу в оформленні всіх документів чи пошуку потрібних спеціалістів, підтримку кваліфікованою психологічною допомогою та багато інших речей, яких потребуватиме сам воїн або його/її сім’я.

Основна ідея проєкту «Ментальне здоров’я – нейромережа Київщини» – об’єднати всі ініціативи та зацікавлені сторони для надання комплексної підтримки тим, хто цього потребує.

«Сьогодні Україна проходить дуже складний шлях, і наші люди потребують підтримки. Йдеться про всі без винятку групи населення, які проживають на території нашої області. Особливу увагу приділяємо внутрішньо переміщеним особам, яких на території нашої області сьогодні є понад 330 тисяч», – зазначила Леся Карнаух.

Заступниця голови КОДА розповіла, що зараз триває збір повної інформації про ті ініціативи, які реалізуються на території Київської області і державними установами, і громадськими організаціями, й місцевими громадами, а також представниками міжнародної спільноти, щоб спрямувати всі активності саме до тих людей, які найбільше цього потребують.

У рамках реалізації проєкту були вибрані 4 ключові вектори роботи: медичний, соціальний, правовий та освітній. Адже якісна психо-соціальна допомога потрібна саме в цих важливих сферах життєдіяльності.

Зокрема, психологічну допомогу вже отримують мешканці області на первинній ланці медичної допомоги. У межах програми ментального здоров’я більшість сімейних лікарів Київщини пройшли навчання за спеціально розробленою системою, яка дозволяє ще під час першого візиту виявити проблему та або надати необхідну допомогу на рівні консультації, або спрямувати пацієнта до кваліфікованого психолога чи психотерапевта.

Що стосується освітнього напряму, то одним із яскравих прикладів є робота зі шкільними психологами, проведення відповідних тренінгів, щоб виховувати нове покоління в дусі толерантності, підтримки, емпатії до тих, хто найбільше постраждав.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора