Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

ОЗНАЙОМЧИЙ ВІЗИТ ПРЕДСТАВНИКІВ РЖИЩІВСЬКОЇ ГРОМАДИ ДО МУНІЦИПАЛІТЕТІВ ЧЕХІЇ

Дата: 07.08.2023 10:37
Кількість переглядів: 96

Протягом останніх шести місяців голова Ржищівської громади, Крістіна ЧОРНЕНЬКА вела переговори з потенційними партнерами Чеської республіки, щодо реалізації спільних проєктів у комунальній сфері. Більшість інфраструктурних та соціальних проєктів в цій країні втілені у життя за потужної фінансової підтримки від Європейського Союзу.

Тому в рамках проєкту "Мости довіри", що реалізується Радою європейських муніципалітетів і регіонів (РЄМР) спільно з Асоціацією міст України (АМУ) за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" делегація з Ржищівської громади відвідала з ознайомчим візитом муніципалітет міста Забжех, за організацію якого ми висловлюємо щиру подяку.

У ході зустрічей ржищівська делегація ознайомилася з реальними прикладами реалізації соціальних та інфраструктурних проєктів. Сторони домовилися про започаткування міжнародного міжмуніципального партнерства та співпрацю задля відбудови та розвитку Ржищівської громади, а також навчальний візит ржищівських працівників до громади Забжеха. Серед пріоритетних напрямків співпраці розглядались проєкти з відновлення шляхом реконструкції та ремонту муніципальної інфраструктури, зокрема, системи водопостачання та водовідведення; роздільного збору, перероблення та утилізації твердих побутових відходів і відходів руйнації, впровадження заходів з енергоефективності та енергоощадження, використання відновлюваних джерел енергії.

«Дуже важливий і корисний досвід ми отримали від візиту до муніципалітету міста Забжех. Ми щиро вдячні проєкту "Мости довіри" за організацію цієї зустрічі. Для нашої громади особливо цікаво було ознайомитися з роботою місцевої компанії, що надає комунальні послуги для міста. Наші чеські колеги поділилися досвідом планування та реалізації проєктів пов’язаних з водовідведенням, створенням зелених зон, спорудження сортувальної лінії та перероблення побутового сміття. Програма візиту була насичена новою, практичною інформацією і ми радіємо, що нам вдалося домовитися про подальшу співпрацю з реалізації спільних проєктів з колегами із муніципалітету міста Забжех», - підбила підсумок візиту Ірина ПЕТРОВСЬКА, радниця міського голови, депутат Ржищівської міської ради.

«Жителі Чехії підтримують своїх місцевих виробників та пишаються культурною спадщиною. Добре, що і Ржищівській громаді було що презентувати. Ми познайомили жителів Забжеху з натуральним продуктом з Пасіки Яроцьких - «Мед із Ржищева», а також з унікальною культурною спадщиною, почесного жителя міста Ржищів, художника-монументаліста Івана-Валентина Задорожного. Найбільше чеську делегацію вразили його вітражі. Адже у Забжеху аж дві вітражні майстерні, а зображення Оранти знайоме і чехам. На одному із дзвонів костелу міста Забжех розташований її образ: «Тепер, коли будуть звучати дзвони костелу, я завжди буду згадувати й молитися за Україну», - сказав на прощання мер міста Забжех, Франтішек ЙОН. Загалом наші громади дуже подібні і культурно, і географічно, тому маємо сподівання на продовження співпраці з нашими міжнародними партнерами у різних сферах та напрямках», - поділилася враженнями від візиту Дарія МУСТЕЦА, куратор Музею образотворчого мистецтва імені Івана-Валентина Задорожного.

Більше цікавих деталей про візит до муніципалітету міста Забжех у наших наступних публікаціях.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора