A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ ІНФОРМУЄ: ДАЙДЖЕСТ ОСНОВНИХ ПОДІЙ ТИЖНЯ 05-11.08.2023

Дата: 07.08.2023 15:29
Кількість переглядів: 141

 

 

ЗМІСТ:

  1. Ситуація на фронті
  2. Вибори під час війни
  3. Дипломатичне напруження між Україною та Польщею
  4. Зерновий терор росії
  5. російські псевдовибори на ТОТ
  6. Крим на міжнародному порядку денному
  7. Головні новини тижня
  8. Корисна інформація для розповсюдження серед населення
  9. Новини Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

 

        1. Ситуація на фронті

Тривають контрнаступальні операції Сил оборони України. Наша мета - деокупація, визволення загарбаних ворогом територій. Українські воїни вимушені долати добре укріплені ворожі позиції, завдаючи при цьому величезних втрат окупантам. Водночас українське командування, на відміну від російського, береже особовиф склад. На Бердянському і Мелітопольському напрямках Сили оборони поступово, але впевнено просуваються. Звільнено Старомайорське, на окремих ділянках фронту наші війська вийшли на основну лінію оборони ворога. На півдні вдалося звільнити 12,6 км², загалом звільнена площа становить 204,7 км². Триває битва за Бахмут. Сили оборони просуваються на південному фланзі міста. За тиждень звільнено 2 км2, загалом звільнена площа складає 37 км2. Агресор намагається наступати на кількох ділянках фронту на сході. На Сватівському напрямку Сили оборони провели стабілізаційні заходи, виступ ворожих військ в районі Надії-Новоєгорівки ліквідовано.

 

        1. Вибори під час війни

Верховна Рада України ІХ скликання обиралася на період до 2023 року. Під час дії воєнного стану вибори до Верховної Ради не проводитимуться, це прямо передбачено законодавством України. Відповідно до Закону України “Про правовий режим воєнного стану” строк повноважень Верховної Ради буде продовжений, а нові вибори відбудуться після скасування воєнного стану. Крім вимог законодавства, в умовах війни відсутній механізм безпечного волевиявлення. Також неможливо забезпечити представництво мільйонів громадян на тимчасово окупованих територіях, біженців та депортованих. Так звані російські “вибори” на тимчасово окупованих українських територіях, анонсовані у вересні 2023 року - це політичний фарс. Вони незаконні, абсурдні, а їх результати юридично нікчемні. Участь громадян України в організації російських псевдовиборів - це кримінальний злочин

 

        1. Дипломатичне напруження між Україною і Польщею

Суперечка та взаємний виклик послів були після оголошення наміру польського уряду продовжити обмеження на імпорт українського зерна восени. В адміністрації президента Польщі заявили, що Україна мала б цінувати підтримку Польщі. Україна надзвичайно цінує підтримку польської держави та польського народу щодо відсічі російської агресії. Ми вдячні за військово-технічну допомогу, за гостинність для біженців, за адвокацію України в світі. Україна б’ється і за себе, і за всю Європу. Перемога України - це перемога світу, що керується міжнародним правом, а не забаганками диктаторів. Внесок Польщі у цю цивілізаційну боротьбу безцінний. Ніщо не повинно заважати польсько-українському союзу на шляху реалізації головної місії, однаково важливої для Варшави та Києва. Україна, як ніхто інший, розуміє, що Польща має власні економічні інтереси та не може нехтувати інтересами власної аграрної галузі. Джерелом проблеми є цілеспрямоване руйнування Росією традиційного каналу збуту українського збіжжя. Україна і партнери повинні разом знайти відповідь на цей виклик і не дати приводів Кремлю зловтішатися.

 

        1. Зерновий терор росії

Після виходу РФ із Чорноморської зернової ініціативи за дев'ять днів обстрілів російська армія знищила 180 тисяч тонн зернових, 26 обʼєктів портової інфраструктури та п'ять цивільних суден. Мета російських атак - заблокувати експорт українського зерна, щоб помститися Україні та світу за відсіч агресії. Терором Росія прагне витіснити Україну зі світових ринків зерна, аби зайняти її місце і встановити власну монополію. Росія грає в “голодні ігри” із країнами, критично залежними від українського продовольства, аби шантажем схилити їх на свій бік. Створенням гуманітарних катастроф - тепер через потенційний голод, Кремль розраховує спровокувати чергову навалу біженців у Європу. Що в результаті має підірвати потенціал ЄС допомагати Україні та українцям. Змушуючи Україну шукати альтернативні шляхи збуту агропродукції, Росія провокує конфлікти Києва із союзниками, які захищають від демпінгу власну аграрну галузь. Атакуючи українські порти, зокрема, на Дунаї, Росія створює безпосередню загрозу країнам НАТО та їх судноплавству в Чорному морі. Російська агресія у Чорному морі отримає належну, у тому числі симетричну, відповідь від ЗСУ.

 

        1. російські псевдовибори на ТОТ

Окупаційні адміністрації здійснюють підготовку до проведення фейкових виборів на підконтрольних їм територіях 10 вересня 2023 року. Російські так звані “вибори” на тимчасово окупованих територіях України - незаконні, а їх результати - недійсні. Організація російських псевдовиборів супроводжується моральним та фізичним насильством проти громадян України в окупації, які не бажають брати в цьому участі. Про жодне “волевиявлення” в умовах гуманітарної катастрофи і терору на окупованих територіях не може бути й мови. Учасники псевдовиборів ризикують стати сакральними жертвами російських кривавих провокацій на “дільницях”. Участь в організації псевдовиборів (робота у “комісіях”, “спостереження”, агітація тощо) - кримінальний злочин. Примусове “голосування” правопорушенням не вважається. На затриманих СБУ організаторів псевдореферендуму на Херсонщині чекають вироки від 5 до 10 років в’язниці. Така ж перспектива в організаторів фейкових виборів. Російські представницькі органи будь-якого рівня втрачають легітимність, якщо матимуть у своєму складі незаконно “обраних” громадян України. Сили оборони України визволять окуповані території та повернуть законну владу, як це було в Ізюмі, Лимані та Херсоні.

 

        1. Крим на міжнародному порядку денному

23 серпня у Києві відбудеться ІІІ Міжнародний саміт Кримської платформи. 24 жовтня у Празі - ІІ парламентський саміт Кримської платформи. Крим - невід’ємна частина України, відповідно до міжнародного права. Російська окупація півострова - незаконна і тимчасова. Світ підтримує українське бачення Криму, засвідчуючи це участю представників десятків країн у форматі Кримської платформи. Україна має право деокуповувати Крим як дипломатичними, так і військовими засобами. Боротьба за визволення Криму вже почалася. Окупанти відчули, що півострів більше не є для них далеким і безпечним тилом. Ця війна почалася з Криму. І Кримом вона й має завершитися.

 

        1. Головні новини тижня

 

єВідновлення: прийнято позитивне рішення щодо компенсації по 1 311 заявках на загальну суму понад 112 млн гривень – брифінг КОВА (ВІДЕО)

На Київщині погодили рішення про виплату понад 112 млн грн за програмою єВідновлення. Про це повідомив під час брифінгу заступник начальника Київської обласної військової адміністрації Микола Бойко. 

Відбудова пошкодженого відбувається щодня. Наразі вже відновлено повністю та частково зі збереженням функціонального призначення понад 12 500 об’єктів. Роботи здійснюються за кошти обласного та місцевих бюджетів, за сприяння міжнародних партнерів та фондів та за допомогою урядових програм. Зокрема, за рахунок програми єВідновлення.

Починаючи з 10 травня – старту подання заявок у рамках першого етапу програми Уряду, на Київщині вже прийнято позитивне рішення щодо компенсації по 1 311 заявках загалом на понад 112 млн гривень. Мова йде про максимальну суму компенсації на відновлення одного об’єкта  – до 200 тисяч гривень. Отримані кошти власники пошкодженого житла можуть витратити на будівельні матеріали чи послуги підрядників у магазинах та компаніях-учасниках єВідновлення.

Він розповів, що наступним етапом є компенсація за знищене житло. Починаючи з 18 липня, в Дії розпочалося бета-тестування подання заяви на отримання такої компенсації. Наразі це можуть зробити мешканці, які мають знищене житло в Мощуні та Бородянці.

Згодом усі жителі Київщини, чиє майно було знищене внаслідок російської військової агресії, зможуть подати такі заяви та, після розгляду комісії, отримати компенсацію у формі безготівкового житлового сертифіката. Його можна буде використати для купівлі квартири чи будинку.

Руслан Кравченко взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України

Начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України.

Учасники заходу, який відбувся в Івано-Франківську під головуванням Президента України Володимира Зеленського, обговорили питання щодо підготовки країни до нового опалювального сезону, міжнародного співробітництва, а також виконання державного та місцевого бюджетів.

Він додав, що на Київщині продовжують ремонтувати котельні, тепломережі, насосні станції, системи водопостачання, комплексно готувати житлові будинки, об’єкти соціальної інфраструктури. Вирішується питання із забезпеченням Київщини достатнім обсягом біопалива та генераторами.

Ще одне питання порядку денного  –  виконання стратегічних завдань у сфері зовнішньої політики. Йшлося про спільні завдання та єдину позицію дипломатії та місцевого самоврядування у питаннях європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Також учасники обговорили стан виконання державного та місцевих бюджетів.

Начальник КОВА наголосив, що сьогодні ми всі маємо спільні цілі – перемога України, надійний захист мешканців країни, відновлення та належне забезпечення людей базовими потребами. І це те, над чим спільно працює центральна влада та місцеве самоврядування.

ВІДНОВА:UA: у Рокитному відкрили новий молодіжний простір

У смт Рокитне відкрили новий молодіжний центр. Його створили в рамках національної програми із залучення молоді до відновлення України «ВІДНОВА:UA». Про це повідомили в Управлінні молоді та спорту Київської ОВА.

У відкритті новоствореного молодіжного простору взяв участь начальник Управління молоді та спорту Київської ОВА Сергій Тимофєєв, який провів відкритий діалог з учасниками.

Всеукраїнський молодіжний волонтерський обмін за цією програмою відбувся на Київщині вже вдруге  цього року. Учасники приїхали з різних областей України, а також до робіт залучили місцеву молодь. Ініціатором виступила громадська організація «Міст змін». Протягом 5 днів молодь своїми руками створювала простір для взаємодії та активностей.

Також учасники відвідували різні події, зокрема, зустріч із представниками органів місцевого самоврядування Рокитного. Під час неї обговорили виклики, які стоять перед молоддю в умовах воєнного часу.

Крім того, у межах волонтерського обміну провели панельну дискусію «Молодь Рокитнянщини» та майстер-клас від послів європейської молоді.

Нагадаємо, що створення молодіжних просторів має на меті не лише виконання учасниками програми будівельних робіт, а й проведення інформаційно-просвітницького й освітнього дозвілля молоді.

Програму «ВІДНОВА:UA» реалізує Міністерство молоді та спорту України, ДУ «Всеукраїнський молодіжний центр» та ГО «Центр політичних студій та аналітики «Ейдос» за підтримки UNDP Ukraine / ПРООН в Україні «Підтримка громадянського суспільства та молоді» та «Сприяння безпеці людини в Україні через реагування на багатовимірну кризу, спричинену війною», за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії та Уряду Японії.

У 5 громадах Київщини – переможницях конкурсу «Ми вдома – в Україні!» запрацювали літні дитячі клуби

У Київській області 5 територіальних громад стали переможницями конкурсу «Ми вдома – в Україні!». Сквирська, Ірпінська, Калинівська, Бородянська та Згурівська громади матимуть змогу організовувати активне літнє дозвілля для учнівської молоді із залучення дітей ВПО в межах ініціативи Summer Clubs «Ми вдома – в Україні». Про це повідомили в Департаменті освіти і науки Київської ОВА.

За фінансової та організаційної підтримки швейцарсько-українського проєкту DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» у 9 закладах освіти громад-переможниць протягом літа будуть працювати літні дитячі клуби.

31 липня уже розпочинають роботу клуби в Бородянській, Ірпінській, Калинівській та Сквирській громадах. Табірні зміни працюватимуть на базі закладів освіти територіальних громад упродовж серпня. За цей час 800 дітей матимуть змогу відпочити, поспілкуватися й отримати корисні навички.

Загалом цього літа 50 громад із різних областей України стали переможницями в конкурсі, який проводила ГО «Розвиток громадянських компетентностей в Україні».

Ініціатива DECIDE Summer Clubs 2023 «Ми вдома – в Україні» – це:

  • навчання активного громадянства, демократії і прав людини, медіаграмотності та безпеки в школі та громаді;
  • надання психологічної підтримки через активності із застосуванням арттерапії;
  • ігри та квести з історії громади;
  • спортивні активності на тему здорового харчування і здорового способу життя.

Ініціативою передбачене онлайн-навчання залучених педагогічних працівників та забезпечення необхідним обладнанням і матеріалами.

Київщина передала допомогу бійцям 114 бригади ТРО ЗСУ

Київська обласна військова адміністрація продовжує допомагати військовим. Днями від Київської ОВА та Бучанської РВА бійцям із 114 бригади територіальної оборони Збройних Сил України передали одинадцять МAVIC 3T.

З перших днів повномасштабного вторгнення бійці бригади активно захищали Київщину та столицю України. Вони одні з тих, хто завадив окупантам взяти Київ за три дні. Сьогодні окремі батальйони бригади активно нищать окупантів на Сході країни.

114 бригада територіальної оборони ЗСУ була сформована у вересні 2018 року. 29 серпня 2022 року Головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний вручив командиру бригади бойовий прапор.

Хорватія та фонд «UNICEF» передали Гостомелю потужний генератор

Завдяки допомозі Республіки Хорватія та міжнародного фонду «UNICEF»  Гостомель отримав потужний генератор. Його передали громаді в рамках робочого візиту на Київщину Міністра закордонних і європейських справ Республіки Хорватія Гордана Гирлича-Радмана та представників влади Хорватії.

У поїздці регіоном їх супроводжували заступниця голови Київської обласної державної адміністрації Леся Карнаух, представники КОДА та органів місцевого самоврядування.

Хорватська делегація відвідала навчальний заклад «Ліцей № 2» та заклад дошкільної освіти «Веселка» у Гостомелі. Дитячий садок та декілька будинків у мікрорайоні Склозавод обслуговує котельня, безперебійну роботу якої в опалювальний період забезпечуватиме новий генератор.

Також у рамках свого візиту гості оглянули зруйноване летовище Міжнародного аеропорту «Антонов», на якому був знищений росіянами літак «Мрія». Хорватській стороні розповіли про масштаби руйнувань та воєнних злочинів, вчинених окупантами на Київщині, та потреби регіону у відновленні.

Спортсменка з Київщини Людмила Даниліна – у трійці найкращих параатлетів планети

У Парижі завершився чемпіонат світу з параатлетики. Представниця Київщини увійшла до трійки призерів змагань. Про це повідомили в Управлінні молоді та спорту Київської ОВА.

Спортсменка з Київської області Людмила Даниліна виборола бронзову нагороду в бігу на дистанції 1500 м.

Загалом у змаганнях взяли участь 1300 параатлетів із 107 країн світу, зокрема, 31 спортсмен – від України. Вони змагалися за 168 медалей.

Зауважимо, що цей чемпіонат став найважливішим етапом у здобутті ліцензій на Паралімпіаду-2024.

Людмила Даниліна – майстер спорту України міжнародного класу, вихованка Київського регіонального центру «Інваспорт». Вона є призеркою літніх Паралімпійських ігор, дворазовою чемпіонкою та срібною призеркою Глобальних ігор-2015, бронзовою призеркою чемпіонату світу 2015 року. За досягнення високих спортивних результатів на XV літніх Паралімпійських іграх 2016 року була нагороджена Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.

10 громад Київщини отримали шкільні автобуси

Громади Київщини отримали 10 нових шкільних автобусів. Це перша партія, закуплена за кошти державного та місцевих бюджетів. Усього громади області отримають 45 автобусів. Про це повідомив начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко.

10 нових автобусів передали Гребінківській, Рокитнянській, Ставищенській, Узинській, Золочівській, Пірнівській, Богуславській, Васильківській, Кагарлицькій та Боярській громадам.

Начальник Київської ОВА розповів, що під час бойових дій росіяни повністю знищили 12 шкільних автобусів, ще 25 – були пошкоджені та потребували вартісного ремонту.

За його словами, нестача сягала як мінімум 85 одиниць. Ці потреби частково перекрили місцеві органи влади та міжнародні партнери: це 24 автобуси, 8 із яких пристосовані для перевезення осіб на візках.

Руслан Кравченко зауважив, що питання щодо шкільних автобусів він порушує на кожній зустрічі з міжнародними партнерами, оскільки на повне покриття потреби необхідні колосальні кошти.

Принципи ефективної відбудови на Київщині – прозорість та якість – брифінг КОВА

Пріоритетом для Київської обласної військової адміністрації є відновлення критичної інфраструктури та відбудова житла. Мова йде не лише про швидкість. Ефективне використання коштів, максимальна відкритість і прозорість, публічність та підзвітність – принципи роботи обладміністрації у відбудові Київщини.

Про процес відбудови в Київській області розповів під час брифінгу начальник Київської ОВА Руслан Кравченко.

Очільник обладміністрації повідомив, що відновлення пошкодженого відбувається за кошти, виділені з резервного фонду держбюджету, обласного та місцевих бюджетів, за допомогою урядових програм та за сприяння міжнародних організацій та фондів.

Зокрема, протягом 2022 року за кошти, виділені з резервного фонду держбюджету, було відновлено більше 1000 найбільш постраждалих об’єктів. Загальна сума робіт складає понад 740 млн грн.

Перш за все проводили поточні ремонти багатоповерхових будинків та приватного житла. Це майже 80% від загального обсягу виконаних робіт. Крім того,  відновлювалися школи, дитячі садки та лікарні, адміністративні будівлі тощо. Адже це базові умови для повернення українців додому.

Руслан Кравченко зауважив, що Київська ОВА приділяє особливу увагу інформуванню населення щодо процесу відбудови.

Ознайомитися з Каталогом можна на офіційному сайті Київської ОВА. Кожен охочий може побачити, що було зроблено за 2022 рік. Про кожен об’єкт є конкретна інформація: хто виконував роботи, що саме було зроблено та які кошти витрачені.

Аналогічний каталог об’єктів, відновлених у 2023 році, згодом також буде розроблений та оприлюднений на сайті.

Начальник КОВА акцентував на ще одному важливому принципі – якості відбудови.

Він додав, що всіма недоброчесними підрядниками вже займаються правоохоронні органи, а обласна адміністрація надає їм всебічну підтримку.

Крім того, в Київській ОВА працює «гаряча лінія» за номером телефону: 044-363-07-34. За ним кожен мешканець постраждалих населених пунктів може звернутися із зауваженнями щодо якості виконаного ремонту чи з іншими питаннями, які стосуються відбудови.

Руслан Кравченко спільно з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, представниками Уряду та UNITED24 проінспектували відновлення обʼєктів у рамках UNITED24

Начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко разом із Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, представниками Уряду та UNITED24 побували із робочим візитом в Ірпені та Гостомелі. У цих містах здійснюють відбудову декількох будинків у рамках програми UNITED24.

На ремонти вже передали 638,9 млн грн. У 18 будинках, які підлягають відновленню в у межах цієї програми, мешкали понад 4,5 тис. осіб.

Руслан Кравченко зазначив, що всі роботи виконують з урахуванням сучасних принципів відбудови, прозоро та підзвітно відносно всіх процесів. Він підкреслив, що саме завдяки злагодженій співпраці центральної влади, місцевого самоврядування та донорів мешканці цих будинків зможуть швидше повернутися додому.

Нагадаємо, загалом під час бойових дій у Київській області зафіксовано руйнування в 46 територіальних громадах із 69. Повністю або частково пошкоджено понад 27 тис. об’єктів.

ЦНАПи Київщини за пів року надали близько 460 тисяч адмінпослуг

За підсумками І півріччя 2023 року мешканці Київської області отримали близько 460 тисяч адміністративних послуг. На сьогодні центри надання адміністративних послуг надають 572 види послуг та продовжують їх розширювати. Про це повідомили в Департаменті економіки Київської ОВА.

Найбільш затребуваними є:

  • послуги реєстрації місця проживання – надано понад 168 тисяч;
  • державна реєстрація нерухомого майна – понад 86 тисяч;
  • послуги соціального характеру – понад 61 тисяча. Зокрема, видано понад 12 тис. довідок ВПО, які можна отримати у 54 ЦНАПах, та 8742 повідомлень про пошкоджене нерухоме майно.

Також у 50 центрах надання адміністративних послуг Київщини можна отримати послуги з державної реєстрації юридичних осіб, ФОПів та громадських формувань. У 58  ЦНАПах надають послуги з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Послуги Державної міграційної служби України з оформлення та видачі паспорта громадянина України у формі  ID-картки та паспорта громадянина України для виїзду за кордон доступні в 24 центрах, з видачі посвідчення водія та реєстрації транспортних засобів – у 5, а також 44 ЦНАПи надають послугу «єМалятко».

Крім того, ЦНАПи підвищують рівень доступності. Так, 37 ЦНАПів забезпечують онлайн-консультування суб’єктів звернення, 26 – надають можливість дізнатися про процес розгляду справи онлайн. У 63 центрах є доступ відвідувачів до вільного WI-FI, а 35 – мають місця для самообслуговування відвідувачів.

Після деокупації регіону ЦНАПи постійно вдосконалюють систему надання адміністративних послуг, щоб мешканці, які проживають у віддалених населених пунктах,могли отримати необхідні документи та послуги безпосередньо за місцем проживання. Центри запрацювали в Зазимській та Калинівській громадах Броварського району. Тепер доступ до адміністративних послуг для мешканців Київщині став ще ближчим та зручнішим.

Загалом станом на 1 липня у регіоні функціонують 66 ЦНАПів, 3 територіальні підрозділи та 155 віддалених робочих місць.

Руслан Кравченко: На Київщині вже відновили понад 12,5 тис. об’єктів, які були пошкоджені внаслідок російської агресії

На сьогодні в Київській області вже відновили повністю та частково із забезпеченням життєдіяльності понад 12,5 тис. об’єктів.

Зокрема, вже відновили понад 11,1 тис. багатоквартирних та приватних будинків, 187 дитсадків та шкіл, 101 медзаклад, 68 адмінбудівель та ЦНАПів тощо. 

Загалом на Київщині внаслідок російської військової агресії пошкоджено та зруйновано понад 27,4 тис. об’єктів. Понад 24,5 тис. – житло.

Руслан Кравченко нагадав про низку програм із відновлення житла та інфраструктури Київщини. 

Так, у рамках проєкту UNITED24 в області відновлять 18 багатоквартирних будинків. Наразі вже стартували роботи з відбудови 13 будинків, найближчим часом – ще на 5 об’єктах. Відновлення житла в 4 громадах (Гостомельській, Дмитрівській, Бородянській, Ірпінській) дозволить повернути додому понад 4,5 тис. українців. Усі роботи планують закінчити наприкінці поточного року.

Крім того, за рахунок коштів Фонду ліквідації наслідків збройної агресії в області загалом буде відновлено 38 об’єктів. Це 11 багатоквартирних будинків, де замовником є Держагентство відновлення, та 27 об’єктів (17 багатоквартирних житлових будинків у Бучі, Гостомелі, Василькові, Бузовій, Макарові й Ірпені та 10 садочків, шкіл, ліцеїв, спортшкіл), де замовник – КОВА. Проєкти реалізовуватимуть упродовж 2023-2024 років.

Руслан Кравченко зауважив, що триває відбудова приватного житла в Ірпені. Навпроти ЖК «Ірпінські Липки» комплексно відновлюють 61 приватний будинок, зруйнований внаслідок російської агресії. Проєкт комплексного відновлення передбачає капітальний ремонт 31 приватного будинку, ще 30 будуть побудовані з нуля. До своїх осель повернуться понад 300 мешканців цієї вулиці. Також капітально будуть відремонтовані Гостомельське шосе та вул. Багірова, облаштують сучасне освітлення вулиць.

Окрім цього, реалізується проєкт із відбудова 93 приватних будинків у 5 районах області. Нові оселі будуть зведені в 15 громадах Київщини. Зокрема, Іванківській, Великодимерській, Бучанській, Ірпінській, Бородянській, Димерській. Будівництво стартувало вже майже на всіх об’єктах. Будинки відновлюватимуть на земельній ділянці власника зруйнованого житла за типовими проєктами.

За програмою «Нова оселя» уже передали ключі від нових квартир 31 родині з 9 громад, які втратили житло через бойові дії. Квартири для родин придбали за кошти з обласного бюджету. Житло цих сімей неможливо відновити шляхом поточного капітального ремонту чи реконструкції або ж це є економічно недоцільним. У планах – придбати ще 25-27 квартир.

ОГОЛОШЕНО ПРИЙОМ ЗАЯВОК НА ОТРИМАННЯ ЧАСТКОВОГО ВІДШКОДУВАННЯ ВИТРАТ ПОСТРАЖДАЛИХ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ НА ОПЛАТУ РОБІТ ІЗ ПРОВЕДЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОЇ ОЦІНКИ ШКОДИ ТА ОБСЯГУ ЗБИТКІВ

Департамент економіки Київської обласної військової адміністрації розпочинає прийом заявок на отримання часткового відшкодування витрат на оплату робіт із проведення незалежної оцінки шкоди та обсягу збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям недержавної форми власності внаслідок знищення та пошкодження їхнього майна у зв’язку зі збройною агресією рф, а також упущеної вигоди від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності.

Компенсація надається згідно з Порядком, передбаченим Комплексною програмою «Конкурентоспроможна Київщина» на 2022-2024 роки.

Часткове відшкодування надають у розмірі 40% від суми загальних витрат, але не більше 60 тис. грн, на оплату договору з суб’єктом оціночної діяльності, який провів незалежну оцінку шкоди та збитків відповідно до Методики визначення шкоди та обсягу збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності внаслідок знищення та пошкодження їхнього майна у зв’язку зі збройною агресією рф, а також упущеної вигоди від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності. Методика була затверджена спільним наказом Міністерства економіки України та Фонду державного майна України 18 жовтня 2022 року.

Грошову компенсацію можуть отримати суб’єкти мікро-, малого та середнього підприємництва, які:

  • є резидентами України та зареєстровані в Київській області;
  • здійснюють за місцем реєстрації незаборонену законодавством діяльність за напрямами згідно із КВЕД 2010;
  • майно яких було знищене або пошкоджене у зв’язку зі збройною агресією рф після 24 лютого 2022 року;
  • здійснювали активну господарську діяльність безперервно, не менше 12 місяців поспіль до 24 лютого 2022 року;
  • не мають заборгованості з виплати заробітної плати та сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів за 2021 рік;
  • не визнані банкрутом або стосовно яких не порушено справу про банкрутство, не перебувають у стадії ліквідації;
  • не мають серед бенефіціарних власників юридичних осіб та громадян рф та рб.

«Ментальне здоров’я – нейромережа Київщини»: в області запровадять супровід поранених захисників – брифінг КОВА (ВІДЕО)

На Київщині планують запровадити комплексний супровід поранених захисників та їх родин. Про це розповіла під час брифінгу щодо реалізації проєкту «Ментальне здоров’я – нейромережа Київщини» заступниця голови КОДА Леся Карнаух. 

Цей проєкт є невід’ємною частиною Всеукраїнської програми ментального здоров’я та комунікаційної кампанії «Ти як?», ініційованих першою леді Оленою Зеленською. 

За словами Лесі Карнаух, у планах за допомогою органів місцевого самоврядування та Координаційної ради учасників бойових дій, волонтерів і членів сімей загиблих при Київській ОДА отримувати інформацію про важко поранених захисників. Щойно вони потраплятимуть до шпиталю, їх супроводжуватимуть протягом усього шляху лікування. А такожі надаватимуть необхідну підтримку їхнім родинам. 

Мова йде про допомогу в оформленні всіх документів чи пошуку потрібних спеціалістів, підтримку кваліфікованою психологічною допомогою та багато інших речей, яких потребуватиме сам воїн або його/її сім’я.

Основна ідея проєкту «Ментальне здоров’я – нейромережа Київщини» – об’єднати всі ініціативи та зацікавлені сторони для надання комплексної підтримки тим, хто цього потребує.

Заступниця голови КОДА розповіла, що зараз триває збір повної інформації про ті ініціативи, які реалізуються на території Київської області і державними установами, і громадськими організаціями, й місцевими громадами, а також представниками міжнародної спільноти, щоб спрямувати всі активності саме до тих людей, які найбільше цього потребують.

У рамках реалізації проєкту були вибрані 4 ключові вектори роботи: медичний, соціальний, правовий та освітній. Адже якісна психо-соціальна допомога потрібна саме в цих важливих сферах життєдіяльності.

Зокрема, психологічну допомогу вже отримують мешканці області на первинній ланці медичної допомоги. У межах програми ментального здоров’я більшість сімейних лікарів Київщини пройшли навчання за спеціально розробленою системою, яка дозволяє ще під час першого візиту виявити проблему та або надати необхідну допомогу на рівні консультації, або спрямувати пацієнта до кваліфікованого психолога чи психотерапевта.

Що стосується освітнього напряму, то одним із яскравих прикладів є робота зі шкільними психологами, проведення відповідних тренінгів, щоб виховувати нове покоління в дусі толерантності, підтримки, емпатії до тих, хто найбільше постраждав.

        1. Корисна інформація для розповсюдження серед населення

 

Розвиваємо переробку: Уряд суттєво розширив можливості грантової програми

Уряд України розширив можливості грантової програми для створення переробних підприємств «Переробка». Вже незабаром бізнес, який зареєстрований, працює чи планує розпочати роботу на деокупованих територіях, отримуватиме гранти на розвиток своїх переробних підприємств. А частина внесків отримувачів грантів може бути компенсована з місцевих бюджетів.

Відповідне рішення Кабінет Міністрів України ухвалив на засіданні 28 липня.

Як зазначила Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко, грантові програми, ініційовані рік тому, дають надзвичайний результат: за цей час завдяки грантам, які отримав бізнес, створено десятки тисяч робочих місць. 

Наразі одне з найбільш важливих завдань, яке вирішує Уряд – відновлення економіки на територіях, звільнених нашими захисниками, та створення робочих місць на цих землях.

Згідно з рішенням, відтепер гранти видаватимуться також підприємствам, що працюють на територіях, включених до Переліку територій, на яких велися бої і для яких визначено дату завершення бойових дій чи тимчасової окупації. Для отримання грантів такими підприємствами передбачено більш спрощені умови: заявники для перемоги в конкурсі мають набрати під час оцінювання заяв від 20 до 50 балів (для всіх інших показник залишається від 30 до 50 балів). Окрім того, в разі рівності балів гранти пріоритетно надаватимуться саме підприємствам, що працюють на деокупованих територіях.

Як підкреслила Перший віце-прем’єр-міністр, мета рішення – створити умови для якнайшвидшого повернення людей до своїх домівок, посилити ділову активність на деокупованих територіях та закласти підґрунтя для їх швидкого відновлення і подальшого розвитку.

Крім того, важливою новацією, затвердженою Урядом, є можливість компенсації за рахунок місцевих бюджетів чи інших зацікавлених сторін до 50% (на деокупованих територіях – до 75%) коштів, які мають внести отримувачі грантів. Ця компенсація може здійснюватись в тому числі в рамках регіональних чи місцевих кредитних програм. 

За словами Юлії Свириденко, синергія зусиль Уряду та місцевої влади створить умови для прискореного розвитку бізнесу в регіонах.

Рішенням Уряду схвалено й інші зміни до Порядку надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств. Зокрема: 

  • гранти на переробку видаватимуться не лише через Ощадбанк, але й через інші банки, в яких держава володіє більше 50% акцій. Це зробить отримання грантів більш зручним для бізнесу;
  • діятимуть більш жорсткі вимоги до відповідності критеріям заявника (наприклад, відсутність податкового боргу, інформації про корупційні дії, шахрайство і т.д) та проекту (життєздатність бізнес-ідеї; реалістичність бізнес-плану тощо);
  • встановлено чіткі вимоги до розміру заробітної плати працівників, для яких створюються робочі місця;
  • заявники-акціонерні товариства мають подавати відомості про власників понад 25% акцій;
  • на грант не мають права претендувати суб’єкти господарської діяльності, в яких керівник, засновник чи бенефіціар є керівником, засновником чи бенефіціаром більше п’яти суб’єктів оподаткування.

Нагадаємо, програма для розвитку переробних підприємств «Переробка» є складовою Урядового проекту єРобота. За умовами програми, держава надає гранти у розмірі до 50% вартості проекту. Підприємці, які отримали кошти, зобов’язані протягом 3 років сплатити податки та ЄСВ у розмірі гранту та створити певну кількість робочих місць, в залежності від отриманої суми гранту.

МОЗ: найголовніше про вакцини від кору

Щеплення проти кору проводять уже понад 50 років. Тільки з 2000 по 2016 роки вакцини зберегли близько 20,3 мільйона дитячих життів у всьому світі. 

Наразі в Україні використовують трикомпонентну вакцину КПК, що забезпечує захист одразу від трьох захворювань: кору, епідемічного паротиту («свинки») та краснухи. За рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я принаймні 95% дітей у країні мають бути щеплені двома дозами вакцини КПК для забезпечення надійного захисту від кору.

Наявність у дитини бронхіальної астми, цукрового діабету чи інших хронічних захворювань саме є показанням для вакцинації. Такі малюки передовсім потребують щеплення, адже ризик розвитку серйозних ускладнень після хвороби для них значно вищий.

Важливо. Вакцини КПК, доступні в Україні, прекваліфіковані Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Вони є безпечними та ефективними. Держава гарантує безоплатне щеплення КПК для дітей в межах Національного календаря профілактичних щеплень.

Що робити, якщо в лікарні немає вакцини проти кору?

Зверніться до керівника медзакладу. Якщо він/вона не може надати необхідну інформацію, зверніться до департаменту охорони здоров’я або Центру контролю та профілактики хвороб у вашій області. Вони відповідають за розподіл вакцин у межах регіону. Щоб дізнатися, чи надходила вакцина до вашої області, ви можете звернутися до контакт-центру МОЗ України за номером: 0 800 60 20 19.

єОселя: Стартував новий етап програми доступної іпотеки на житло

1 серпня набули чинності ухвалені Урядом зміни до Постанови КМУ №856. Відтепер подати заявку на участь в програмі можуть ветерани війни, учасники бойових дій, ВПО та громадяни, які не мають власного житла, більшого за нормативну площу. Про це повідомили на Урядовому порталі.

Крім того, за новими умовами кредит на житло під 7% можуть отримати:

  • ветерани війни та члени їх сімей; учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, а також сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць України;
  • внутрішньо переміщені особи;
  • інші громадяни України, які не мають власної житлової нерухомості або у власності яких менше, ніж 52,5 кв. метра для сім’ї з однієї особи (одинока особа) та додатково 21 кв. метр – на кожного наступного члена сім’ї.

Програма орієнтована на первинний ринок нерухомості, аби досягти максимального мультиплікативного ефекту для зростання економіки країни. Придбати квартиру можна буде лише в будинку не старшому трьох років або такому, що зводиться.

Квартиру можна обрати за такими параметрами:

  • у будинку не старшому трьох років;
  • у будинку, що зводиться акредитованим банком-партнером забудовником (перелік доступний на сайтах банків).

Вимоги щодо нормативної площі та граничної вартості при цьому зберігаються: не більше 52,5 кв.м на одного плюс 21 кв.м. на кожного наступного члена сімʼї.

Умови участі в єОселі для військовослужбовців, силовиків, медиків, педагогів та науковців при цьому залишаються незмінними. Вони можуть отримати пільгову іпотеку під 3% річних.

Наразі в програмі беруть участь 5 банків-партнерів: Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк, Глобус банк та Sky Bank. Від початку роботи єОселі вони видали понад 3 млрд грн кредитів. Завдяки цьому більш, ніж 2,2 тисячі українських родин вже придбали власне житло.

Компенсація за знищене житло: стартує подача заявок через Дію

Сьогодні, 1 серпня, стартує другий етап реалізації державної програми із забезпечення житлом українців, чия оселя була пошкоджена або знищена внаслідок збройної агресії рф. Про це повідомляють у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Відсьогодні власники житла, чия оселя була знищена, зможуть подати заяву на отримання компенсації для придбання нової квартири чи будинку. Зробити це можна через застосунок Дія.

Отримати компенсацію зможуть тільки одноосібні власники житла, яке:

  • зруйноване через бойові дії після 24 лютого;
  • не підлягає відновленню;
  • розміщене на неокупованій території та не в зоні активних бойових дій.

Як подати заяву?

  1. Для початку потрібно подати інформаційне повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно (якщо ще не було подане).
  2. Після цього подати заяву на отримання компенсації, скориставшись послугою єВідновлення в застосунку Дія:

Для подання заяви потрібно:

  • вибрати пільгову категорію, якщо є;
  • надати контактні дані;
  • замовити довідку про несудимість у Дії.

Подані заяви розглядатиме спеціальна комісія, створена при органах місцевого самоврядування. Ці ж комісії обстежуватимуть знищене житло та прийматимуть рішення щодо надання компенсації.

Зазначимо, що згодом буде відкрита можливість подачі заяви на отримання компенсації через ЦНАП, нотаріуса та орган соціального захисту.

Сама ж компенсація надаватиметься заявникам у формі електронного житлового сертифікату. Його можна буде використати для купівлі житла на первинному чи вторинному ринках, або ж інвестиції в майбутню нерухомість.

Наступним етапом розвитку програми допомоги буде виплата коштів для будівництва нового приватного будинку на власній земельній ділянці. Відповідний механізм наразі розробляється Міністерством відновлення.

Послугу компенсації за зруйноване майно розроблено Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з Міністерством цифрової трансформації за підтримки проєкту USAID / UK aid TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах та Світового банку.

Безбар’єрність: автошколи для людей з інвалідністю

У 5 областях України – Київській, Львівській, Хмельницькій, Кіровоградській та Дніпропетровській – працюють адаптовані автошколи. І це тільки початок проєкту МВС України в межах Національної стратегії безбар’єрності, розробленої за ініціативою першої леді Олени Зеленської.

У цих автошколах можна навчитися водити з нуля або вдосконалити навички та обміняти посвідчення, якщо водій із досвідом набув інвалідність. На дорозі всі рівні, у всіх однакові умови. Тому можливість людям з інвалідністю водити машину – дуже важлива.

Навчання відбувається за програмою, типовою для всіх закладів освіти. В одній групі вчаться до 30 осіб, але є можливість й індивідуального відвідування.

Майбутні водії отримують знання впродовж 11 тижнів. Із них місяць присвячений теорії (64 години) – і тут можуть бути онлайн-уроки, офлайн-лекції чи взагалі змішана форма. Після складання іспиту ще 7 тижнів виділяється на практику (до 40 годин). А далі – перевірка вправності водіння в сервісному центрі МВС і отримання посвідчення.

Щоб стати учнем такої автошколи, людина з інвалідністю має пройти медичний огляд та отримати довідку про можливість керувати машиною. Це так звана «форма 083/о». Потім вибрати на сайті МВС найближчу з п’яти адаптованих автошкіл та заповнити анкету.

У пакеті документів, які подаються:

  • заява на ім’я директора автошколи;
  • копія паспорта та картки платника податків;
  • медична довідка;
  • одна кольорова фотографія розміром 3,5х4,5 см.

Перед стартом проєкту інструктори адаптованих автошкіл та працівники Територіальних сервісних центрів пройшли навчання навичок безбар’єрної взаємодії.

Нещодавно на запит від МВС були проведені додаткові тренінги з фокусом на розгляд практичних кейсів: на прикладі показати допустиму і коректну поведінку чи спілкування з особами з інвалідністю, відпрацювати ситуаційні рольові моделі. Учасники зосередилися на коректній комунікації та взаємодії, наданні послуг у контексті безбар’єрності, практичних порадах у поведінці стосовно всіх форм інвалідності та розгляді реальних ситуацій і їх вирішенні.

Автошкола Київщини розташована в Національній академії внутрішніх справ за адресою: Київська обл., с. Віта-Поштова, Навчально-науковий інститут № 1.

Детальну інформацію щодо навчання можна дізнатися за номерами телефонів: (067) 503 56 18 – керівник автошколи; (096) 508 15 68 – інспектор відділення.

        1. Новини Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

Кадровий блок Кабінетом Міністрів України: Призначено: Кузьо Володимира Вікторовича заступником Міністра економіки України. Звільнено: Підкоморну Юлію Анатоліївну з посади заступника Міністра енергетики України; Баранцову Тетяну Вікторівну з посади Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю; Григоренко Галину Володимирівну з посади заступника Міністра культури та інформаційної політики України. Погоджено призначення:. Погоджено звільнення:.

Внесено зміни до Порядку та умов надання у 2023 році додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у зв’язку з повномасштабною збройною агресією Російської Федерації. Встановлено, що додаткова дотація першочергово спрямовується на оплату праці з нарахуваннями працівників бюджетних установ та недопущення прострочення кредиторської заборгованості із зазначених виплат та перерахування реверсної дотації до державного бюджету. Передбачено, що розподіл обсягу додаткової дотації бюджетам територіальних громад, що розташовані на тимчасово окупованих РФ територіях України, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ, затвердженого Мінреінтеграції, здійснюється після визначення дати завершення тимчасової окупації. Вдосконалено формулу розрахунку обсягу додаткової дотації на другому етапі.

Внесено зміни до Порядку та умов надання у 2023 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Замінено у Порядку та умовах слова «воєнні дії»словами «бойові дії» згідно з термінологією наказу Мінреінтеграції від 22.12.2022 N 309 «Про затвердження переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією». Передбачено серед умов надання субвенції неналежність адміністративно-територіальної одиниці / територіальної громади до територій активних бойових дій, територій активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, та / або тимчасово окупованих РФ територій, включених до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 N 309, для яких не визначена дата завершення бойових дій або тимчасової окупації.

 Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування рекомендував Верховній Раді України прийняти в другому читанні та в цілому урядовий проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування телемедицини» (реєстр. № 9384 від 14.06.2023).

Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування рекомендував Верховній Раді України прийняти в другому читанні та в цілому урядовий проект Закону «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України у зв'язку з завершенням карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (реєстр. № 9405 від 20.06.2023).

Затверджено Порядок внесення відомостей про адресу задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування), що знаходиться на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, а також на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії. Передбачено, що Порядок застосовується на території України на період тимчасової окупації РФ території України, а також на період віднесення у порядку,встановленому КМУ, територіальних громад до територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та після деокупації територій таких територіальних громад (до відновлення функціонування органів реєстрації на території територіальної громади, на яку поширюються повноваження відповідної ради); до осіб, зокрема внутрішньо переміщених осіб, місце проживання яких зареєстровано або задекларовано на території територіальних громад, які тимчасово окуповано РФ або на яких ведуться (велися) бойові дії. Внесено відповідні зміни до Порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування) та Порядку створення, ведення та адміністрування реєстрів територіальних громад.

Затверджено Типове положення про Раду з питань внутрішньо переміщених осіб. Рекомендовано РМ АРК, обласним, Київській та Севастопольській міським, районним державним (військовим) адміністраціям до 01.09.2023 утворити ради з питань внутрішньо
переміщених осіб та затвердити положення про зазначені ради з урахуванням Типового положення. Рекомендовано органам місцевого самоврядування утворити ради з питань внутрішньо переміщених осіб та затвердити положення про зазначені ради.

Затверджено Порядок розроблення регіональних стратегій розвитку і планів заходів з їх реалізації, а також проведення моніторингу реалізації зазначених стратегій і планів заходів. Затверджено Порядок підготовки та надання висновку про відповідність проектів регіональних стратегій розвитку, планів заходів з їх реалізації та змін до них встановленим вимогам щодо їх підготовки, стратегічним цілям і пріоритетам, визначеним Державною стратегією регіонального розвитку України. Визнано такою, що втратила чинність, постанову КМУ від 01.11.2015 N 932 «Про затвердження Порядку розроблення регіональних стратегій розвитку і планів заходів з їх реалізації, а також проведення моніторингу та оцінки результативності реалізації зазначених регіональних стратегій і планів заходів».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора