A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Київська обласна військова адміністрація інформує: дайджест основних подій тижн

Дата: 14.08.2023 09:06
Кількість переглядів: 170

  1. Перпективи російської агресії
  2. Російська загроза білорусі
  3. Ситуація на ЗАЕС
  4. Рік кримської «бавовни»
  5. Ситуація на фронті
  6. Питання продовження зернової ініціативи
  7. Головні новини тижня
  8. Корисна інформація для розповсюдження серед населення
  9. Новини Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

        1. Перспективи російської агресії

В коментарі виданню The New York Times речник Кремля Пєсков заявив, що РФ прагне контролювати території, “які вписали в російську конституцію” Росія - авторитарна диктатура, а її конституція та інші правові акти - давно дискредитовані путінським режимом. Росіяни можуть вписувати в свою конституцію будь-які території (навіть Місяць), але це не є легітимним виправданням для розв’язання агресивних війн. Москва постійно бреше про свої наміри. Ще у 2008 році Путін запевняв, що не збирається захоплювати український Крим, а на початку 2022-го - що повномасштабне вторгнення в Україну не має загарбницьких цілей. Залишити Росії бодай клаптик української території - це квиток на продовження війни, щойно РФ буде фізично на це здатна. Лише відновлення міжнародно визнаних кордонів України є справедливим рішенням, яке може бути покладене в основу довготривалого миру.  

 

        1. Російська загроза білорусі

За даними СБУ, росіяни в Білорусі можуть готувати провокацію на Мозирському НПЗ. Водночас ГУР інформує, що росіяни могли імітувати пуски ракет по Україні з території Білорусі 5 серпня. Росія прагне ще більше втягнути Білорусь у війну з Україною. Для цього Москва вирішили спровокувати безпосередній конфлікт між Мінськом та Києвом. В планах Москви також використати Білорусь для ескалації конфлікту із Заходом, передусім Польщею та Литвою. Найманці з ПВК “Вагнер” - це російський “троянський кінь” у Білорусі. Вони прибули в країну для розпалювання війни, а не задля збереження миру. Україні не потрібен ще один театр воєнних дій на півночі, але Сили оборони готові дати відсіч спробам нового вторгнення на цьому напрямку. Диктаторські режими в Москві та Мінську враховуючи те, що білоруський народ не бажає війни, а тому намагаються змінити суспільні настрої в Білорусі.

 

        1. Ситуація на ЗАЕС

В ніч на 10 серпня окупована росіянами Запорізька АЕС втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі. У разі проблем з живленням головну загрозу ядерній та радіаційній безпеці несе 4-й енергоблок, який перебуває в стані гарячого зупину. Російська окупація призвела до порушення режиму експлуатації та фактичного виведення з ладу найбільшої АЕС у Європі. Дії росіян регулярно створюють кризові ситуації на ЗАЕС, кожна з яких загрожує перетворитися на масштабну аварію. Особливо небезпечним є переведення окупантами 4-го енергоблоку ЗАЕС у стан гарячого зупину. В умовах російської окупації МАГАТЕ не контролює процеси, які відбуваються на ЗАЕС. Росіяни замінували територію ЗАЕС, а також використовують її як прикриття для розміщення військової техніки та особового складу, позиції для обстрілів контрольованих Україною населених пунктів на правобережжі Дніпра. Регулярні російські заяви про нібито “українські провокації” на ЗАЕС - це завуальований шантаж Москвою міжнародної спільноти. Лише деокупація Енергодару і створення “периметру безпеки” навколо ЗАЕС під міжнародним наглядом може твердо гарантувати уникнення катастрофічного сценарію на ядерному об’єкті.

 

        1. Рік кримської «бавовни»

9 серпня 2022 року ЗСУ завдали першого потужного удару по російському військовому об’єкту в окупованому Криму - авіабазі в Новофедорівці. Крим - це невід’ємна міжнародно визнана територія України, яка буде визволена з-під окупації. Війна в Криму почалася ще в лютому 2014 року. Однак саме російське повномасштабне вторгнення у 2022-му перетворило півострів на театр воєнних дій. Російські військові об’єкти в Криму, а також логістика та інфраструктура, що використовується з військовою метою - законні цілі для атаки Силами оборони України. Україна не атакує мирне населення в Криму, водночас закликає триматися подалі від військових об’єктів задля власної безпеки. В умовах воєнного стану курортний сезон в Криму - недоречний. Присутність на півострові російських “туристів” - незаконна.

 

        1. Ситуація на фронті

Попри неймовірні труднощі український контрнаступ триває. Є важливі успіхи на Мелітопольському та Бердянському напрямках. Ворог намагається завадити нашому контрнаступу, вдаючись до атак на сході, аби зв’язати українські сили і не дати їм сконцентруватися на головних напрямках. Успіхи контрнаступу вимірюються не лише звільненими кілометрами, але й знищенням ворожого військового потенціалу, зокрема в тилу. Український наступ не є повільним, він адекватний ситуації, що склалася. Допомогти контрнаступу можна наданням обладнання для очищення від мін, систем ППО, артилерії та боєприпасів, ракет великої дальності, включаючи ATACMS, і бронетехніки. Головні битви наступальної операції 2023 року ще попереду. Україна має твердий намір далі боротися та вигнати окупантів зі своєї землі.

 

        1. Питання продовження зернової ініціативи

Україна продовжує працювати з ООН і Туреччиною, щоб повернути попередній формат “зернових угод”, адже це критично важливо для продовольчої безпеки світу. Паралельно опрацьовуються варіанти альтернативних шляхів і форматів функціонування зернового коридору з урахуванням економічних інтересів країн-партнерів. ВМС України оголосили нові тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України. Раніше дані маршрути вже були запропоновані Україною у зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). ІМО визнала право України на вільне торговельне судноплавство, яке гарантовано міжнародним морським правом та закликала РФ дотримуватися міжнародних конвенцій, припинити загрози торгівельному судноплавству в Чорному морі. Споживачі українського продовольства, зокрема КНР, країни Близького Сходу та Африки повинні організовано тиснути на Москву для припинення нею блокади українських портів.

 

 

        1. Головні новини тижня

38 об’єктів у Київській області буде відновлено з фонду ліквідації наслідків збройної агресії – брифінг КОВА (ВІДЕО)

З фонду ліквідації наслідків збройної агресії виділено кошти для відновлення 38 об’єктів у Київській області. Про це повідомив під час брифінгу заступник голови Київської ОДА Микола Бойко. 

Київська область – одна з найбільш постраждалих областей України внаслідок російської військової агресії. Загалом на Київщині пошкоджено та зруйновано понад 27 тисяч об’єктів. 

Однією з програм для відновлення пошкодженого окупантами є бюджетна програма для надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проєктів, спрямованих на ліквідацію наслідків збройної агресії.

Загалом Уряд ухвалив рішення про спрямування 6,6 млрд грн із фонду ліквідації наслідків збройної агресії на реалізацію понад 150 проєктів у восьми областях України. Вже затверджено 38 об’єктів, які будуть відновлені на Київщині.

Замовником (розпорядником коштів) 11 об’єктів є Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України. Обсяг субвенції складає 863 399,11 тис. гривень. Це багатоквартирні житлові будинки в Ірпені, Макарові, Пісківці, Бучі, Василькові та Вишгороді.

Замовником (розпорядником коштів) ще 27 об’єктів є Київська обласна державна адміністрація. Обсяг субвенції – 1 693 590,80 тис. гривень. Серед них 17 багатоквартирних житлових будинків у Бучі, Василькові, Ірпені, Гостомелі, Макарові та Бузовій. Також будуть відновлені 10 навчальних закладів (школи, дитячі садки та спортивна школа) в Бишеві, Ворзелі, Плоскому, Гостомелі, Олізарівці, Ірпені, Макарові, Василькові й Бузовій.

Київська обласна державна адміністрація продовжує працювати над відновленням регіону, а також продовжувати координацію та повну підтримку на всіх етапах відбудови.

Представниця Київщини – срібна призерка Літньої всесвітньої універсіади

Представниця Київщини, легкоатлетка з міста Бровари Юлія Лобан стала срібною призеркою Літньої універсіади-2023. Про це повідомили в Управлінні молоді та спорту Київської ОВА.

Спортсменка посіла друге місце в легкоатлетичному семиборстві, набравши 6063 очки за підсумками всіх видів змагань.

Юлія Лобан показала найкращий результат у штовханні ядра та стрибках у висоту, повторивши свій рекорд – 1,77 метра. Також багатоборниця стала третьою в бігу на 800 метрів, встановивши новий особистий рекорд – 2,16.32 хвилини.

Літня універсіада – це всесвітні мультиспортивні ігри серед студентів. Цього року вони відбувалися в місті Ченду в Китаї.

Відбудова Київщини: відновлено 101 медичний заклад

На Київщині частково та повністю вже відновлено 101 медзаклад. Загалом внаслідок повномасштабного вторгнення росіян в області було зруйновано або пошкоджено 130 закладів охорони здоровʼя. Про це повідомили в Департаменті охорони здоров’я та Департаменті регіонального розвитку Київської ОВА.

Зокрема, відновлювальні роботи провели у Київському обласному центрі ментального здоров’я, розташованому в смт Ворзель. Це один із закладів, який постраждав під час активних бойових дій. Будівля медичного закладу була значно пошкоджена.

У 2022 році в центрі ментального здоров’я провели поточний ремонт. Відремонтували пошкоджені віконні і дверні прорізи, замінили вікна та двері. Усього встановили 515 нових вікон.

У центрі проводять стаціонарне медичне обстеження, лікування і соціально-трудову реабілітацію хворих із психічними розладами. Загалом заклад розрахований на 310 ліжко-місць. Щомісяця тут можуть отримувати необхідну фахову допомогу 600 пацієнтів. Її надають 276 працівників лікарні.

На базі медичного закладу працює також відділення для ветеранів війни та військових.

Розроблено Програму комплексного відновлення та розвитку території Київської області на 2023-2027 роки

Процес відбудови та реалізації пріоритетів розвитку Київщини відбуватиметься із забезпеченням публічності та прозорості. Із цією метою проєкт Програми комплексного відновлення та розвитку території Київської області на 2023-2027 роки був оприлюднений 1 серпня на сайті Київської обласної військової адміністрації та на порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Про це повідомили у Департаменті містобудування та архітектури КОВА.

Програма визначає комплекс пріоритетних завдань та заходів для забезпечення швидкого та ефективного процесу відновлення територій і населених пунктів Київської області, які постраждали внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, надзвичайних ситуацій, а також є місцями зі знищеною інфраструктурою, економікою та екологією.

Для реалізації завдань Програми були вибрані сім пріоритетних напрямів у комплексному відновленні та розвитку Київщини. А саме:

  • пропозиції від територіальних громад області щодо розміщення об’єктів промислового та сільськогосподарського виробництва, транспортних та інженерних споруд і мереж, закладів освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення, природоохоронної сфери;
  • надання адміністративних послуг;
  • розвиток культурного та духовного середовища, туристичного потенціалу;
  • захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;
  • розвиток потенціалу територіальних громад області;
  • відновлення закладів соціальної інфраструктури;
  • створення безбар’єрного простору.

Програма комплексного відновлення передбачає не лише відбудову знищених та пошкоджених об’єктів у пристоличному регіоні, а і стратегічні цілі для трансформацій та підвищення конкурентоспроможності регіону.

Руслан Кравченко: Громади Київщини отримали ще 8 нових шкільних автобусів

Громади Київщини отримали ще 8 нових нових шкільних автобусів. Це вже друга партія, перші 10 були передані громадам минулого тижня. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив начальник Київської ОВА Руслан Кравченко.

8 нових автобусів доставлятимуть до навчальних закладів дітей Володарської, Воронківської, Студениківської, Калинівської, Петрівської, Миронівської, Обухівської та Кожанської громад. 

Він нагадав, що сьогодні на Київщині курсують 328 шкільних автобусів, які возять дітей до навчальних закладів. Однак потреби набагато більші.

Наразі в шкільних закладах області навчаються понад 32 тисячі дітей, які не можуть дістатися пішки до школи і їх підвозять. Над вирішенням проблеміз нестачею автотранспорту обласна адміністрація працює спільно з місцевою владою та міжнародними партнерами.

Аграріям Київщини виплачено понад 60 млн грн державної підтримки

У рамках урядової грантової програми з підтримки малого та середнього бізнесу єРобота 19 господарствам Київської області затверджено виплати в розмірі 70,592 млн грн на розвиток садівництва, ягідництва, виноградарства і теплиць. Наразі агропідприємства пристоличного регіону вже отримали 60,217 млн грн. Про це повідомили в Управлінні агропромислового розвитку Київської ОВА.

Зокрема, агропідприємствам на розвиток садів буде надано фінансування в розмірі 59,592 млн грн та 11 млн грн – на облаштування теплиць.

Загальна площа заявлених садів і теплиць складатиме 257,5 га, з яких більше 255 га – це сади та майже 2,5 га – теплиці. А саме:

  • фундук і волоський горіх – 174,6 га;
  • лохина та чорниця – 33,3 га;
  • малина – 15,9 га;
  • обліпиха – 15 га;
  • суниця садова – 8,6 га;
  • порічка – 1 га;
  • смородина – 1 га;
  • теплиці з плодово-ягідними та овочевими культурами – 2,4 га.

Усього з початку року 91 учасник програми отримав понад 343 млн грн, із яких на розвиток проєкту «Свій сад» виділено 277 млн грн, «Своя теплиця» – 66,3 млн грн. У повному обсязі в цьому році отримали грант 66 агропідприємств.

Загалом за період дії програми з 1 липня 2022 року фінансування у розмірі 392 млн грн отримали 100 господарств, із них 85 на розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства та 15 – на облаштування теплиць.

Нагадаємо: урядова грантова програма єРобота передбачає підтримку малого і середнього бізнесу. Серед її переваг – можливість для кожного охочого створити чи розвивати власний бізнес за напрямами «Своя справа», «Свій сад», «Своя теплиця», «Новий рівень».

Об’єднані заради відновлення Київщини: благодійники та міжнародні організації допомогли відбудувати Макарівську амбулаторію

Медичний заклад у Макарові відродили фактично з попелу. Фінансовий та гуманітарний внесок зробили міжнародні та благодійні організації, меценати і приватні донори. Тепер у новозбудованій амбулаторії первинну меддопомогу отримуватимуть понад 19 тисяч мешканців громади. Про це повідомили в Департаменті охорони здоров’я Київської ОДА.

Амбулаторія у Макарові з перших днів вторгнення ворога на Київщину була в епіцентрі бойових дій. Неодноразовими обстрілами в ній були пошкоджені фасад і вікна. 28 березня 2022 року споруда була знищена вщент вибухом від прямого потрапляння російського артилерійського снаряду.

Це була сучасна будівля, зведена за канадськими технологіями. До повномасштабної агресії Макарівська медична амбулаторія загальної практики-сімейної медицини встигла пропрацювати трохи більше року.

Менше року знадобилося, щоб її відбудувати з нуля. Тепер тут працюють 9 сімейних лікарів, терапевт та 3 педіатри. Нова споруда дещо більша за зруйновану, обладнана за всіма стандартами та відповідає критеріям інклюзивності.

Кошти на будівельні роботи та частину умеблювання зібрала і надала благодійна організація «БФ «Київська школа економіки». За обладнання та меблі тут вдячні Міжнародному медичному корпусу, фонду UNICEF, USAID, організації «Лікарі світу», Міжнародній медичній гуманітарній організації «Лікарі без кордонів» та багатьом іншим фондам і приватним компаніям. Реалізація стала можливою завдяки підтримці Міністерства охорони здоров’я України, Київської обласної державної адміністрації та Макарівської селищної ради.

Київщина продовжує відбудову

Київська область – одна з найбільш постраждалих внаслідок російської військової агресії. Загалом було від початку повномасштабного вторгнення рф у регіоні було пошкоджено та зруйновано понад 27 тисяч об’єктів, серед яких основну частку складає житло – 24,5 тисячі.

Головним завданням Київської обласної військової адміністрації є відновлення критичної інфраструктури та відбудова житла, щоб мешканці могли якнайшвидше повернутися до своїх осель та жити в належних соціально-побутових умовах.

Сьогодні в області реалізують низку програм із відбудови. На Київщині вже відновили повністю та частково із забезпеченням життєдіяльності більше 12,6 тис. об’єктів. Понад 11 тисяч – це багатоквартирне і приватне житло.

Одним із таких будинків є багатоповерхівка в місті Буча за адресою: вул. Енергетиків, 8. У будівлі – 56 квартир, у яких проживають 127 людей, із них 22 дітей.

Під час активних бойових дій будинок значно постраждав від вибухової хвилі та уламків. Була пошкоджена шиферна покрівля, частково вибиті вікна. На щастя, обійшлося без прямих влучань та пожеж.

За кошти, виділені з резервного фонду держбюджету, було змонтовано близько 1114 м² покрівлі. Решту пошкоджень усунули власними силами та за сприяння донорів. Ремонтні роботи завершили навесні цього року.

Начальник КОВА Руслан Кравченко представив нову голову Білоцерківської РДА

Начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко представив новопризначену голову Білоцерківської районної державної адміністрації Ірину Стареньку.

Руслан Кравченко підкреслив, що очільниця РДА має розвивати потенціал району та бути поруч із людьми.

Руслан Кравченко додав, що важливими питаннями залишаються підготовка до нового навчального року та готовність громад до осінньо-зимового періоду.

Також відповідальність громад – підтримка військових підрозділів, які боронять державу на фронті. 

У підсумку Руслан Кравченко наголосив на необхідності дотримання законності, сприянні залученню інвестицій в район та забезпеченні надійної оборони Київщини.

Використання системи DREAM у процесах відбудови пристоличного регіону обговорили в Київській ОДА

У Київській обласній державній адміністрації відбулася робоча зустріч із питань використання системи DREAM у процесах відбудови в регіоні. Захід провів заступник голови КОДА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Андрій Братусь.

Учасники обговорили використання системи у процесах відбудови в регіоні. Зокрема те, яким чином всебічне впровадження DREAM допоможе оптимізувати цю роботу, а також зробити її більш прозорою та відкритою.

Представники проєктного офісу DREAM розповіли про майбутні ІТ-оновлення, зокрема, про оновлення галузевої системи, яка забезпечує створення та наповнення проєктів. Нова версія покращить взаємодію в рамках системи між Київською обладміністрацією, органами місцевого самоврядування та секторальними органами в управлінні відбудовою.

Сторони домовилися про проведення навчань із роботи з системою для громад Київської області.

У зустрічі взяли участь представники Департаменту архітектури та містобудування КОДА, Департаменту регіонального розвитку КОДА, Агенції регіонального розвитку та команди проєктного офісу DREAM.

Відбудова Київщини: поточні ремонти пошкодженого бойовими діями

У Київській області реалізують низку програм із відбудови. Зокрема, відновлення пошкодженого відбувається за кошти з резервного фонду держбюджету, обласного та місцевих бюджетів.

Так, протягом 2022 року за рахунок держбюджету було відновлено понад 1000 постраждалих об’єктів на загальну суму більш ніж 700 млн грн. Насамперед здійснювали поточні ремонти багатоповерхових будинків та приватного житла. Замінювали вікна, двері, ремонтували покрівлі.

Серед таких об’єктів – багатоквартирний будинок на 4 під’їзди в місті Ірпінь за адресою: вул. Мечникова, 108. Тут проживає понад 500 людей.

Будівля значно постраждала внаслідок російської агресії. Під час активних бойових дій у ній були вибиті вікна і двері, пошкоджений фасад та покрівля.

За кошти, виділені з резервного фонду держбюджету, тут встановили понад 200 вікон та віконних конструкцій. Завдяки субвенції закупили будівельні матеріали для проведення поточного ремонту. Спільними зусиллями будинок повністю відновлений.

Більше інформації про відновлені протягом минулого року будівлі шукайте на сайті КОВА в розділі «Каталог відновлення Київщини – 2022 рік» за посиланням: https://koda.gov.ua/gromadskosti/vidkryti-dani/katalog-vidbudovy-kyyivshhyny/.

У Макарівській громаді вже відновили 1721 об’єкт

Київщина – одна з найбільш постраждалих областей від агресії російських воєнних злочинців. Зокрема, смт Макарів під час активних бойових дій у регіоні зазнав значних пошкоджень та руйнувань. Одразу після звільнення пристоличного регіону від окупантів розпочалися роботи з відбудови Макарівської громади. На сьогодні вже відновили повністю та частково із забезпеченням життєдіяльності 1721 об’єкт. Серед них – 1317 будівель житлового фонду.

Загалом у Макарівській громаді було пошкоджено більше 3600 об’єктів, більшість із них – житлові будинки. Їх постраждало понад 2800.

Серед них і будинок, розташований на вул. Садовій, 10. Будівлю було значно пошкоджено ще на початку повномасштабного вторгнення. Після звільнення селища від окупантів у споруді демонтували пошкоджені віконні і дверні блоки та встановили замість них нові, замінили вибиті вікна і двері та понівечену покрівлю.

Ще одним об’єктом, відбудованим після деокупації регіону, є житловий будинок за адресою: вул. В’ячеслава Чорновола, 25. За кошти з обласного бюджету провели демонтажні роботи, капітальний ремонт покрівлі, стін і перекриттів, встановили вікна та двері.

Уся інформація про об’єкти, які були відновлені на Київщині у 2022 році, а саме: розташування, виділені кошти та перелік виконаних робіт, можна знайти в Каталозі відновлення області на сайті Київської обласної військової адміністрації.

У деокупованих населених пунктах Київщини щомісяця моніторять стан води і ґрунту – брифінг КОВА (ВІДЕО)

За результатами санітарно-епідемічної оцінки території 188 деокупованих населених пунктів, щомісяця проводиться відбір та дослідження зразків води централізованих та децентралізованих джерел водопостачання, ґрунту і повітря. Про це повідомили під час брифінгу у Київській обладміністрації.

Моніторинг санітарно-епідеміологічного стану області є одним із пріоритетних завдань. Фахівці Київського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України постійно інформують обласну адміністрацію про результати проведених досліджень.  

«Йдеться і про якість питної води, і про профілактику керованих інфекційних захворювань шляхом проведення щеплень серед населення Київщини з метою запобігання інтенсивному поширенню небезпечних хвороб. Особлива увага приділяється дослідженню територій на деокупованій частині області. За результатами отриманої інформації головам ОТГ надають рекомендації, яким чином покращити ситуацію», – повідомила  заступниця голови КОДА Леся Карнаух.

Вона додала, що ОТГ та відповідні комунальні підприємства забезпечені засобами для проведення гіперхлорування води у водопровідних мережах та  колодязях.

«Своєчасне виявлення забруднення води та вжиття заходів щодо покращення якості на звільнених територіях сприяло зменшенню кількості забруднених джерел водопостачання з 56 у травні 2022 року до 16 станом на липень 2023 року», – зауважила гендиректор центру Наталія Родина

Особливу увагу приділяють моніторингу питної води з колодязів та індивідуальних свердловин усіх районів Київщини на вміст нітратів. Їх токсична дія є небезпечною для дітей до 3-х років, яких вигодовують дитячими сумішами. Це викликає захворювання на воднo-нітратну метгемоглобінемію. Так, під час дослідження 837 зразків  питної води з громадських та індивідуальних джерел водопостачання у понад 40% вода не відповідала вимогам.

Із встановленням відхилення нітратів від гігієнічних нормативів рекомендується не використовувати таку воду для питних потреб, харчування, особливо дитячого населення. При встановленні або підозрі забруднення води мікробами рекомендується кип’ятіння води перед вживанням.

 

        1. Корисна інформація 

 

Мінветеранів та ІТ-компанія EPAM запускають освітні програми для ветеранів та їхніх сімей у Центрах ветеранського розвитку

У серпні Мінветеранів спільно з ІТ-компанією EPAM Україна запустять освітні ініціативи для ветеранів, ветеранок та членів їхніх родин. Навчання відбуватиметься у Центрах ветеранського розвитку, які за сприяння Мінветеранів створено у Дніпрі, Вінниці, Львові та Миколаєві на базах провідних вишів.

Участь у навчальних програмах – безкоштовна та має на меті ознайомити українських ветеранів та членів їхніх сімей з кар’єрними можливостями в ІТ, а також опанувати одну із сучасних професій – в межах переходу від військової служби до цивільного життя.

Для новачків ІТ-експерти EPAM проведуть серію ознайомчих офлайн-зустрічей, які допоможуть відповісти на питання про те, які є професії та можливості для розвитку в ІТ, як влаштована галузь, з чого варто почати перехід тощо. Заходи відбудуться у Центрах ветеранського розвитку, а у вересні пройдуть в онлайн-форматі. Участь доступна для всіх бажаючих ветеранів та членів їхніх родин. Тривалість ознайомчої зустрічі – 1,5 години.

Для охочих опанувати професію інженера хмарних технологій Amazon Web Service (AWS) експерти EPAM пропонують пройти спеціальні різнорівневі програми в онлайн-форматі:

  • AWS Cloud Practitioner Essentials підійде тим, хто вже має загальні технічні знання, володіє рівнем англійської B1 та хоче дізнатись про концепцію, безпеку та архітектуру AWS. Програма триватиме 4 тижні та охоплюватиме 22 годин занять з інструктором. Успішне завершення програми передбачає можливість безкоштовного проходження сертифікації AWS Cloud Practitioner.
  • Architecting on AWS – більш поглиблений курс, побудований для архітекторів, інженерів-проєктувальників рішень та розробників, які прагнуть зрозуміти архітектуру AWS. Умовою для вступу є сертифікат AWS Cloud Practitioner та володіння англійською мовою не нижче B1+. Успішне завершення програми гарантує можливість безкоштовного проходження сертифікації AWS Solutions Architect – Associate. Програма триватиме 8 тижнів і охоплюватиме 47 годин занять з інструктором. 

На старті навчання учасники AWS Cloud Practioner Essentials та Architecting on AWS зможуть отримати необхідну підтримку з боку досвідчених наставників.  

Докладніше – за посиланням

За інформацією Міністерства у справах ветеранів України.

Держпраці розпочинає інформаційну кампанію «Виходь на світло!»

Незадекларована праця – це свідоме ухилення роботодавців і працівників від оформлення трудових відносин із метою отримання тих чи інших переваг за рахунок приховування реальних доходів, отримання соціальних пільг, несплати податків тощо.

Розраховуючи на збільшення прибутків та відсутність зобов’язань обидві сторони трудового договору наражають себе на ризики, часто про існування яких вони навіть не здогадуються. Для працівників ризиків набагато більше, проте для роботодавця вони є вагоміші у фінансовому плані.

На жаль, незадекларована праця є поширеним явищем і під час війни, а це наносить суттєву шкоду, зокрема і обороноздатності нашої країни. За найменшими оцінками, державний бюджет щороку втрачає від незадекларованої праці приблизно 100 млрд грн. Ця сума могла б допомогти нашим воїнам захищати Україну і швидше звільняти тимчасово окуповані території.

З метою донесення до всіх громадян інформації про ризики і наслідки незадекларованої праці, правильність оформлення трудових відносин та зміни у законодавстві Державна служба з питань праці розпочала інформаційну кампанію «Виходь на світло!».

Мета кампанії полягає в інформуванні роботодавців та працівників про вимоги законодавства до оформлення трудових відносин. Адже тільки задекларована праця допоможе захистити нашу країну загалом, працівників зокрема та сприятиме розвитку економіки.

Більше інформації на інформаційному порталі: https://pratsia.in.ua.

Запобігти стресовим ситуаціям у сімʼях військових та допомогти їм у комунікації із ЗСУ – у Міноборони презентували соцпроєкт «Родинам захисників»

Міністерство оборони України проводить інформаційну кампанію «Родинам захисників». Соціальний проєкт покликаний розʼяснити, як запобігти стресовим ситуаціям у родинах захисників і захисниць та інформувати членів сімей військових про канали комунікації із ЗСУ.

Міноборони спільно з Генштабом та інститутами громадянського суспільства розробили прості рекомендації з відповідями на найчастіші питання, які виникають у членів родин військовослужбовців. Проєкт візуалізовано у достатньо інформативний буклет та відповідні три відеоролики соціальної реклами, які покликані допомогти сімʼям військових.

Також у Збройних Силах України ведеться активна робота з сім’ями військовослужбовців з метою підготовки до відряджень захисників і захисниць, моральне супроводження воїнів під час участі у бойових діях та процесу повернення додому. Враховується досвід і практика у цій площині держав-членів НАТО.

Як говорити з дитиною про протези

Уявіть, що хтось на вулиці довго і ретельно розглядає ваші ноги або обличчя. Це неприємно і некомфортно. Такі самі відчуття можуть виникнути в людини з ампутованими кінцівками, якщо ви довго і ретельно розглядатимете її протез.

ГО «Безбар’єрність» разом із командою «СпівДія заради Дітей» підготувала поради, як комфортно взаємодіяти з людиною із протезом.

Для чого потрібні протези?

Протези використовують для того, щоб замінити втрачену руку або ногу. Із протезом ноги та руки людина може ходити, бігати, одягатися, тримати чи переставляти різні предмети. Людина може втратити кінцівку за різних умов. І якщо вона не хоче говорити про це сама, то запитувати про це некоректно.

У кожного і кожної свій протез, створений індивідуально під людину з урахуванням її потреб, віку та можливостей. Комусь потрібен спортивний протез, а комусь більше до вподоби косметичні або функціональні.

Чи можна торкатися протезу?

Ні, протез – це частина тіла людини – рука чи нога, і людині може бути неприємно, коли її торкаються інші люди. Пам’ятайте, що будь-яку людину не можна торкатися без її дозволу.

Як взаємодіяти з людиною із протезом?

Ставитися до людини з протезом варто так, як і до людини без протезу. Не потрібно довго роздивлятися, оскільки їй може бути неприємна така пильна увага. Уявіть, що хтось на вулиці довго і детально розглядає вашу частину тіла – це буде для вас не дуже комфортно.

Демонструвати жалість, уникати або підходити з незручними питаннями до людей із протезами не варто. Усі люди різні та мають різний вигляд. Саме це розмаїття і робить наш світ прекрасним, красивим та цікавим. Дивно, якби всі і все навколо було однаковим.

Якщо ви не впевнені, як зробити краще, завжди можна перепитати в самої людини. Чи потрібна вам допомога? Як я можу вас підтримати? Проте коли людині потрібна допомога, вона завжди сама може про це попросити.

Компенсація за знищене житло: як подати заяву?

1 серпня стартував другий етап реалізації державної програми із забезпечення житлом українців, чия оселя була пошкоджена або знищена внаслідок збройної агресії рф. Про це повідомили в Міністерстві відновлення.

Тепер українці можуть через Дію подати заяву про компенсацію та отримати житловий сертифікат для купівлі нового житла.

Як податися?

  1. Подати інформаційне повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно (якщо ще не було подане).
  2. Після цього подати заяву на отримання компенсації, скориставшись послугою єВідновлення в застосунку Дія.

Подати заяву зможуть тільки одноосібні власники житла, чия оселя:

  • зруйнована через бойові дії після 24 лютого;
  • не підлягає відновленню;
  • розміщена на неокупованій території та не в зоні активних бойових дій;
  • право власності на неї є в Державному реєстрі речових прав.

Власник житла не має мати судимості за злочини проти основ національної безпеки.

Послугу компенсації за зруйноване майно розроблено Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з Міністерством цифрової трансформації України за підтримки проєкту USAID / UK aid TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах та Світового банку.

Додаткову інформацію можна отримати на сайті програми єВідновлення в розділі «Зруйноване житло» https://erecovery.diia.gov.ua/ або ж звернутись на спеціальну урядову гарячу лінію: 1545.

        1. Новини Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

Кадровий блок Кабінетом Міністрів України: Призначено:. Звільнено: Шевченко Тетяну Вікторівну з посади заступника Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру. Погоджено звільнення: Ярощука Олександра Анатолійовича з посади голови Івано-Франківської районної державної адміністрації Івано-Франківської області.

Поновлено строки надання адміністративних послуг та видачі документів дозвільного характеру, які були зупинені відповідно до пункту 1 постанови КМУ від 28.02.2022 N 165 «Про зупинення строків надання адміністративних послуг та видачі документів дозвільного характеру». Визнано такою, що втратила чинність, постанову КМУ від 28.02.2022 N 165 «Про зупинення строків надання адміністративних послуг та видачі документів дозвільного характеру».

Затверджено Правила надання послуги з управління побутовими відходами; типовий індивідуальний договір про надання послуги з управління побутовими відходами; типовий колективний договір про надання послуги з управління побутовими відходами; типовий договір з індивідуальним споживачем про надання послуги з управління побутовими відходами; типовий договір з колективним споживачем про надання послуги з управління побутовими відходами. Визнано такою, що втратила чинність постанову КМУ від 10.12.2008 N 1070 «Про затвердження Правил надання послуг з поводження з побутовими відходами».

Затверджено, відповідно до частини третьої статті 8 та пункту 3 частини першої статті 19 ЗУ «Про управління відходами», Порядок оголошення припинення статусу відходів. Порядок визначає процедуру оголошення припинення статусу відходів з метою врегулювання механізму перероблення відходів у матеріали, речовини або предмети для їх подальшого використання та забезпечення захисту навколишнього природного середовища і здоровʼя людей. Затверджено перелік видів відходів, щодо яких може бути оголошено припинення статусу відходів, та критерії оголошення припинення статусу відходів.

Внесено зміни до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами та до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів.

Внесено зміни до Порядку та умов надання державної цільової підтримки деяким категоріям громадян для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти. Встановлено, що державна цільова підтримка для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти надається особам, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України відповідно до ЗУ «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної проти України, та членів їхніх сімей», після хї звільнення; дітям осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України; та дітям осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, які загинули (померли). Визначено перелік документів, що підтверджують право на одержання державної цільової підтримки зазначеними категоріями осіб.

Здійснено розподіл обсягу додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у звʼязку з повномасштабною збройною агресією Російської Федерації, за IІ квартал 2023 року, в обсязі 1 млрд. 379 млн. 403,9 тис. гривень.

Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому урядовий проект Закону «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України у зв'язку з завершенням карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (реєстр. № 9405 від 20.06.2023).

Внесено зміни до Типового регламенту місцевої державної адміністрації. Замінено посилання на Типову інструкцію з діловодства у центральних органах виконавчої влади, Раді міністрів АРК, місцевих органах виконавчої влади, що втратила чинність, посиланням на Типову інструкцію з діловодства в міністерствах, інших центральних та місцевих органах виконавчої влади, затверджену постановою КМУ від 17.01.2018 N 55. Встановлено, що розгляд заяв (клопотань) і скарг громадян, що належать до предмета регулювання ЗУ «Про адміністративну процедуру», здійснюється в порядку, встановленому зазначеним Законом. Уточнено, що адміністративні акти місцевих держадміністрацій приймаються, набирають чинності, припиняють дію та виконуються з урахуванням вимог, встановлених ЗУ «Про адміністративну процедуру».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора