Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

ЯК ЗБИРАЮТЬ, СОРТУЮТЬ ТА УТИЛІЗУЮТЬ СМІТТЯ У ЗАБЖЕХУ

Дата: 21.08.2023 13:42
Кількість переглядів: 120

Фото без описуЗа умовами Євросоюзу до 2030 року в Чехії мають закритися всі побутові сміттєзвалища. Залишилося небагато часу, щоб впоратися із цим завданням. В Забжеху працює комунальна служба «Eko Servis», яка забезпечує вивіз сміття та його перероблення у місті, а також і у сусідських громадах. Саме з цією компанією очільниця Ржищівської громади Крістіна ЧОРНЕНЬКА веде перемовини про стажування та обмін досвідом між працівниками комунальних господарств.

Дотації з ЄС допомогли впровадити у Забжеху нові системи сортування та розподілу сміття й перетворити цей процес у замкнений цикл. Сортувати сміття населення привчали 5 років, а впровадження нових технологій триває і нині. Обов’язкова умова: біля кожного дому та двору стоять баки для сортування відходів. Євросоюз надав безплатно жителям міста тару для роздільного збору сміття. Для тих, хто не хоче заморочуватися й сортувати, і зараз існує можливість скидати несортоване сміття в один бак, проте такі контейнери жителі купують за власний кошт. Погодьтеся, гарне заохочення до сортування.

«Сміття вивозять із домогосподарств один раз на 14 днів. Ціна за ці послуги складає 708 чеських крон (1400 гривень) на рік. Наші жителі окремо сортують: папір, пластик, скло, метал, меблі, електроприлади, органіку. Завдання нашого підприємства не просто вивозити сміття й утилізувати більшість відходів, ми перетворюємо відходи на новий продукт і продаємо знову», – поділився своїм досвідом роботи Мілан Дубравський, директор компанії «Eko Servis».

В місті компанія «Eko Servis» має декілька локацій. Центральний офіс, господарські приміщення, власний автопарк та величезну територію для сортування та зберігання сміття.

На сортувальну станцію привозять різні відсортовані відходи. З них компанія виробляє і продає 15 нових продуктів. А їх компост з органіки, отримав перше місце з якості серед місцевих виробників. Свідчення цьому, чудовий город поряд з локацією відсортованого пластику.

Зібраний у населення пластик потрапляє на сортувальну лінію. Далі його подають на сортувальну лінію, де вправні робітники вручну розсортовують пластик по видах. Більшість пластику йде на перероблення і створення інших продуктів. Те, що не можна переробити – спалюють.

Окрема гордість сортувальної станції машина, що сортує будівельне сміття. В неї завантажують вживану цеглу та кахель з бетонним розчином, і розумна машина дрібнить все на різні фракції. По місту стоять контейнери для будівельного сміття, саме туди будівельники викидають непотріб під час ремонту, а не в сусідню лісопосадку. Після машинного сортування будівельне сміття перетворюється на пісок та різні будівельні суміші, які дешевше ніж нові продукти в маркеті. Тут переробляють і старі непотрібні меблі, і побутову техніку, і автомобільні шини й ніхто з жителів й не здогадується викинути старе лахміття в ліс чи на узбіччя дороги.

Досягнути таких результатів вдалося завдяки введенню жорстких штрафів та встановлення відеоспостереження, також тут не соромляться «здати» сусіда, який викинув своє сміття в лісі та порушив закон.

До 10 000 крон/ 20 000 грн – штраф для фізичних осіб, які викинули сміття на узбіччя.

До 100 000 крон/ 200 000 грн – штраф для юридичних осіб, за влаштування несанкціонованої сміттярки.

Повністю свої витрати комунальна компанія ще не покриває, але впевнено йде до цього. І фінансові дотації від ЄС сприяють цьому.

Цікаво, що чехи ввели до своєї звички, менше купувати та використовувати пластикові товари у побуті. Наприклад, в більшості офісів чай та каву подають в кружках, а не в пластикових стаканчиках. Звичайну воду з лимоном ставлять на стіл у графинах і розливають по скляній тарі. Використовувати керамічний чи скляний посуд замість пластикового сучасно та екологічно. Спробуйте і ви змінити свої звички на екологічні, так ви зменшите колообіг сміття в природі.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора