A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Дайджест основних подій тижня 12-18.08.2023

Дата: 21.08.2023 13:54
Кількість переглядів: 163

ЗМІСТ:

  1. Небезпека провокацій території білорусі
  2. Бойові дії на лівому березі Дніпра
  3. Ситуація на тимчасово окупованих територіях
  4. Кримське питання
  5. Участь України в Олімпіаді
  6. Успіхи сил оборони України
  7. Саміт БРІКС
  8. Головні новини тижня
  9. Корисна інформація
  10. Новини Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

 

        1. Небезпека провокацій території білорусі

12 серпня міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що Білорусь за підтримки РФ заохочує незаконнні перетини кордону з метою дестабілізації Польщі. Росія прагне масштабувати свою агресію проти України на протистояння із Заходом. Кремль прагне війни, а не миру. Лукашенко перетворив Білорусь на плацдарм для російських збройних формувань, які шантажують Захід. Диктаторські режими у Москві та в Мінську розпочали проти Заходу гібридну війну, знаряддям якої є сили спецпризначення, бойовики, найманці, цивільні біженці тощо. Досвід України 2014 засвідчує, що агресія - це також дії “під чужим прапором” та нерегулярними силами. Тому на провокації Кремля НАТО повинно реагувати саме як на агресію. Країнам НАТО необхідно повністю ізолювати та закрити свої кордони з Білоруссю та Росією. Кремль розуміє тільки “мову сили”. А тому на посилення російських провокацій слід відповісти наданням Україні далекобійної зброї та сучасних винищувачів.

 

        1. Бойові дії на лівому березі Дніпра

У ЗМІ з’являються повідомлення про плацдарми Сил оборони на лівобережжі Херсонщини. Окремі підрозділи виконують завдання в нижній течії Дніпра та на лівобережжі, однак про стабільний контроль території наразі не йдеться. Здобуття плацдарму на контрольованому ворогом березі - надзвичайно складне завдання. Командування береже особовий склад і діє згідно з планами та розрахунками, виходячи з оперативної ситуації. Підстав для інформаційної ейфорії немає. Коли будуть справді важливі перемоги в цьому районі - з’явиться офіційне повідомлення. Одна з важливих передумов успіху бойової роботи - інформаційна тиша. Роздмухування пристрастей довкола так званих “плацдармів” допомагає ворогу, а не захисникам України. Всі тимчасово окуповані території будуть визволені, щойно складаються сприятливі обставини для Сил оборони України.

 

        1. Ситуація на тимчасово окупованих територіях

Російська адміністрація нав’язала частині українців жорсткий окупаційний режим, заснований на зневазі, безправ’ї і терорі. Українці ненавидять окупантів і чинять їм пасивний та активний спротив. Триває примусова паспортизація в окупації. Українцям, які відмовляються від російських документів, загарбники створюють нестерпні умови. Триває підготовка до псевдовиборів в окупації. Українців змушують брати участь у цьому незаконному дійстві, яке має передусім пропагандистську мету. З осені окупанти змушуватимуть українських дітей в окупації відвідувати російські “школи”, які перетворені на фабрики з “промивання мізків” рашизмом.

 

        1. Кримське питання

23 серпня 2023 року в Україні відбудеться третій саміт Міжнародної Кримської платформи. Російська агресія проти України розпочалася в 2014 році у Криму, тож саме визволення Криму означатиме завершення війни. Масштабування російської агресії після 2014 року стало можливим, оскільки світ неналежно поставився до окупації та незаконної анексії Криму. Україна має право використовувати всі конвенційні засоби захисту своєї територіальної цілісності та суверенітету. Деокупація Криму поверне на цю територію закон, безпеку, економічні та соціальні перспективи для населення. Лише контроль України над Кримом гарантує безпеку в Азово-Чорноморському регіоні та є передумовою використання всього потенціалу міжнародної кооперації.

 

        1. Участь України в Олімпіаді

Українські атлети братимуть участь в Олімпійських іграх у Парижі влітку 2024 року, якщо там не буде офіційних команд Росії та Білорусі. Україна мусить брати участь на Олімпіаді, аби спортсмени могли гідно представити нашу державу і продемонструвати, що Україна є, була і буде. Російська агресія завдала непоправної шкоди українському спорту (вбивства і поранення атлетів, руйнування спортивної інфраструктури тощо). Відповідальність за злочини також на російських спортсменах, чимало з яких є військовослужбовцями. Участь російських та білоруських спортсменів під національними прапорами категорично не прийнятна і може стати приводом для відмови України від змагань. Виступ росіян і білорусів під нейтральним прапором - це межа компромісу на який готова піти Україна. Олімпійські ігри не повинні бути платформою для відбілювання чи легітимізації дій, які повністю суперечать принципам та цінностям міжнародного спорту.

 

        1. Успіхи сил оборони України

Український контрнаступ триває, його темпи цілком реалістичні, враховуючи необхідність подолання замінованої місцевості та ворожих укріплень. Є реальні просування на півдні: на Донеччині визволено н.п. Урожайне, у Запорізькій області тривають бої за Роботине. Спроби російських атак на сході залишаються безуспішними. Українські воїни стримують ворога і знищують його наступальний потенціал. Щодня Сили оборони ефективно знищують сили ворога на фронті і в тилу. Лише за один ранок збиті два сучасні російські ударні вертольоти Ка-52. Суттєво прискорити контрнаступ можуть вогневі засоби великої дальності ураження: сучасна авіація та ракети. Україна розраховує на допомогу в цьому питанні.

 

        1. Саміт БРІКС

22 серпня в ПАР розпочнеться саміт БРІКС - міжнародного об’єднання за участі Бразилії, Росії, Індії, Китаю та ПАР. БРІКС залишається передусім консультативним форматом. Серйозному об’єднанню та координації зусиль заважають істотні внутрішні суперечності між учасниками. Росія прагне перетворити БРІКС на антизахідну коаліцію, однак не відповідає інтересам решти членів об’єднання. Москва значно поступається іншим учасникам БРІКС в економічному потенціалі і не може претендувати на лідерську роль. Країни БРІКС тісно пов'язані із Заходом економічно, в той час як РФ перебуває в ізоляції, фактично стала ізгоєм. Економічна співпраця з Росією - токсична для провідних економік світу. Путін не відвідає саміт БРІКС, адже влада ПАР має зобов’язання перед Міжнародним кримінальним судом (МКС) арештувати його на своїй території.

 

        1. Головні новини тижня

 

Мешканців Київщини застерігають щодо вживання дикорослих грибів – брифінг КОВА

На території Київської області вже зареєстровані поодинокі та один груповий випадки отруєння грибами. Станом на 9 серпня постраждало 7 осіб, які вживали дикорослі гриби.

Про це під час брифінгу повідомила генеральна директорка Київського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Родина. 

У зв’язку із почастішанням випадків отруєння заступниця голови Київської ОДА Леся Карнаух звернула увагу на правила, яких мають дотримуватися мешканці.

«Не збирайте пластинчасті та умовно-їстівні гриби – молоді печериці, сироїжки, зонтики, зеленушки тощо. Будьте обережними з придбанням свіжих чи сушених грибів у невстановлених для цього місцях, а також не відпускати дітей самостійно збирати та їсти гриби. А за перших ознаках отруєння негайно звертайтеся до закладів охорони здоров’я, щоб лікарі могли встигнути врятувати життя», – наголосила Леся Карнаух.

Наразі були зафіксовані випадки отруєння грибами у Броварському, Бориспільському, Білоцерківському та Обухівському районах.

Руслан Кравченко: На Київщині в рамках програми єВідновлення вже погоджено виплату допомоги на суму понад 165 млн грн – брифінг КОВА (ВІДЕО)

У Київській області за три місяці реалізації державної програми єВідновлення мешканці подали понад 7,4 тис. заявок на отримання допомоги за пошкоджене майно. Уже ухвалене позитивне рішення майже за 2 тис. заявок. Загальна сума компенсацій – більш ніж 165 млн грн. 

Про це на брифінгу заявив начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко.

«Наразі триває робота щодо опрацювання заявок та нарахування виплат за програмою єВідновлення. Відповідно до першого етапу програми, максимальна сума компенсації на відновлення одного об’єкта – 200 тис. грн. Ці кошти отримують ті люди, чиї будинки потребують поточного ремонту. Наприклад, заміни вікон, дверей, ремонту даху тощо», – зазначив Руслан Кравченко.

Він нагадав, що подати заяву можна в застосунку Дія. Спеціально створені комісії обстежують пошкоджене майно, фіксують руйнування та розраховують суму фінансової допомоги. Рішення про виплату приймає місцевий виконавчий орган. 

«Наразі в роботі комісій понад 3,4 тис заявок. Обсяг чималий, але, ми працюємо над тим, щоб люди якомога швидше отримали кошти і відремонтувати свої оселі. Комісії працюють щодня. Усього на Київщині були створені такі комісії у п’ятдесяти двох територіальних громадах», – додав начальник Київської ОВА.

Крім того, 1 серпня стартував другий етап реалізації державної програми із забезпечення житлом українців, чия оселя була пошкоджена або знищена внаслідок збройної агресії росії.

Власники зруйнованого житла можуть подати заяву на отримання безготівкового сертифікату для придбання нової квартири чи будинку. Нове житло можна придбати в будь-якому населеному пункті України, крім тимчасово окупованих територій. Заяву так само потрібно подавати через Дію.  

За інформацією Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, мешканці Київщини подали вже понад 400 заявок. Їх також розглядатимуть спеціально створені комісії.

Аграрії Київщини вже намолотили понад 1 млн тонн зерна

Усі категорії господарств Київської області наразі вже зібрали сільськогосподарських культур на площі 244,9 тис. га та намолотили 1 млн 201 тис. тонн зерна нового врожаю. Про це повідомили в Управлінні агропромислового розвитку Київської ОВА.

Так, зернових та зернобобових обмолотили на площі 191,4 тис. га. При середній урожайності майже 54 ц/га аграрії намолотили 1031,3 тис. тонн, а саме:

  • пшениці (озимої та ярої) обмолотили більше 147 тис. га та намолотили понад 835 тис. тонн при врожайності 56,7 ц/га;
  • ячменю (озимого та ярого) обмолотили 38 тис. га, при врожайності 47 ц/га намолотили близько 180 тис. тонн;
  • гороху з майже 6 тис. га намолотили понад 16 тис. тонн при врожайності 27,6 ц/га.

Крім того, ріпаку (озимого та ярого) обмолотили на площі більше 53 тис. га. При врожайності 31,8 ц/га господарники намолотили 170 тис. тонн.

Лідерами з обмолоту нового врожаю є аграрії Білоцерківського району, які повністю зібрали врожай озимого ячменю на площі 3 тис. га. При врожайності 58 ц/га вони намолотили понад 17 тис. тонн. Гороху намолотили 8,1 тис. тонн при врожайності 27 ц/га, вже обмолотили 3,0 тис. га. Також білоцерківці завершують збір пшениці (озимої та ярої): з 90 тис. га намолотили 522 тис. тонн, а також ярого ячменю: із 17 тис. га – майже 85 тис. тонн. Окрім цього, завершили збір озимого ріпаку: обмолотили 27 тис. га та намолотили більше 94 тис. тонн при врожайності 35 ц/га.

Найвища урожайність сільськогосподарських культур на сьогодні спостерігається в аграріїв Фастівського району. Зокрема, вони намолотили: пшениці – понад 65 тис. тонн при врожайності 74 ц/га, ячменю – більше 5 тис. тонн при врожайності 48 ц/г, гороху – 1,2 тис. тонн при врожайності 40 ц/га та ріпаку – 6,5 тис. тонн при врожайності понад 36 ц/га.

Загалом очікуваний валовий збір урожаю сільськогосподарських культур становитиме приблизно 4500 тис. тонн зерна. Для належного зберігання зерна на території Київської області буде задіяно близько 60 елеваторів загальною потужністю 3000 тис. тонн.

Руслан Кравченко: В Ірпені триває комплексне відновлення приватних будинків напроти ЖК «Ірпінські Липки»

В Ірпені напроти  ЖК «Ірпінські Липки» триває комплексне відновлення приватних будинків, пошкоджених або зруйнованих внаслідок російської агресії. Про це на своїй сторінці у Facebook розповів начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко.

Він нагадав, що під час бойових дій без житла залишилися понад 300 мешканців із вул. Багірова та Гостомельського шосе.

«Програма КОВА передбачає капітальний ремонт понад 30 будинків. У більшості з них ремонтні роботи вже на фінішній прямій. Йдеться про заміну вікон, дверей, парканів, покрівлі, термомодернізацію фасадів тощо. Обсяг проведених робіт – колосальний. Капітальні ремонти в будинках стартували наприкінці травня і наше завдання – завершити їх найближчим часом», – сказав Руслан Кравченко.

Начальник Київської ОВА підкреслив, що крім термінів, значна увага приділяється якості будівництва.

У рамках проєкту ще понад 30 будинків будуть відбудовані «з нуля». Роботи вже також стартували. Площа будинків – від 70 до 180 м². Усі проєктні рішення погоджуються з мешканцями. У планах – капітально відремонтувати Гостомельське шосе та вул. Багірова, облаштувати сучасне освітлення вулиць.

«Вдячні нашим міжнародним партнерам – Global Empowerment Mission (GEM) у партнерстві з Фондом Говарда Г. Баффетта та УВКБ ООН, які активно долучилися до відновлювальних робіт, зокрема заміни вікон та дверей, надання будматеріалів. Сьогодні Київщина реалізує низку програм щодо відбудови. Упевнений, що конструктивна та ефективна співпраця влади, міжнародних партнерів і громад допоможе в короткі терміни відбудувати Київщину повністю та повернути людей додому», – додав Руслан Кравченко.

Київська ОДА створила Раду жінок-підприємниць

Київська обласна державна адміністрація створила Раду жінок-підприємниць. Київщина – це перший регіон, де створена така Рада при голові обладміністрації.

«Із початку повномасштабної агресії росії українські жінки одразу долучилися до національної оборони та протидії агресору. Сьогодні жінки виборюють зі зброєю в руках нашу незалежність, волонтерять, працюють над забезпеченням військових, розвивають бізнес, місцеве самоврядування, беруть активну участь у політиці. Я дуже часто чую від активних українських жінок: «Хто, як не я?». І з впевненістю можу  сказати, що саме вони – основа всіх змін в Україні в цілому, і на Київщини зокрема», – зауважив голова Київської ОДА Руслан Кравченко на першому установчому засіданні Ради.

Мета Ради – активніше залучати жінок до розроблення програм відновлення та відбудови регіонів України, розвитку економіки області.

Відбудова Київщини: в Ірпінській громаді відновили майже третину пошкоджених об’єктів

В Ірпінській громаді вже відновлено повністю та частково зі збереженням функціонального призначення майже 1 тисячу об’єктів. За підрахунками, загалом там було пошкоджено понад 3300 об’єктів. Серед них більше 3100 – будівлі житлового фонду. Про це повідомили в Департаменті регіонального розвитку Київської ОВА.

У зв’язку з військовою агресією рф проти України на території Ірпінської громади протягом лютого-березня 2022 року велися найактивніші бойові дії. Внаслідок цього руйнувань та ушкоджень різного ступеня зазнали як житлові будинки, так і різні установи. 

Відбудова пошкоджених об’єктів у місті триває. Зокрема, на вулиці Натана Рибака в Ірпені за державні кошти було виконано поточний ремонт загалом у 5 будинках. 

Так, у будинку за адресою: вул. Натана Рибака, 2 ремонтні роботи завершили ще в жовтні 2022 року. За рахунок резервного фонду тут були замінені вікна і вхідні двері. У будівлі проживають 112 людей, серед яких 16 – діти.

Також наприкінці 2022 року відновили і багатоквартирний будинок на вул. Натана Рибака, 25 В/2. У ньому мешкають 206 осіб, із них 54 дітей. На обʼєкті замінили вікна та двері за кошти, виділені з резервного фонду. Крім того, в рамках наданої субвенції були закуплені будівельні матеріали на оновлення фасаду.

Руслан Кравченко: Київська ОВА завжди готова підтримати ініціативи молоді

У Київській обласній військовій адміністрації проходить Молодіжний форум-2023 «В єдності наша сила: Київщина». 

У рамках заходу начальник КОВА Руслан Кравченко поспілкувався з понад 70 учасниками з усієї області. Він запевнив, що Київська обладміністрація завжди готова підтримати їхні ініціативи. Також начальник КОВА вручив учасникам форуму премії і грамоти від КОВА за особливі досягнення в розбудові Київщини. 

Начальник Київської ОВА підкреслив, що залишившись на Батьківщині, молоді люди працюють, допомагають військовим, волонтерять. Та доводять, що вдома, незважаючи на війну і всі труднощі, можна реалізовувати свій потенціал, розвиватися, бути успішним і корисним суспільству.

У Київській ОДА обговорили шляхи реалізації проєкту «Ментальне здоров’я – нейромережа Київщини»

У Київській області створюють мережу єдності, підтримки та розвитку в рамках реалізації проєкту «Ментальне здоров’я – нейромережа Київщини». У Київській ОДА провели робочу зустріч координаційної ради проєкту щодо шляхів його ефективної реалізації в громадах області. Захід відбувся під головуванням заступниці голови КОДА Лесі Карнаух.

У заході також взяли участь керівниця Координаційного центру з психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів України та Голова ГО «Безбарєрність» Оксана Збітнєва.

Проєкт «Ментальне здоров’я – нейромережа Київщини» – невід’ємна частина Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою Олени Зеленської. У пристоличному регіоні її наразі впроваджують за низкою векторів: медичним, освітнім, соціальним та правовим – розповіла Леся Карнаух.

До реалізації проєкту в області залучають професійних експертів із ментального здоров’я. З цією метою був підписаний Меморандум про співпрацю з ВГО «Українська асоціація психологів».

Наразі триває анкетування серед надавачів та отримувачів психосоціальних послуг із підтримки для оцінки потреб у громадах. Про це повідомила регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я у Київській області Віолетта Дворнікова.

У рамках заходу для представників громад, відповідальних за реалізацію проєкту, провели тренінг із аудиту ресурсів та картування надавачів послуг.

Начальник КОВА Руслан Кравченко проінспектував процес ремонту Бучанського ліцею № 3

Начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко проінспектував процес ремонту Бучанського ліцею № 3, де триває підготовка до 1 вересня. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Цей навчальний заклад – один із найбільш пошкоджених окупантами. Протягом лютого-березня минулого року в будівлі ліцею російські війська розміщували свій штаб.

«Декілька днів тому отримав скаргу щодо незадовільного процесу ремонтних робіт двох поверхів ліцею, а також, що батьки власним коштом наймають робочих. Із того, що побачив – ремонтні роботи в розпалі. Під час інспекції зустрів у ліцеї Посла Португалії в Україні Антоніу Вашку Алвеш Машаду. Одна з благодійних організацій португальського міста Кашкайш узяла на себе капремонт третього поверху ліцею», – розповів Руслан Кравченко. 

Наразі тривають роботи ще на двох поверхах. 

«Усі будівельні матеріали є. Звичайно, роботи просуваються не так швидко, як хотілося б. Основна проблема – бракує робочих рук. Щоб пришвидшити ремонтні роботи, долучаються як батьки, так і вчителі. Водночас наголосив, що це має бути винятково на добровільних засадах. Примушувати батьків чи вчителів – неприпустимо», – додав начальник Київської ОВА.

Відновлювальні роботи в закладі проводять як за кошти міжнародної допомоги й українських благодійників, так і коштом місцевого бюджету. Стан робіт: замінені покрівля та вікна, відремонтовані укриття, фасад, капітально відремонтовані внутрішні приміщення третього поверху, триває поточний ремонт стін, підлоги, стелі, електромережі першого та другого поверхів, будуть встановлені жалюзі.

Відбудова Київщини: у Гостомельській громаді вже відновлено 900 об’єктів

3250 об’єктів у Гостомельській громаді були пошкоджені внаслідок російського вторгнення. Серед них – 3 166 житлових будівель. Про це повідомили в Департаменті регіонального розвитку Київської обласної військової адміністрації.

Під час вторгнення рф Гостомельська громада прийняла на себе один із перших ударів. Найзапекліші бої точилися в Гостомельському аеропорту як стратегічно важливому об’єкті. Активні бойові дії майже по всій території громади тривали з лютого до кінця березня 2022 року.

Відбудова тут розпочалася одразу з перших днів після звільнення території від окупантів. За інформацією місцевої влади, вже відновлено повністю і частково 900 будівель, 887 з яких є об’єктами житлового фонду.

Одним із таких об’єктів є багатоквартирний житловий будинок у смт Гостомель за адресою: вул. Свято-Покровська, 73. До початку повномасштабного вторгнення у ньому проживали близько 150 осіб.

Будівля зазнала значних ушкоджень у період окупації Гостомеля. Внаслідок влучання боєприпасів були пошкоджені вікна та фасади. У середині будинку в деяких квартирах виникла пожежа.

Відновлювати житловий об’єкт почали наприкінці 2022 року. За рахунок резервного фонду замінили віконні конструкції та виконали інші будівельні роботи. Крім того, за кошти місцевого бюджету відремонтували фасади житлового будинку та укріпили залізобетонну конструкцію.

Руслан Кравченко проінспектував процес відновлення низки будинків у рамках UNITED24

Начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко проінспектував процес відновлення низки будинків у рамках UNITED24. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook

«Дотримання термінів та якість робіт! Це те, чого вимагаю від кожного підрядника, залученого до відновлення пошкоджених обʼєктів на Київщині. Побував в Ірпені та Милі. Відвідав низку обʼєктів, де триває відновлення багатоквартирних будинків у рамках UNITED24. Крім того, що слідкую за роботами онлайн із власного кабінету, періодично виїжджаю безпосередньо на місце. Інспекції проводжу без попереджень, щоб розуміти реальний стан справ», – наголосив Руслан Кравченко.

Начальник Київської ОВА зауважив, що перед усіма стоїть головне завдання: якомога швидше відновити те, що зруйнували окупанти, і повернути людей додому. 

У рамках проєкту UNITED24 будуть відновлені 18 багатоквартирних будинків на Київщині. Роботи тривають уже на 16 обʼєктах. До повномасштабного вторгнення в цих будинках мешкали понад 4,5 тис. людей.

На Київщині реалізовуватимуть експериментальний проєкт «Спеціаліст із безпеки в освітньому середовищі»

Київщина бере участь у експериментальному проєкті «Спеціаліст із безпеки в освітньому середовищі». Він реалізується Міністерством внутрішніх справ України спільно з Національною поліцією України, Державною службою України з надзвичайних ситуацій за участі Міністерства освіти і науки України, Освітнього омбудсмена у партнерстві з Всеукраїнською асоціацією об’єднаних територіальних громад, Асоціацією міст України, громадською організацією «Безпечний освітній простір» та за підтримки UNICEF Ukraine.

Проєкт спрямований на запобігання, раннє виявлення, припинення та усунення негативних явищ та їх шкідливих наслідків щодо безпеки учнів. Для цього в закладах загальної середньої освіти та закладах професійної (професійно-технічної) освіти запроваджують роботу спеціаліста з безпеки в освітньому середовищі.

Наразі долучилися до пілотного проєкту «Спеціаліст із безпеки в освітньому середовищі» 5 територіальних громад Київщини. Це Пірнівська громада Вишгородського району, Гатненська громада Фастівського району, Калитянська громада Броварського району, Маловільшанська та Гребінківська громади Білоцерківського району. Також уже укладено Меморандуми про співпрацю та партнерство між Департаментом освіти і науки КОВА, ГУНП в Київській області, ГУ ДСНС у Київській області та територіальними громадами.

Діяльність спеціаліста з безпеки в освітньому середовищі буде спрямована на створення та підтримання належного рівня безпеки учасників освітнього процесу на засадах партнерства та у співпраці поліцейських, рятувальників, органів місцевого самоврядування, закладів освіти та інших суб’єктів.

Спеціалістом із безпеки в освітньому середовищі може бути громадянин України, який досяг 21 року, має вищу освіту (не нижче бакалаврського рівня), вільно володіє державною мовою та пройшов спеціальне навчання (профільну підготовку) на базі закладів вищої освіти, які належать до сфери управління МВС, за відповідною програмою.

Загалом до проєкту, крім Київської, вже долучилися органи місцевого самоврядування ще 20 областей: Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Закарпатської, Запорізької, Житомирської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької та Чернігівської.

Детальна інформація про проєкт – на порталі МВС України.

Понад 8 млрд грн кредитів отримали аграрії Київщини на розвиток господарств – брифінг КОВА

З початку року 727 сільськогосподарських товаровиробників Київської області одержали понад 8,2 млрд грн банківських кредитів на розвиток господарств. Про державну підтримку сільських господарств регіону під час брифінгу розповіла начальниця Управління агропромислового розвитку Київської обласної військової адміністрації Ліна Щуревич.

«Зокрема, за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9» станом на 14 серпня 588 агропідприємств отримали більше 2,7 млрд грн кредитних коштів», – зазначила начальниця Управління агропромислового розвитку.

Ліна Щуревич повідомила, що крім наданих аграріям кредитів, у рамках урядової програми з підтримки малого та середнього бізнесу єРобота 19 господарствам Київської області затвердили надання фінансової допомоги в розмірі понад 70 млн грн. Ці кошти будуть спрямовані на розвиток садівництва, ягідництва, виноградарства та теплиць.

Так, на розвиток садівництва аграріям будуть виділені гранти на суму майже 60 млн грн та 11 млн грн – на теплиці.

Наразі їм уже виплатили 60,217 млн грн державної підтримки.

Загальна площа під закладення садів та теплиць складає 257,5 га, з них на теплиці з плодово-ягідними та овочевими культурами заявлено 2,4 га. Площа на облаштування садів сягає більше 255 га, а саме:

  • фундук та волоський горіх – понад 174 га;
  • лохина і чорниця – 33,3 га;
  • малина – близько 16 га;
  • обліпиха – 15 га;
  • суниця садова – 8,6 га;
  • порічка та смородина – по 1 га на кожну культуру.
      1.  
        1. Корисна інформація 

 

Як здійснюється медична евакуація для постраждалих українців

Уже понад рік Міністерство охорони здоров’я разом із партнерами організовують евакуаційні рейси для постраждалих громадян України до закордонних клінік. Зазначимо, що через тривалу війну та постійні атаки ворога доступ до медичної та реабілітаційної допомоги нині обмежений, тому співпраця у рамках медичної евакуації МОЗ з Єврокомісією, ВООЗ та іншими партнерами триває. 

Загалом завдяки такій взаємодії вже вдалося направити на лікування та/або реабілітацію за кордон 4 000 українців. 

Для цього МОЗ подає запит на евакуацію, далі отримує на нього пропозиції від лікарень із країн-членів Євросоюзу та Європейської економічної зони. Потім координатори МОЗ контактують з координаторами країн, що приймають пацієнтів, та погоджують етапи і маршрути безпечного медичного транспортування.

Перевезення пацієнтів із медзакладів України до медичного евакохабу в Польщі забезпечують транспортні медичні команди обласних центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, медичні вагони Укрзалізниці, команда БО «Лікарі без кордонів», а також бригади парамедиків із європейських країн, які законтрактовані ВООЗ. 

Детальніше ознайомитися з алгоритмом медичної евакуації можна за посиланням

До закордонних клінік насамперед направляють: 

  • пацієнтів із травмами, які потребують надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;
  • пацієнтів, які потребують надання комбустіологічної допомоги (у разі опіків);
  • дітей з новоутвореннями, які потребують надання високоспеціалізованої медичної допомоги;
  • дорослих пацієнтів з новоутвореннями, які потребують надання високоспеціалізованої медичної допомоги;
  • дітей з орфанними захворюваннями.

Рішення про направлення пацієнта на лікування за кордон ухвалює сімейний чи лікуючий лікар стаціонару, керуючись наказом МОЗ №574 від 05.04.2022 «Про затвердження Критеріїв направлення громадян України для лікування за кордон на період дії воєнного стану та Переліку закладів охорони здоров’я, які здійснюють координацію направлення громадян України для лікування за кордон на період дії воєнного стану». 

Підтвердити відповідність критеріям необхідно за допомогою первинної облікової документації № 027/о «Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого». Вона має бути заповнена лікарем закладу охорони здоров’я, який здійснює координацію направлення громадян України для лікування за кордон.

Також під час медичної евакуації пацієнтам потрібно мати з собою документ, що посвідчує особу, — закордонний або внутрішній паспорт, а також виписки з історії хвороби (зокрема, для дітей). Однак, наголошуємо, що відсутність тих чи інших документів не є перешкодою для вивезення важкопораненого чи онкохворої дитини на лікування за кордон.

Звертаємо вашу увагу, що кожен випадок медичної евакуації вимагає окремого підходу. Зазвичай підготовка пацієнта триває від 3-4 днів до двох тижнів. У разі потреби у сторонній допомозі та підтримці (через важкий стан або необхідність у подальшому післяопераційному догляді) пацієнта можуть супроводжувати родичі або близькі. 

Нині громадяни України мають декілька маршрутів медичної евакуації, на лікування до клінік Європи, зокрема: 

  • перший — через обласний департамент охорони здоров’я, який має визначену особу, відповідальну за направлення громадян України на лікування за кордоном на період дії воєнного стану;
  • другий — шляхом подання особистої заявки через сайт МОЗ, адже через воєнні дії багато людей не завжди мають звʼязок із сімейним лікарем чи департаментом охорони здоровʼя. Самостійно подати попередню заявку на Програму медичної евакуації важкохворі українці або ж ті, хто отримав травми внаслідок війни, можуть у розділі «Громадянам» на сайті Міністерства охорони здоров’я України;
  • третій — через подання на евакуацію за кордон поранених військовослужбовців, що здійснюється через командування Медичних сил України. Більше інформації можна отримати на сайті: https://navigator.pryncyp.com/stage-4.

Уже понад 17 місяців війни МОЗ разом із міжнародними партнерами організовують медичні конвої та евакуюють постраждалих громадян України, де у спеціалізованих клініках Європи вони отримують потрібне лікування та подальшу реабілітацію. 

Нагадаємо, що така медична евакуація та транспортування громадян здійснюється безоплатно, адже всі видатки за дороговартісне лікування взяли на себе уряди країн-партнерок, які приймають пацієнтів.

10 тисяч євро для малого бізнесу: отримайте грант від EU4Business

50 малих підприємств, які постраждали від повномасштабного вторгнення та готові розвивати бізнес у сфері постачання товарів першої необхідності, зможуть отримати грантову допомогу. Сума кожного гранту — до 10 000 євро, або 400 000 у гривневому еквіваленті.

Хто може подати заявку на отримання гранту?

Бізнеси, зареєстровані в Україні не пізніше 31 грудня 2019 року, які постраждали через бойові дії або тимчасово релокувалися на інші території. Водночас продовжують вести господарську діяльність і на момент подання заявки можуть підтвердити збитки, яких вони зазнали.

На отримання гранту можуть податися юридичні особи, які відповідають таким критеріям:

  • основний вид економічної діяльності відповідає вимогам для отримання гранту;
  • компанія має від 11 до 49 працівників;
  • власником є виключно громадянин України;
  • не провадять діяльність на тимчасово окупованих територіях України на дату подання заявки та не мають дочірніх компаній у рф, білорусі та інших країнах із санкційного списку;
  • річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 10 мільйонам євро.

Гранти потрібно використати протягом шести місяців після отримання. 

На що можна спрямувати кошти?

– збереження та створення нових робочих місць (виплата заробітної плати, не більше 3 працівників);

– закупівля обладнання, сировини чи матеріалів;

– орендна плата за приміщення;

– лізинг обладнання (окрім особистих видів транспортних засобів);

– витрати, пов’язані з переміщенням бізнесу;

– консультаційні послуги (включно з маркетингом і розвитком бренду);

– послуги сертифікації.

Під час оцінки грантових заявок пріоритет нададуть компаніям, які виробляють життєво необхідні товари та послуги для громадян України чи ведуть діяльність у сфері охорони здоров’я або архітектури та інженерії.  

Відбір кандидатів триватиме до 25 серпня 2023 року. 

Подати заявку на отримання гранту можна на порталі Дія.

Відбір відбуватиметься у два етапи:

1. На першому етапі незалежні експерти вивірятимуть заявки на відповідність правилам.

2. Другий етап — інтерв’ю з представниками підприємства.

Запланована хвиля грантів сприятиме реалізації цілей урядової ініціативи #єРобота під егідою Міністерства економіки України.

Кошти на власну справу для ВПО та родин із дітьми

Благодійна організація «СОС Дитячі Містечка» оголосила грантову програму на створення або відновлення бізнесу. Про це повідомили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України із посиланням на сайт організації.

До 150 тис. гривень можуть отримати батьки родин із дітьми з-поміж ВПО, які проживають чи зареєстровані в одній з областей: Полтавській, Київській, Івано-Франківській, Чернівецькій або Львівській. А також мають чинний статус ФОП, який вимушено призупинив діяльність. Або якщо ВПО готові відкрити його протягом найближчого місяця.

Організатори планують підтримати не менше сотні підприємницьких проєктів. Сумарний бюджет конкурсу – 10 млн гривень.

У межах програми учасники отримають триденне офлайн-навчання від профільних фахівців, а також консультації експертів та менторський супровід у розробленні й реалізації бізнес-плану.

Подати заявку на участь у програмі можна за цим посиланням.

Фінансування програми єОселя збільшили: до кінця року отримати пільгову іпотеку зможуть щонайменше 10 тисяч родин

Програма доступного іпотечного кредитування єОселя отримала фінансування на цей рік у повному обсязі. За оцінками «Укрфінжитла», вже до кінця року отримати пільгову іпотеку зможуть щонайменше 10 тисяч українських родин. Тому тим українцям, кому відмовили через брак фінансування, радять повторно подати заявку на кредит в Дії. Про це повідомили на Урядовому порталі.

Нагадаємо, що скористатись програмою доступного кредитування сьогодні можуть як представники окремих професій, так і громадяни, які не мають у власності житла або хочуть покращити його умови. Для військовослужбовців ЗСУ за контрактом, вчителів, медиків та науковців пільгова ставка складає 3% річних на вторинному або первинному ринку. Для інших  категорій – учасників бойових дій, ветеранів, ВПО, інших громадян – ставка іпотеки становить 7%. 

В «Укрфінжитлі» наголошують, що позичальники, які претендують на іпотеку під 7%, можуть обрати  квартиру у будинку не старшому трьох років на момент укладання договору, або такому, що будується.

Перелік акредитованих банками-партнерами об’єктів для купівлі житла на первинному ринку в будинках, що зводяться, доступний тут.

 Подати заявку можна лише у мобільному додатку Дія. Детальніше як це зробити читайте тут

Український ветеранський фонд започатковує програму «Варто: золоті руки»

Український ветеранський фонд приймає заявки на участь у програмі з підтримки ветеранського бізнесу «Варто: золоті руки».

У межах цієї програми фонд надаватиме фінансування бізнесу ветеранів, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та членів сімей загиблих (померлих) захисників та захисниць України.

Відбір проєктів відбувається на конкурсній основі. У відборі можуть взяти участь проєкти, реалізація яких безпосередньо залежить від застосування фізичної праці або експлуатації будь-якої техніки та супровідних технічних систем, наприклад: виробництво товарів, промисловість, будівництво, сільське господарство, транспортні послуги тощо. А також проєкти, спрямовані на надання соціально-побутових послуг, як: перукарські послуги, послуги з прибирання та інші, до реалізації яких зазвичай залучаються представники виробничих професій (випускники професійно-технічних навчальних закладів).

Право на отримання фінансової підтримки мають:

  • зареєстровані відповідно до вимог законодавства фізичні особи-підприємці;
  • юридичні особи, зареєстровані не пізніше, ніж за два роки до отримання фінансової підтримки, засновниками яких є ветерани, члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та члени сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України.

Сума фінансування проєктів становить від 500 тис. до 3 млн гривень.

Заяви приймають до 21 серпня включно.

Із більш детальною інформацією щодо порядку проведення та умов участі в конкурсному відборі проєктів заявники можуть ознайомитися та подати заявку на сайті Українського ветеранського фонду за посиланням.

        1.  Новини Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

Кадровий блок Кабінетом Міністрів України: Призначено: Ткаченка Тимура Фіруддіновича заступником Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України; Шевченко Тетяну Вікторівну першим заступником Голови Державної архівної служби України.

Внесено зміни до Порядку використання коштів фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Встановлено, що для цілей цього Порядку розроблення проектної (проектно- кошторисної) документації для обʼєктів, які зруйновані внаслідок збройної агресії РФ проти України, передбачає розроблення проектної документації на нове будівництво (для знищених обʼєктів) та/або розроблення проектної документації на реконструкцію та капітальний ремонт (для пошкоджених обʼєктів).

Погоджено пропозицію Міністерства внутрішніх справ щодо реалізації до 31 травня 2024 р. експериментального проекту «Спеціаліст із безпеки в освітньому середовищі». Затверджено Порядок реалізації проекту. Метою експериментального проекту є забезпечення безпеки в освітньому середовищі, у тому числі запобігання, раннє виявлення, припинення та усунення можливих негативних явищ, шляхом запровадження та організації діяльності спеціаліста із безпеки в освітньому середовищі.

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував ВР прийняти за основу урядовий проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо збільшення доходів місцевих бюджетів за рахунок орендної плати за земельні ділянки (реєстр. № 7587).

Президент України підписав Закон № 3275-IX "Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні»". Він набрав чинності 17 серпня. Дію воєнного стану в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 18 серпня 2023 року строком на 90 діб.

Також 18 серпня набрав чинності Закон № 3276-IX "Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації»". Так, передбачається продовження з 18 серпня 2023 року строк



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора