Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

РЖИЩІВСЬКА МТГ ГОТУЄТЬСЯ ДО ОСІНЬО-ЗИМОВОГО ПЕРІОДУ

Дата: 20.09.2023 11:25
Кількість переглядів: 102

З різних джерел прогнозується, що зимовий період буде нелегким: є висока ймовірність того, що блекаути знову повторяться. Саме тому одним з пріоритетів роботи місцевої влади є забезпечити теплом, водою, світлом всі об’єкти інфраструктури Ржищівської громади. Протягом року Ржищівська міська рада закупляла обладнання та проводила додаткові роботи для того щоб забезпечити роботу об’єктів інфраструктури на випадок аварійних відключень електропостачання.

Станом на сьогодні маємо наступний стан підготовки до осіньо-зимового періоду:

 ОБ‘ЄКТИ КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТУКТУРИ:

  • Надкачки підземних вод, розчищено канави;
  • КП «ККП м.Ржищів» (водопостачання, водовідведення): придбано генератори для забезпечення подачі та відкачки води у Ржищеві. Наразі є потреба у додатковому генераторі для КНС 2.

ОБ‘ЄКТИ СОЦІАЛЬНОЇ ІНФРАСТУКТУРИ:

  • у наявності 40 генераторів для забезпечення роботи адміністративних будівель у Ржищеві, центру надання адміністративних послуг, Ржищівського центру первинної медико-санітарної допомоги (полікліника, дитячий стаціонар, лабораторія), закладів освіти, Управління соціального захисту населення, фінуправління, казначейство, будинок культури тощо.

Крім того, облаштовано:

  • 2 Пункти незламності (у наявності генератори, запас пального, їжі, води, ковдри, ліжка);
  • 16 пунктів обігріву;
  • 36 укриттів (сховища, укриття, найпростіші укриття), з них 18 облаштовано силами жителів багатоповерхових будинків у підвалах власних будинків.

Ржищівська міська рада в цілому підготувала об’єкти критичної та соціальної інфраструктури для можливості їх роботи на альтернативних джерелах живлення. Але до викликів осіньо-зимового періоду потрібно готуватися кожному. Передбачити на сто відсотків якою буде ситуація з електропостачанням восени та взимку складно. Проте вже відомо, що наступна зима може бути навіть важчою за попередню.


КІЛЬКА ПОРАД ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ДО «БЛЕКАУТУ»

1. Зробіть запас води: для однієї дорослої людини потрібно орієнтовно 2-3 літри питної води на день та 10-12 літрів для приготування їжі та гігієни.

2. Зробіть запаси їжі тривалого зберігання: перегляньте свої запаси їжі тривалого зберігання та освіжіть їх, якщо деякі продукти вже не придатні для використання. Топ продуктів тривалого зберігання: мівіна, тушонка, ультрапастеризоване молоко, сухі супи, сухі каші, каші з м’ясом у герметичному пакуванні, фруктові та овочеві пюре для дітей, сухе печиво, галети та злакові батончики, консерви рибні та м’ясні, паштет, сушені фрукти.

3. Проведіть інвентаризацію освітлюваних пристроїв: ліхтарики, свічки, батарейки, повербанки - перевірте, що залишилось з минулого року. Якщо потрібно, докупіть свічки та сірники, освіжіть батарейки в ліхтариках та почніть заряджати повербанк, якщо він вже розрядився десь на полиці. Також гарним рішенням буде придбати невеликі світильники (на батарейках чи акумуляторні), які можна прикріпити на двосторонній скотч в зонах частого користування, як у ванній кімнаті, вбиральні, на кухні, тощо.

4. Подбайте про альтернативні джерела енергії: залежно від типу вашої оселі (квартира чи дім) подбайте про альтернативне джерело енергії:

  • Генератор: бензиновий генератор або дизельний буде ідеальним рішенням, якщо ви живете у власному будинку, або бажаєте, щоб на вашу роботу не впливало відключення електроенергії. Для опалення взимку у багатьох домівках використовують газовий котел, але автоматика котла дуже примхлива до електроенергії. Тому є така проблема, що котел не працює від генератора, це можна виправити - в залежності від типу автоматики вашого котла можна використовувати інверторний генератор для котла, або звичайний з функцією AVR. Детальніше радимо консультуватись з фахівцями або, як мінімум, продавцями магазину;
  • Портативна зарядна станція: якщо ви проживаєте в квартирі, варто замислитися про портативну зарядну станцію. З такою станцією ви зможете заряджати смартфони, ноутбуки, роутери, телевізор, та навіть міні-холодильник. Такі станції працюють як великий повербанк та дуже швидко заряджаються, трошки більше години. Тому з графічним відключенням, ви встигатимете повністю зарядити таку портативну електростанцію;
  • Інвертор + акумулятор: альтернативою портативної зарядної станції буде інвертор + акумулятор чи декілька акумуляторів з’єднаних між собою. Перевагою такої системи для квартири буде потужність, адже інвертор з акумулятором може живити більше приладів, ніж портативна зарядна станція. А для власників будинків, інвертор можна використовувати комплексно з генератором або сонячними панелями. Тобто, якщо електроенергія відсутня тривалий час, ви зможете заряджати акумулятори приєднані через інвертор енергією генератора чи сонячних панелей. А потім використовувати цю накопичену енергію для подальшого живлення ваших пристроїв. Також інвертор можна використовувати як додатковий перетворювач для стабілізації струму поданого генератором для того ж таки котла;
  • Сонячні панелі: довгострокова інвестиція це звичайно сонячні панелі. Окрім забезпечення вашої оселі альтернативним джерелом енергії під час блекауту, сонячні панелі ставатимуть невід’ємною частиною всіх приватних та промислових господарств в Україні, оскільки електроенергія буде надалі дорожчати, а ремонтні роботи зруйнованих станцій триватимуть ще певний час.

5. Подумайте про додаткове утеплення оселі: обов’язково подбайте про утеплення вашої оселі. Коли електроенергії немає довгий час та відбуваються ремонтні роботи на теплоелектростанціях, квартири не опалюються. Заклейте вікна та потурбуйтесь про ущільнення вхідних дверей. Зачиняйте двері в публічних коридорах, щоб холод з вулиці не тягнуло до квартирного поверху.

6. Зберіть аптечку з необхідними ліками: ще одна важлива порада як підготуватись до блекаута це мати завжди з собою аптечку з необхідними ліками. Звичайно, торішній досвід показав, що аптеки працюють, незважаючи на все, адже запаслися генераторами. Проте логістика та транспорт деяких ліків можуть бути уповільнені, тому краще мати медикаменти вашого постійного вжитку організованими в аптечці.

7. Підготуйте запас готівки: ще одна незручність під час блекауту це звісно неробочі термінали та ліміт зняття готівки в банкоматах. Саме тому плекайте звичку відкладати певний запас готівки необхідний вам на 2-3 дні на випадок відсутності електроенергії.

8. Подбайте про безпеку пересування на вулиці у темну пору доби: взимку сутінки інколи починаються о 15:00. Тому за відсутності світла, обідній похід в магазин, забирання дитини зі школи, чи поїздка з роботи додому перетворюється на виживання в темряві. Фари машин сліплять, навколо нічого не видно, але якщо ви правильно підготувались ‒ видно вас. Обов'язково одягайте світло рефлекторний одяг та прикріпіть світловідбивні стрічки на рукав, сумку, чи рюкзак вашої дитини, щоб її було видно здалеку. Також беріть з собою невеликий зручний ліхтарик, щоб вказувати машинам, коли переходите дорогу. Для домашніх улюбленців можна придбати неонові нашийники.

9. Дізнайтеся у провайдера чи буде інтернет у випадку відключення світла: більшість інтернет провайдерів ще не вирішили питання з відсутністю мережі під час відключення світла. Тому дізнайтесь чи є у вашому районі інтернет провайдер, який забезпечує подачу інтернету через оптичне волокно, за умови живлення роутера через альтернативний енергопристрій (повербанк, портативна зарядна станція, тощо). Ви також можете розглянути варіант придбання GSM-модему чи GSM-повторювача. Ці два рішення допоможуть вам покращити мобільний інтернет.

10. Придбайте радіо: якщо у випадку відключень електроенергії на тривалий час, пропадає і інтернет, і мобільний зв’язок, подбайте про наявність альтернативного пристрою інформування, такого як радіо. Радіо проінформує вас про ситуацію в місті, регіоні, та таким чином Ви будете знати про повітряні тривоги.

11. Дізнайтеся про найближчі пункти незламності у вашому районі: остання порада це довідайтесь де знаходяться пункти незламності у вашому районі. Прокладіть собі піший маршрут у випадку відсутності транспорту. Під час тривалих відключень електроенергії пункт незламності це місце де ви зможете погрітися, випити гарячий напій, підзарядити свої електронні пристрої, підключитися до інтернету, та підтримати один одного.


ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО МОБІЛЬНОГО ЗВ’ЯЗКУ ТА ІНТЕРНЕТ НА ТЕРИТОРІЇ РЖИЩІВСЬКОЇ МТГ

  • Мобільний зв'язок: власники веж мобільного зв’язку повідомили що всі вежі розподілені в порядку пріоритетності використання. Найбільш важливі вежі обладнані спеціальними акумуляторними батареями, які у випадку відключення електроенергії дозволять ще 1,5 -2 години працювати самій вежі та забезпечувати зв'язок;
  • Інтернет: основні провайдери проводового інтернет-зв’язку по Ржищівській громаді теж мають відповідні засоби які дозволять певний час (3-4 години) працювати в разі відключення електроенергії.

Нагадуємо, що цілодобово працює місцева гаряча лінія (04573) 2-11-52 та (063) 197 37 29, (050) 597 38 41 на яку жителі можуть повідомляти будь яку інформацію стосовно проблем пов’язаних з блекаутом.

Також ознайомитись з телефонами всіх екстрених служб громади можна за посиланням

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора