Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

ЗАПРОШУЄМО НА ОРНІТОЛОГІЧНИЙ ВІКЕНД З МАКСИМОМ ГАВРИЛЮКОМ

Дата: 01.10.2023 08:05
Кількість переглядів: 143

Фото без описуДрузі! 7-8 жовтня, у вихідні дні, в Ржищеві буде цікаво. Приїде орнітолог Максим Гаврилюк, і під його керівництвом ми поринемо в пташиний світ. Будемо не просто пасивно спостерігати за птахами, а й активно допомагати їм знайти гнізда-домівки, сприяючи збільшенню біорізноманіття в Ржищівській громаді.

Хто такий Максим Гаврилюк? Він директор ННІ природничих та аграрних наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, експерт Української природоохоронної групи. Але насамперед пан Максим - пристрасний ентузіаст, що давно і плідно займається популяризацією орнітології, або, іншими словами, вчить людей берд вотчингу.

Орнітологічний вікенд буде складатися з двох частин. У суботу, в перший день, ми разом з паном Максимом будемо виготовляти і вчитися правильно встановлювати штучні гніздівлі для птахів-дуплогніздників. Це відбудеться в приміщенні Ржищівського будинку культури (вул.Ярмаркова, 24-а). У неділю, на другий день, у нас буде справжня польова орнітологічна експедиція. Ми зустрінемося на Ржищівському пляжі та підемо уздовж Дніпра, щоб подивитися, які птахи там живуть, та навчитися навичкам спостереження за ними.

Подія розрахована для всіх вікових груп, тобто, в ній можуть взяти участь як зовсім маленькі діти (звичайно, в супроводі батьків), так і люди поважного віку.

Організатор заходу - Екологічна Дослідницька Станція “Глибокі Балики” у партнерстві із Виконавчим комітетом Ржищівської міської ради.

Захід безкоштовний!

Увага! Потрібно зареєструватися, подзвонивши нам у робочій час по телефону 066 129 85 44 (Оксана Акутіна) та вказавши скільки людей буде від Вас та у які саме дні Ви будете – чи у суботу чи у неділю, чи в обидві дні!

На випадок повітряної тривоги Будинок Культури має спеціально обладнане укриття.

Детальна програма заходу надається нижче.

До зустрічі!

Орнітологічний вікенд з Максимом Гаврилюком

День 1-ій, субота , 7-ме жовтня: «Приваблюємо птахів до наших домівок»

Ржищівський Будинок Культури (вул.Ярмаркова, 24-а)

Початок 11.00

Як відомо, в умовах населених пунктів птахи-дуплогніздники відчувають гостру нестачу в місцях гніздування через малу кількість дерев із дуплами. У той же час, птахи-дуплогніздники є невід’ємною складовою біорізноманіття населених пунктів, беруть участь в регуляції шкідників деревних насаджень.

Птахи займають свої гнізда рано навесні, тому виготовлення гніздівель доцільно проводити восени. До того ж, у зимовий період птахи можуть використовувати їх як сховище.

Мета: набути навички щодо виготовлення штучних гніздівель для птахів-дуплогніздників.

Учасники: учасниками можуть бути будь-які особи, які можуть працювати з ручними інструментами.

Очікувані результати: підвищення обізнаності учасників проекту про видове різноманіття птахів, їх роль у природних та змінених людиною екосистемах. Збільшення кількості місць для гніздування птахів на території громади.

День 2, неділя 8-ме жовтня: Орнітологічна екскурсія

Початок проведення екскурсії – 9:00, тривалість – 2 год.

Місце – пляж м. Ржищів

Мета: набути базові навички щодо визначення та вивчення птахів.

Учасники: учасниками можуть бути особи віком від 10 років.

За наявності, рекомендується брати власні біноклі.

Під час екскурсії учасники матимуть змогу:

  • навчитись розпізнавати найбільш поширені види птахів;
  • дізнатись цікаві факти з життя птахів;
  • дізнатись – якими визначниками та мобільними додатками можна користуватись для визначення птахів;
  • дізнатись – до яких баз даних можна вносити свої спостереження та яку це може принести користь.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора