Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Пенсійний фонд України інформує

Дата: 07.11.2023 10:37
Кількість переглядів: 82

Чи потрібно заново реєструватися в реєстрі пільговиків жінці, яка є учасником бойових дій та змінила прізвище?
Фото без описуУ Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги (далі – ЄДАРП), ведеться облік пільговиків шляхом формування на кожного персональної облікової картки.
Тобто, при зміні прізвища заново реєструватися в ЄДАРП не потрібно, необхідно внести відповідні зміни до персональної облікової картки, яка вже створена.

Для коригування включеної до ЄДАРП інформації (зокрема, про зміну прізвища), пільговик має протягом 30 днів повідомити орган Пенсійного фонду України (пункт 8 Положення про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.01.2003 № 117).

 

Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності

Фото без описуВідповідно до статті 17 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованих осіб залежить від страхового стажу та виплачується як:

  • 50 % середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам зі страховим стажем до 3 років;
  • 60 % середньої заробітної плати – застрахованим особам зі страховим стажем від 3 до 5 років;
  • 70 % середньої заробітної плати – застрахованим особам зі страховим стажем від 5 до 8 років;
  • 100 % середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам зі страховим стажем понад 8 років;

Водночас 100 % середньої заробітної плати (доходу) також виплачується:

– застрахованим особам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

– одному з батьків або особі, яка їх замінює, які доглядають хвору дитину віком до 14 років, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи;

– ветеранам війни, постраждалим учасникам Революції Гідності та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України;

– особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань;

– донорам, які мають право на пільгу;

– особам, реабілітованим відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років».

Працівникам або гіг-спеціалістам резидента Дія Сіті, які є застрахованими особами, лікарняні виплачуються незалежно від страхового стажу, в розмірі суми заробітної плати (доходу), з якої фактично сплачено страхові внески.

Важливо!

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї) в розрахунку на місяць не повинна перевищувати розмір максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачено страхові внески. 

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності, що виплачується працівникам та гіг-спеціалістам резидентів Дія Сіті, не має перевищувати розмір заробітної плати (доходу) таких осіб, з якого фактично сплачено страхові внески.

 Довідково

Середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) для оплати лікарняних обчислюють діленням нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) зарплати, на яку нараховано страхові внески (з 2011 року – єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин (пункт 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09. 2001 № 1266 (зі змінами)). 

 

У яких випадках може бути призначено житлову субсидію, якщо домогосподарство має заборгованість зі сплати комунальних послуг?

Фото без описуЖитлова субсидія не призначається, у тому числі на наступний період, якщо домогосподарство має прострочену понад три місяці (на дату надання інформації) заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг чи витрат на управління багатоквартирним будинком, що виникла протягом трьох років, і загальна сума якої (на день звернення за призначенням житлової субсидії) перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 грн). 

Якщо документально підтверджено сплату заборгованості або укладено договір про її реструктуризацію, або споживач оскаржив заборгованість в судовому порядку (є ухвала про відкриття провадження у справі) житлова субсидія призначається протягом двох місяців з початку опалювального (неопалювального) сезону. У разі підтвердження відсутності заборгованості після спливу двомісячного терміну з початку опалювального (неопалювального) сезону  – з місяця, що настає за тим, у якому до органу Пенсійного фонду України надійшло документальне підтвердження таких дій. 

Питання виникнення / погашення заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг слід вирішувати з підприємствами – надавачами послуг, які здійснюють облік такої заборгованості (пункт 14 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848).

 

Як під час призначення житлової субсидії враховуються доходи подружжя?

Фото без описуЖитлова субсидія призначається виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні осіб і розраховується на всіх членів домогосподарства (пункт 24 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 (далі — Положення).

Водночас, доходи подружжя враховуються під час призначення житлової субсидії і в тому випадку, коли їх зареєстроване (фактичне) місце проживання відмінне від адреси домогосподарства, оскільки відповідно до статті 3 Сімейного кодексу України подружжя вважається сім’єю і тоді, коли дружина та чоловік з поважних причин не проживають спільно.

Із загального правила є виняток: якщо обом із подружжя більше 60 років і вони проживають у сільській місцевості або селищах міського типу, – їхні доходи можуть не враховуватися при призначенні субсидії, якщо зареєстроване / задеклароване або фактичне місце проживання подружжя відмінне від адреси домогосподарства (пункт 24 Положення).

 

Чи буде виплачено лікарняні, якщо людина захворіла під час проходження випробувального строку?

Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” право на страхові виплати за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності виникає з настанням страхового випадку в період роботи, в тому числі, включаючи час випробування.

Тобто, тимчасова непрацездатність, що настала під час випробувального строку, оплачується.

 

Важливо Знати!

Фото без описуЖитлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком на опалювальний сезон розраховується з 1 жовтня по 30 квітня.

При цьому, послугу з опалення житлового приміщення у жовтні буде розраховано на 16 днів (з 16 по 31 жовтня) незалежно від кількості днів, протягом яких ця послуга фактично надаватиметься.

Переглянути всю інформацію щодо нарахованої субсидії можна буде в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua) в розділі “Моя субсидія”.

Інформація про нараховану субсидію за жовтень з’явиться в особистому кабінеті субсидіанта в листопаді.

 

Чи може виплачуватися пенсія за довіреністю?

Фото без описуПенсія може виплачуватися за довіреністю, порядок оформлення і строк дії якої визначаються законом.

Виплата пенсії за довіреністю здійснюється протягом усього періоду дії довіреності за умови, що пенсіонер поновлює виплату пенсії за довіреністю через кожний рік дії такої довіреності, особисто подавши заяву про виплату пенсії до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України (стаття 47 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”).

Порядок посвідчення довіреності визначено Цивільним Кодексом України (стаття 245)

 

 

Як ідентифікуватися за допомогою Дія.Підпису

Фото без описуЩоб скористатися сервісом, необхідно зайти на вебпортал електронних послуг Фонду (https://portal.pfu.gov.ua/ ). 

  1. У правому верхньому куті натиснути кнопку “Вхід” та обрати опцію “Дія.Підпис”.
  2. У новому вікні натиснути кнопку “Отримати код для входу”.
  3. Після цього відскануйте QR-код, що з’явиться на екрані, за допомогою опції зі сканування QR-коду в додатку Дія.
  4. Для цього увійдіть в додаток Дія на телефоні та наведіть зчитувач QR-коду на сектор з QR-кодом на вебпорталі.

5. Далі потрібно підтвердити запит на авторизацію через Дія.Підпис та підтвердити особу через перевірку за фото.

6. Після перевірки за фото натисніть “Далі” та введіть п’ятизначний код для Дія.Підпис. 

7. Якщо всі кроки пройдено, запит на авторизацію через Дія.Підпис для входу на вебпортал Пенсійного фонду України буде підтверджено і на екрані з’явиться відповідний напис.

8. Вхід в особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України буде виконано автоматично. 

9. Повідомлення про проходження пенсіонером ідентифікації буде сформовано у розділі “Мої звернення”.

Важливо!

У переліку звернень користувача завжди відображається лише останнє зареєстроване звернення про ідентифікацію особи.

 

Я мати-одиначка з чотирирічним сином, не працюю, переїхала до батьків-пенсіонерів, які зареєстрували мене в своєму будинку. Чи буде їм продовжено субсидію?

Фото без описуУ разі зміни складу членів домогосподарства, якому призначено житлову субсидію, протягом 30 календарних днів потрібно повідомити про це орган Пенсійного фонду України (пункт 90 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848).

Домогосподарству, у складі якого є, зокрема, працездатна особа без доходів, яка одноосібно виховує дитину віком до шести років, може бути призначено (продовжено) житлову субсидію (пункт 14 Положення).

Щоб одержувати житлову субсидію на чотирьох осіб, до органу Фонду необхідно надати нові заяву і декларацію, в яких у складі членів домогосподарства зазначено, в тому числі, доньку та внука. До заяви потрібно додати документ, який підтверджує, що ваша донька є одинокою матір’ю.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора