A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Вірусний гепатит А та його профілактика

Дата: 09.11.2023 11:19
Кількість переглядів: 118

            Фото без опису    За повідомленням МОЗ України з 17 жовтня по 06 листопада поточного року  на Вінничині зафіксовано спалах вірусного гепатиту А. Лабораторно підтверджено 245 випадків, госпіталізовано 182 людини. Поодинокі випадки захворювання зафіксовані і в інших регіонах України.

Гепатит А — захворювання печінки, викликане вірусом гепатиту А, який передається фекально-оральним шляхом, найчастіше через брудні руки, інфіковану воду та їжу. Найбільш розповсюджені симптоми :виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність, підвищення температури тіла,втрата апетиту, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, важкість у правому підребер’ї, потемніння сечі (до кольору пива), жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) — буває у 70% дорослих людей. Проте не у всіх інфікованих проявляються всі ці симптоми. Особливо небезпечними є хворі із скритою, тобто безжовтушною формою, які не звертаються до лікувального закладу, а займаються самолікуванням кишкової інфекції, відвідують громадські місця, місця купання і т.п. Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів. Перебіг хвороби може бути як в легкій, так і у важкій формі. Основний ризик інфікування вірусом гепатиту А пов’язаний з відсутністю безпечної води і недотриманням правил санітарії та гігієни, тому хворобу і називають ще хворобою брудних рук. Чому саме ці фактори є небезпечними? Вірус гепатиту А зберігає свою життєдіяльність у воді від 3-х до 10 місяців, у сухому середовищі при кімнатній температурі – протягом тижня, у випорожненнях хворої людини - до 30 діб.  

Щоб упередити зараження вірусним гепатитом А себе, своїх близьких та рідних необхідно запам’ятати:

1. При появі вищевказаних симптомів не займайтесь самолікуванням, а звертайтесь до лікувального закладу. Тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит A і надати рекомендації щодо режиму та лікування.

2. Дотримуйтеся правил особистої гігієни: мийте руки перед вживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету, після відвідування громадських місць.

3. Добре мийте овочі, фрукти, зелень та ягоди перед вживанням, бажано кип’ячою водою.

4.Споживайте питну воду лише гарантованої якості, бутильовану, або після кип’ятіння не менше 10 хв.

Щоб попередити захворювання на вірусний гепатит А та інші кишкові інфекції необхідно забезпечити дотримання правил санітарії та гігієни в громадських місцях, на ринках, в магазинах, закладах громадського харчування,в закладах освіти, громадських туалетах. Керівники цих закладів повинні забезпечити регулярне та якісне прибирання з використанням миючих та дезінфікуючих засобів.

Керівникам підприємств водопостачання необхідно:

- посилити контроль за якістю питної води, яка подається населенню;

- забезпечити здійснення регулярного виробничого лабораторного  контролю якості питної води та проведення заходів для забезпечення якості  питної води у відповідності до вимог Д Сан Пі Н 2.2.4-171-10.

 Виконуйте  ці правила і збережете своє здоров» я та здоров’я близьких від кишкових інфекцій.

 

 

Обухівське районне управління

ГУ ДПСС в Київській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора