A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

РУСЛАН КРАВЧЕНКО: ПІДРЯДНИКІВ, ЯКІ ЗНЕВАЖЛИВО СТАВЛЯТЬСЯ ДО ВІДБУДОВИ, ХОЧЕТЬСЯ ПОСЕЛИТИ В ТАКІ «ВІДНОВЛЕНІ» БУДИНКИ

Дата: 24.11.2023 09:37
Кількість переглядів: 37

Фото без описуСпеціальна комісія Київської ОВА перевірила процес відновлення трьох будинків у Гостомелі. Їх відбудовують коштом UNITED24. 

«Коли бачу, як деякі підрядники зневажливо ставляться до відбудови обʼєктів, які зруйнували росіяни, хочеться їх самих переселити в такі «відновлені» будинки. 

Без працюючих розеток у квартирах, із проблемами з каналізацією, з дірками в стінах та стелі. І щоб при цьому при погіршенні погодних умов – заливало», – розповів після перевірки начальник Київської ОВА Руслан Кравченко. 

Перший обʼєкт, який відвідала комісія, – це пʼятиповерховий будинок на вул. Проскурівська, 4. Роботи розпочалися в червні. Передбачені частковий демонтаж плит покриття, вентиляційних каналів, відновлення демонтованих частин будівлі, заміна даху, вікон, дверей, утеплення фасаду, облаштування інженерних мереж та ремонт понад 30 квартир. 

Начальник КОВА поспілкувався з мешканцями будинку.

«Фасадні роботи ведуться активно і значних зауважень у мешканців у цій частині немає. Але якість робіт не витримує жодної критики. Після того, що побачив у деяких квартирах, виникло бажання одразу розірвати договір із такими «ремонтниками». В одних квартирах немає взагалі електрики, а в інших – люди бояться щось вмикати в розетки. Бо через надмірну напругу може згоріти техніка. У низці квартир проблеми з каналізацією. Від зауважень людей виконроби відмахуються і ще, як виявилося, хамлять», – сказав Руслан Кравченко. 

Він підкреслив, що симпатичним фасадом прикритися не вдасться і звернувся до представників прокуратури розпочати провадження щодо ефективності використання коштів. Крім того, начальник КОВА дав тиждень підряднику, щоб збільшити кількість працівників і терміново виправляти ситуацію з внутрішніми роботами.

«Технагляду доручив «жити» на обʼєкті. До постійного контролю попрошу долучитися і ПРООН. Якщо за тиждень не побачу перших результатів – розірвемо договір», – додав він.

Спеціальна комісія перевірили також процес відбудови за кошти UNITED24 ще двох обʼєктів. 

Зокрема, на вул. Рекунова, 1. П’ятиповерховий будинок на 63 квартири. Роботи розпочались у травні. Тут передбачено будівництво нових стін замість зруйнованих, влаштування перегородок, відновлення даху. Замінять вікна, пошкоджені балкони та лоджії, утеплять фасад, перекриття тощо.

«Суттєвих зауважень щодо якості робіт немає. Водночас відставання від графіку – 3 місяці. Здати об’єкт мали цього року. Однак на старті робіт кількість робітників була замалою. Дав підряднику термін до лютого наздогнати все і здати будинок», – наголосив Руслан Кравченко.

Ще один обʼєкт – вул. Проскурівська, 11. П’ятиповерхівка на 60 квартир. Роботи розпочалися навесні. Передбачені облаштування даху, відновлення пошкоджених перегородок у квартирах, заміна перегородок лоджій, влаштування опорядження стелі, стін та підлог у низці пошкоджених квартир, заміна опорядження у приміщеннях загального користування тощо.

Руслан Кравченко зазначив, що це один із будинків, де роботи ведуться найкраще і вже перебувають на фінальному етапі. Під час складання першого варіанту проєктно-кошторисної документації 9 квартир не були включені до всього переліку робіт. Наразі ситуацію виправили. У цих оселях також буде проведений ремонт. Є певні зауваження щодо системи опалення. Підрядник гарантував, що і це питання вирішить. Крім того, він облаштував просторе укриття під будинком, яким зможуть користуватися не лише мешканці цього будинку, а й прилеглих. 

«Усіх попередив: за порушення доведеться відповідати. Кожному! Не треба вважати, що я заплющуватиму очі на неякісні роботи, порушення умов договорів тощо. Ми всі працюємо винятково для людей!» – підкреслив начальник Київської ОВА. 

Загалом на Київщині внаслідок російської агресії пошкоджено та зруйновано понад 28 тис. обʼєктів. Уже відновили повністю та частково із забезпеченням життєдіяльності понад 13 тисяч. 

У рамках програми UNITED24 передбачена відбудова 18 багатоповерхівок. Наразі роботи активно ведуться вже на 17 об’єктах. Перевірки триватимуть. 

Понад місяць тому спецкомісія розпочала перевіряти об’єкти, які відновлюють коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Уже перевірили 23 із 56 об’єктів. Замовник робіт – Київська обласна військова адміністрація. 

До складу комісії входять правоохоронні органи, технагляд, представники Держпраці, Спостережної ради з питань відбудови при КОВА, ДТЕКу тощо.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора