A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

НА КИЇВЩИНІ НЕМАЄ СПАЛАХУ ВІРУСНОГО ГЕПАТИТУ А – БРИФІНГ КОВА

Дата: 25.11.2023 11:00
Кількість переглядів: 153

У Київській області немає спалаху вірусного гепатиту А. Епідемічна ситуація із захворюваності є благополучною. Протягом цього року зареєстровано лише 10 поодиноких випадків захворювання на гепатит А. Про це під час брифінгу повідомила завідувачка відділу епіднагляду та профілактики інфекційних хвороб ДУ «Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Валентина Ліпчанчук.

«Важливо зазначити, що всі випадки є поодинокими, не пов’язаними між собою. Хворі не мають спільних місць перебування чи місць придбання харчових продуктів, у контакті з особами із ознаками інфекційних хвороб не перебували. Фахівці Київського обласного центру контролю та профілактики хвороб провели обстеження та комплекс протиепідемічних заходів. За результатами досліджень, у зразках питної води збудника вірусного гепатиту не виявлено, а обстежені контактні особи отримали негативні результати», – зазначила Валентина Ліпчанчук.

Вона наголосила, що ситуація є контрольованою, загрози поширення хвороби на території Київської області немає.

Т. в. о. директора Департаменту охорони здоров’я Київської обласної військової адміністрації Любов Крикливець розповіла, що вірусний гепатит А, або жовтяниця, – це захворювання печінки вірусного походження. Хвороба передається фекально-оральним шляхом унаслідок вживання забрудненої води або їжі, недотримання особистої гігієни, коли інфікована людина готує їжу для інших та іншими шляхами. Проте вірус гепатиту А гине через 5 хв кип’ятіння.

«Важливо, що майже всі інфіковані повністю одужують від вірусного гепатиту А, а після перенесеного захворювання в людини формується довічний імунітет», – підкреслила Любов Крикливець.

Інкубаційний період хвороби (період з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів) зазвичай триває 14–28 днів. Найбільш розповсюдженими симптоми захворювання є загальна слабкість та підвищена втомлюваність, головний біль, підвищення температури тіла, втрата апетиту, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, важкість у правому підребер’ї, потемніння сечі (до кольору пива), знебарвлення калу, а також жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри). Не у всіх інфікованих проявляються всі ці симптоми, а в дітей захворювання може проходити безсимптомно.

Профілактика гепатиту А є простою, але необхідною:

  1. Дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки перед уживанням їжі, а також після кожного відвідування вбиральні.
  2. Пити лише кип’ячену воду.
  3. Добре мити перед уживанням овочі, фрукти, зелень та ягоди.
  4. Не займатися самолікуванням. Тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит A і надати рекомендації щодо режиму та лікування. У разі підозри в себе проявів захворювання необхідно звернутися до лікаря, з яким у вас укладена декларація на медичне обслуговування.

Т. в. о. директора Департаменту охорони здоров’я також закликала жителів Київщини довіряти лише офіційним джерелам інформації щодо епідемічної ситуації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора