Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

ПАМ'ЯТНІ ЗАХОДИ ДО 90-х РОКОВИН ГОЛОДОМОРУ В УКРАЇНІ.

Дата: 24.11.2023 13:10
Кількість переглядів: 96

Фото без опису В Ржищівській громаді вшанували пам'ять жертв Голодоморів, запалили лампадки та принесли хліб і квіти до міського пам'ятника жертвам геноциду 1932-1933 років. Тут працівники КЗ "Ржищівська публічна бібліотека" підготували та провели поминальний захід, за участі керівництва громади, працівників виконкому та учнів опорних закладів освіти міста Ржищів.

 Квіти та свічі пам'яті поклали сьогодні і на кургани з хрестами та до пам'ятних знаків у селах нашої громади. У сільських бібліотечних філіях провели літературні години пам'яті для учнів шкіл та інших мешканців.

У Стайківському музеї "Берегиня" 25 листопада о 12:00 відбудеться відкритя виставки та пам'ятний захід "Про голодомор у селі Стайки".

 Також у міському будинку культури пройшла поминальна творча зустріч: «Людської пам’яті мости», організована КЗ "Ржищівська мистецька школа". Тут прозвучали поминальні музичні та пісенні твори, а також поезія у виконанні учнів та викладачів закладу.

 Україна вшановує пам'ять жертв Голодоморів щороку у четверту суботу листопада.

 Внаслідок геноциду українців 1932-1933 років, масових штучних голодів 1921-1923 та 1946-1947 років, Україна втратила до майже 15-ти мільйонів людських життів. Найтрагічнішим був голодомор 1932-33 років: від навмисно зорганізованого масового голоду вмерло до 9-ти мільйонів людей.

 За даними ржищівського краєзнавця, історика Віктора Умрихіна на території самого Ржищева від голоду постраждало майже 14 тисяч осіб. А у Стайках Голодомор забрав майже 2500 жителів. У селі на цвинтарі є 5 великих братських могил, у трьох з них поховано понад 1200 стайчан. А ще є десятки поховань, як і в інших селах Ржищівської громади, - на городах, в садках, в погребах та узбіччі доріг.

 Те що це був геноцид - свідчать численні оприлюднені за часів незалежності таємні документи. Адже 1932 році Україна зібрала хороший врожай, однак радянська влада на чолі зі Й.Сталіним та його кривавими поплічниками спланували та провели жорстоку конфіскацію врожаю зернових та інших продуктів.

 Комуністичний тоталітарний режим вилучав все до зернини, навіть насіння - аби не було чим сіяти, трощили жорна, забирали худобу, майно, рострілювали за 5 колосків або висилали в Сибір за будь-який спротив.

 Йшло цілеспрямоване знищення нації, яка завше цінувала гідність та свободу.

 Селян заганяли працювати в колгоспи за копійчані трудодні та затирки з цвілої крупи, а тим часом сотні тисяч тон збіжжя відправляли на експорт за кордон.

 Якщо бракувало барж, то зерно висипали в Дніпро - про це розповідали мешканці прилеглих сіл. А тим часом напівмертві люди їли бур’яни, затирку з кукурудзяних качанів, варили шкіру від взуття, доходило до людоїдства.....

 Наразі 28 країн офіційно визнали Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

 Через 90 років після Голодомору-геноциду росіяни знову застосовують проти українців методи геноциду, щоб знищити нашу ідентичність, культуру, мову.

 Окупанти масово вбивають і депортують українців, руйнують вщент міста. На окупованих територіях також нищать меморіали пам'яті жертвам Голодомору.

 Ще до початку повномасштабного наступу російська армія закупила транспорт (балкери) для збіжжя, його використали для крадіжки зернових з окупованих південних областей.

 За даними міжнародних розслідувачів рашисти вивозили до 12 тисяч тон зерна в день. Докази цього попереднього планування на високому рівні нададуть Міжнародному кримінальному суду.

 Сподіваємося, що це призведе до першого міжнародного судового переслідування Путіна за воєнний злочин у вигляді заморювання голодом як методу ведення війни.

 Запаліть свічку, вшануйте пам'ять невинно убієнних голодоморами!

 Україна пам’ятає!

 Світ визнає!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора