A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Зміни щодо проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал

Дата: 05.12.2023 11:57
Кількість переглядів: 112

Фото без описуВідділ контролю в сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Київській області інформує, що уряд постановою від 17.11.2023 № 1210 затвердив нові Порядки проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал ( https://ips.ligazakon.net/document/KP231210?an=181&hide=true ).

Ці Порядки визначають процедуру проведення комплексу заходів, спрямованих на визначення сортових і посівних якостей насіння, та сортових і товарних якостей садивного матеріалу, видачі сертифікатів та їх скасування.

Відповідно до Порядків, кожна партія насіння для реалізації повинна супроводжуватися сертифікатом, що засвідчує сортові якості (для насіння, вирощеного (виробленого) на території України), та сертифікатом, що засвідчує посівні якості, або їх копіями, засвідченими суб'єктом господарювання, якому видано такі сертифікати. Кожна партія садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватися сертифікатом, що засвідчує сортові якості садивного матеріалу, та сертифікатом, що засвідчує товарні якості садивного матеріалу, або їх копіями, засвідченими суб'єктом господарювання, якому видано такі сертифікати.

Суб'єктами видачі сертифікатів, що засвідчують сортові якості насіння, і сертифікатів на насіння Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), є Мінагрополітики чи орган із сертифікації (орган з оцінки відповідності, що входить до сфери управління Мінагрополітики). Суб'єктами видачі сертифікатів, що засвідчують посівні якості насіння, є Мінагрополітики або органи з оцінки відповідності будь-якої форми власності.

Визначення сортових якостей насіння та садивного матеріалу здійснюється шляхом польового оцінювання. Для проведення польового оцінювання суб'єкт насінництва та розсадництва подає до органу із сертифікації заявку на визначення сортових якостей насіння або садивного матеріалу.

Заявка на визначення сортових якостей насіння подається не пізніше ніж за 20 робочих днів до початку проведення польового оцінювання посіву з урахуванням таких граничних строків подання для окремих груп ботанічних таксонів:

1 квітня поточного року - для буряків висадкового методу вирощування;

15 квітня поточного року - для ріпаку озимого;

15 травня поточного року - для бобових (крім сої та люпину);

1 червня поточного року - для озимих та ярих зернових (крім гречки, рису, сорго, соризу, проса, кукурудзи, суданської трави), олійних (крім соняшнику, сої та ріпаку озимого), однорічних кормових, медоносних, лікарських трав, картоплі (крім випадку використання методу двоврожайної культури);

15 червня поточного року - для рису та овочевих;

1 липня поточного року - для соняшнику, кукурудзи, сої, сорго, соризу, проса, суданської трави, люпину та прядивних;

1 серпня поточного року - для картоплі, гречки (у випадку використання методу двоврожайної культури);

15 вересня поточного року - для буряків безвисадкового методу вирощування.

Для проведення польового оцінювання насадження суб'єкт насінництва та розсадництва подає до органу із сертифікації заявку на визначення сортових якостей садивного матеріалу:

для садивного матеріалу, розмноженого в умовах in vitro і адаптованого до умов in vivo, та садивного матеріалу із закритою кореневою системою за умови адаптації його до зовнішнього середовища (готового до висадки у відкритий ґрунт);

для садивного матеріалу з відкритою кореневою системою - протягом вегетаційного періоду з урахуванням технологічних вимог до процесів розмноження.

Визначення посівних якостей насіння та товарних якостей садивного матеріалу здійснюється шляхом проведення аналізу проб та на підставі поданої суб'єктом господарювання заявки.

Кожній сформованій суб'єктом господарювання партії насіння або садивного матеріалу аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором) присвоюється номер, який складається з п'яти символів (UA-01-0001/00001-00):

1) літерний символ - UA - Україна;

2) двозначний символ - номер області розташування посіву, виробничих потужностей або ж, якщо це садивний матеріал -  розташування насадження (01);

3) чотиризначний символ - індивідуальний номер, присвоєний аудитору із сертифікації (агроному-інспектору) (0001);

4) п'ятизначний символ - порядковий номер партії, присвоєний аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором) (00001);

5) двозначний символ - останні цифри року збирання врожаю насіння або ж, якщо це садивний матеріал - останні цифри року останньої вегетації садивного матеріалу (00).

За результатами аналізу проби  уповноважений суб'єкт насінництва та розсадництва складає протокол лабораторних досліджень, у двох примірниках. Один примірник такого протоколу надсилається органу із сертифікації, другий примірник залишається в уповноваженого суб'єкта насінництва та розсадництва. Якщо результати аналізу проби відповідають вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва, орган із сертифікації оформляє: на насіння - сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння, а на садивний матеріал -  сертифікат, що засвідчує товарні якості садивного матеріалу.

 Строк дії сертифіката, що засвідчує сортові якості насіння та садивного матеріалу, необмежений.  Строк дії сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння, обчислюється з дня, наступного за днем складення протоколу лабораторних досліджень, і становить:

на насіння овочевих, баштанних, кормових коренеплодів відкритого і закритого ґрунтів - 12 місяців, а на таке саме насіння, упаковане в герметичну упаковку, - 24 місяці;

на насіння кукурудзи протруєної - один рік;

на насіння соняшнику протруєного - вісім місяців;

на насіння цукрових буряків - шість місяців;

на насіння картоплі, завантажене в мішки, в ящичні піддони та насипом, - 30 днів;

на насіння озимих та ярих зернових, а також інших ботанічних таксонів, крім зазначених, - чотири місяці.

Сертифікат, що засвідчує товарні якості садивного матеріалу, дійсний до 31 травня року, наступного за роком, в якому його видано (крім рослин із закритою кореневою системою, рослин "frigo").

 Строк дії сертифіката, що засвідчує товарні якості садивного матеріалу, для рослин із закритою кореневою системою, рослин "frigo" обчислюється з дня, наступного за днем складення протоколу відповідності товарних якостей садивного матеріалу, і становить один календарний рік.

Насіння та садивний матеріал, що ввозиться для реалізації на території України, повинне відповідати вимогам, установленим законодавством у сфері насінництва та розсадництва. Насіння, що ввозиться на територію України на підставі копій сертифіката ОЕСР і сертифіката ISTA, не потребує додаткової перевірки показників, зазначених у таких сертифікатах.

Скасування сертифікатів, що засвідчують посівні якості насіння та сертифікатів, що засвідчують товарні якості садивного матеріалу, здійснюється Мінагрополітики

 

 

Наталія ЛЕЩЕВА, головний спеціаліст відділу контролю в сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області                       


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора