A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

ТИМ, ХТО ВРЯТУВАВ СВІТ! У РЖИЩІВСЬКІЙ ГРОМАДІ ВШАНУВАЛИ УЧАСНИКІВ ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС

Дата: 18.12.2023 15:59
Кількість переглядів: 99

Фото без опису14 грудня, 37 років тому, завершили будівництво саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Ціною неймовірних зусиль, життів та здоров'я ліквідаторів вдалося накрити металом та бетоном розірваний реактор, радіоактивний подих якого обпік весь світ. Під час гасіння пожежі на енергоблоці, яка тривала 10 днів, загинув 31 рятувальник.

 Протягом 15 років після аварії померло 30 тисяч ліквідаторів, ще 73 тисячі стали інвалідами. До ліквідації наслідків аварії загалом залучили понад 600 тисяч осіб, з них 240 тисяч були з України.

 На пам'ятниках ліквідаторам часто можна побачити напис "Тим, хто врятував світ!". Адже якби не їхня відвага та самопожертва, світ тоді міг би перетворитися на радіоактивну пустелю.

 Однак ця загроза актуальна і через 37 років після катастрофи: рашисти шантажують світ ядерною зброєю, погрожуючи перетворити світові мегаполіси на радіоактивний попіл. Також обстрілюють атомні станції, окупували Запорізьку АЕС, знищили Каховське водосховище, з якого брали воду для охолоджувальної водойми станції.

За оцінками науковців вибух на Запорізькій АЕС, найбільшої в Європі, третьої у світі, може призвести до найбільшої техногенної катастрофи усіх часів. Чи виживе людство після цього на Землі?

Схоже рашисти, які примудрилися рити окопи на місці Рудого лісу, найрадіоактивнішого місця біля ЧАЕС, розтягнувши радіоактивні прилади та матеріали з лабораторій об'єкту "Укриття", цим не переймаються.  Тож єдина надія на новітніх ліквідаторів - Українські Збройні Сили!

 14 грудня делегація у складі працівників виконкому, УСЗН та публічної бібліотеки на чолі із міським головою Христиною Чорненькою вшанували пам'ять загиблих ліквідаторів квітами до пам'ятника жертвам Чорнобильської катастрофи у парку ім.Т.Шевченка.

🕯 Вічна пам'ять тим, хто віддав життя, рятуючи світ!

Джерело: Відділ культури і туризму Ржищівської громади



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора