A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

ІНВЕСТИЦІЙНІ ПРОЄКТИ, ЯКІ НЕ РОЗГЛЯНУЛА РЖИЩІВСЬКА МІСЬКА РАДА…

Дата: 20.12.2023 13:24
Кількість переглядів: 120

15 грудня, на черговій сесії було знято з розгляду ряд інвестиційних проектів, що були розроблені працівниками міськвиконкомому.

Підтримали зняття з розгляду депутати: «ОПЗЖ» Глоба В., Нікітаєв О; «Слуга Народу» Ярошкевич А., Шорохов С; «ЄС», Кульбачний М., Богданець О., Ільєнко С.; «За Майбутне» Бойко В., Журило О, Малоока І., Довгополий В.; «Батьківщина» Подгорний М., Катеринич С.; «Україна Славетна» Шевчук А.; «Голос» Дідиченко В.

Робота по цих проектах проводилась протягом тривалого часу. Були залучені проектні організації, державні контролюючі органи, що розглядали і погоджували подані документи. Кілька разів ці питання вже виносились на розгляд ради та отримали погодження депутатів. А коли робота дійшла майже до кінця вищезазначені інвестиційні проєкти не було розглянуто і фактично знівельована вся попередня робота виконкому та потенційних платників податків. Втрачено час, ресурси, довіра потенційних інвесторів та розробників.

Серед найбільш значущих наступні проекти:

1. БУДІВНИЦТВО ЗАВОДУ З ВИГОТОВЛЕННЯ ГАЗОБЛОКІВ

  • проєкт № 14 «Про затвердження містобудівної документації «Детальний план території по вулиці Першого Травня в місті Ржищів Обухівського району, Київської області для розміщення та експлуатації основних підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств»
  • проєкт № 15 «Про затвердження умов проведення земельних торгів у формі аукціону з продажу прав оренди земельної ділянки комунальної власності, кадастровий номер 3211300000:69:036:0234»

На сайті міста досить давно висвітлено пропозиція щодо інвестиційного проекту по будівництву промислового об’єкту на території міста. Ділянка визначена генеральним планом та підходить по всіх параметрах. На початку 2022 року виникла зацікавленість в даному проекті з метою будівництва заводу по виробництву газоблоків. Під час военного стану такі будівельні матеріали є дуже затребуваними у зв’язку з великим об’ємом об’єктів, що відбудовуються. На думку виконкому було б дуже вигідно якби таке підприємство було розміщено на території Ржищівської громади:

  • у 2022 році депутатами міської ради було прийнято рішення про розробку документів із землеустрою на цю ділянку;
  • у 2022 році цей проект був розглянутий та затверджений депутатами;
  • 05 квітня 2023 року рішенням Ржищівської міської ради № 2158-34-08 було надано дозвіл на розробку Детального плану території по вул.Першого Травня для будівництва заводу з виготовлення газоблоків;
  • Державним підприємством «НДПІ містобудування» було розроблено цю документацію, що пройшла погодження Міністерством охорони здоров’я та департаменту охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації, Міндовкілля, Департаменту екології та природних ресурсів Київської обласної державної адміністрації, Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Київській області. Були проведені громадські слухання та містобудівна рада.

Все це відбувалось відкрито, в більшості етапів приймали участь деякі депутати Ржищівської міської ради. Всі мали можливість досконало вивчити дане питання.

Під час попередніх голосувань не було питань, на які депутати не отримали відповіді. Але коли дійшло до затвердження Детального планування та підготовки умов продажу на відкритий аукціон, то депутати чомусь зняли ці проекти з розгляду….

Крім того, що ми втрачаємо час для реалізації цього інвестиційного проекту ми втрачаємо довіру партнерів та розробників. Також ми банально втрачаємо кошти - після оформлення оренди, навіть не починаючи будівництва бюджет громади мав би отримати мінімум 426 377,89 грн в рік. Це був би один з найбільших платників орендної плати за землю в громаді.

2. РОЗМІЩЕННЯ ВИРОБНИЧОГО КОМПЛЕКСУ З ПЕРЕРОБКИ ТА ЗБЕРІГАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ

  • проєкт №17 «Про надання дозволу на розробку містобудівної документації «Детальний план території щодо розміщення виробничого комплексу з переробки та зберігання сільськогосподарської продукції (м’яса) орієнтовною площею 1,6932 га з кадастровим номером 3222280400:09:002:0021 на території Балико-Щучинського старостинського округу (за межами села Уляники) Ржищівської міської територіальної громади Обухівського району Київської області».

Це земельна ділянка знаходиться в приватній власності і вже орендується ТОВ «ТД «Каргес». В даному випадку вони не просять у нас земельної ділянки, вони її вже мають і лише хочуть привести у відповідність документацію, щоб чесно платити податки в місцевий бюджеті. Дане підприємство займається розведенням худоби (свині, вівці, корови) і мають на меті побудувати цех по переробці м’яса. На думку міськвиконкому це вигідний проект оскільки дає нові робочі місця та додаткові надходження до бюджету, це не просто продати вирощену тварину «живою вагою» - це додана вартість і продаж вже переробленого продукту (копчене, вялене, тушковане чи іншим чином перероблене м'ясо), а його ціна як правило дорожча за ціну сировини відповідно доходи бюджету від податків тощо.

Крім того це підприємство надає допомогу селу Уляники, в якому працює (підсипка дороги до кладовища, ремонт приміщення ФАПу, прочистка доріг від снігу тощо). На підприємстві працюють в основному місцеві люди. А в такому маленькому селі, як Уляники досить важко знайти пристойну роботу.

Нажаль наші депутати з серпня 2023 року «розглядають це питання але не можуть розглянути…». Реальних причин не вказують, зняли з розгляду та й годі.

  • Проект № 18 «Про надання дозволу на розробку містобудівної документації «Детальний план території загальною площею 14,8239 га з кадастровим номером 3222280400:09:303:0011 (для індивідуального садівництва та розміщення виробничо-складського комплексу сільськогосподарського призначення на частині території) Балико-Щучинського старостинського округу (за межами села Уляники) Ржищівської міської територіальної громади Обухівського району Київської області»

Питання надання дозволу на розробку ДПТ виносилось на розгляд Ржищівської міської ради 4 (!) рази: в вересні питання було відхилено, в жовтні виключено з порядку денного, в листопаді засідання сесії не відбулось в зв’язку з відсутністю кворуму, в грудні питання знято з розгляду.

Ця ділянка вже перебуває в оренді ТОВ ТД «Каргес» і орендарі лише хотіли змінити функціональне призначення частини ділянки, щоб влаштувати там цех з переробки фруктів, які вони вирощують. Частина будівель вже побудована, але земельна документація не зовсім відповідає вимогам і не дозволяє провести реєстрацію цих будівель. Цікавим є те, що депутати вже надавали дозвіл на розробку Детального плану території в жовтні 2021 року рішення №1057-15-08, і Детальне планування було розроблене, але на початку 2023 року ТОВ «ТД «Каргес» звернувся для погодження цього проекту оскільки там було допущено кілька принципових помилок, а саме назва проекту та призначення землі не дає можливість використати її для запланованого призначення і тому було вирішено прийняти нове рішення. А наші депутати вирішили цього не робити, знову ж таки без пояснення причин.

Слід відмітити що ці землі не придатні для розорювання і не використовуються в якості товарної с/г землі. Місцевий бюджет мав би можливість отримати податок на нерухомість.

3. ІНВЕНТАРІЗАЦІЯ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК

  • проєкти № 60, 61 «Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо проведення інвентаризації земельної ділянки комунальної власності»

Земельна ділянка перебуває в оренді ТОВ «ВП «Побудрембудматеріали». 26 вересня 2007 року надавалась в оренду для будівництва ставка. Станом на сьогодні організація приводить документи у відповідність до діючого законодавства (внесення змін). Для цього розробило технічну документацію з урахуванням Генерального плану села Юшки та паспорт водного об’єкту.

Надходження на даний час становлять 15 179,44 грн, після затвердження даної документації орендна плата мала з рости в 3 рази.

4. АУКЦІОНИ НА ПРАВО ПРОДАЖУ ОРЕНДИ, ІНШІ ПРОЄКТИ

Крім того без обґрунтування причин не розглянуто інші проекти (загалом 16 шт.) щодо проведення аукціонів на право продажу оренди земельних ділянок та визначення умов цих аукціонів, при тому, що подані вони на розгляд депутатів ще у вересні 2023 року.

Відповідно ділянки не будуть надані в оренду, а це втрати бюджету загалом біля 500 000 гривень на рік. Жодних заборон правоохоронних органів, судів чи прокуратури на використання цієї землі не має. Рада має всі законні підстави розпоряджатись цими землями, здавати в оренду та визначатися переможця за результатами відкритих торгів.

Тобто, через те, що депутати не захотіли розглянути прості питання, які вже давно вивчені та опрацьовані міський бюджет втратить понад 1 000 000 гривень надходжень в рік, не рахуючи робочих місць, податків на доходи громадян, податків на нерухомість та розвитку громади.

P.S. На відео староста Баликощучинського старостинського округу Галина Михайлівна Гриб звертається до депутатського корпусу з проханням підтримати інвестиційні проєкти, які можуть бути реалізовані на території села Уляники

Інформацію підготували: перший заступник міського голови Юрій Терещенко, головний спеціаліст земельного відділу Ірина Михайловська.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора