Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

РОБОТА ПРОДОВЖУЄТЬСЯ

Дата: 17.01.2024 15:00
Кількість переглядів: 223

Фото без описуАвтор статті - Людмила  КОРОЛЬОВА:Моє життя доля тісно поєднала з мальовничим містом Ржищів, з його затишними вулицями, живописними краєвидами, доброзичливими людьми та надзвичайно талановитими особистостями. З усім тим, що чутливе серце поклало в дорогоцінну скарбницю пам'яті на вічне збереження.

А ще  - діти... Ці особливі, такі різні і такі схожі мої учні, з якими завжди так радісно було ділити знання і теплоту свого серця. Адже тривалий час мені пощастило працювати вчителем української мови та літератури у  Ржищівській ЗОШ  І-ІІІ ст. (нині - ОЗО ліцей «Лідер»). А згодом і в ЗОШ І-ІІ ст. (нині - ОЗО гімназія «Гармонія»). І скрізь мені випадала добра нагода співпрацювати і спілкуватися з небайдужими людьми, для яких історія рідного міста стала власною долею. 

Ось тоді і з'явилася у мене думка зібрати і зберегти для майбутніх поколінь свідчення про відомих людей міста Ржищів, які залишили свій добрий слід на нашій Придніпровській землі, - про їхні здобутки і напрацювання, про їхню любов і самопожертву в ім'я добробуту майбутніх поколінь.

Цей задум ще більше виріс у моєму серці, коли мені випало попрацювати спочатку у Ржищівському приватному музеї «Мальовнича Україна», а згодом і у Ржищівському археолого-краєзнавчому музеї. Саме в останньому моя робота була тісно пов'язана з вивченням та дослідженням духовної спадщини славних ржищівчан.

Основним поштовхом до початку роботи над книгою пам'яті стала зустріч з Любов'ю Федосіївною Гуловою. Вона, як і я виношувала в собі прагнення створити таку книгу. Разом з Любою Федосіївною ми звернулися до рідних наших славних земляків, до їхніх друзів та знайомих. Першою відгукнулася Клавдія Пасльон. Нею опрацьовано великий пласт роботи про відомих людей Ржищівської землі. 

Та все ж, втілення цього проекту в життя ніколи б не стало можливим без підтримки голови Ржищівської громади Крістіни Іванівни Чорненької. Бо, шукаючи шляхи втілення нашого задуму в життя, ми з Любов'ю Федосіївною постукали у двері саме її кабінету. Яким же окриленням для нас стало не лише розуміння очільниці нашої громади, а й її підтримка, готовність включитися в роботу з метою вирішення певних важливих питань в процесі створення книги.

Далі до справи долучалося все більше небайдужих ржищівчан. Важко переоцінити внесок у створення книги Олени Старкіної та Олега Предаченка.  Ольга Гудзій, Людмила Бабенко та інші працівники  Ржищівського археолого-краєзнавчого музею також активно включилися в роботу.

Свій доробок у цю благородну справу внесли також ржищівчани - Надія Каземіренко, Наталія Гордієнко, Тамара Горбенко, Наталія Федорченко, Галина Кореняк, Галина Заворотна, Людмила Леляк, Інна  Томченко, Віра Севастьянова та інші.  Їхня активність та завзяття захоплювали та додавала сил. Адже було зібрано та опрацьовано багато свідчень, розповідей, спогадів. Тож, з упевненістю можу сказати, що «Книга пам'яті» - це наша вселюдська данина шани і поваги до творців історії нашої батьківщини. 

Звичайно, не всі славні імена сподвижників Ржищівської громади знайшли місце на сторінках цієї книги. А тому робота над великим літописом нашого краю продовжується. І кожен з Вас, дорогі друзі, може доповнити його власними розповідями та спогадами про славних людей нашого прекрасного Придніпровського краю»...


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора