A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

ОНЛАЙН-КНИГА «ТВОРЦІ ІСТОРІЇ РЖИЩІВСЬКОЇ ЗЕМЛІ». "НЕВГАМОВНА". Автор статті - Людмила  КОРОЛЬОВА

Дата: 24.01.2024 13:28
Кількість переглядів: 213

Фото без опису Невгамовна. Саме так з гордістю і ніжністю Олександр Васильович Гулов називав свою непосидючу дружину Любу. Так він іменував і одне зі своїх найкращих полотен, на якому легкою рукою закоханого художника зобразив свою Музу, свою натхненницю і дружину. 

І в цьому була своя правда. Бо, певно, з самого народження Любов Федосіївна несла в собі отой світлий вогник енергії творення, яким осявала все і всіх довкола себе, запалюючи, немов свічечки, людські душі прагненням творити добро. І це підтвердять всі, хто хоч раз зустрічався з нею, фундатором Ржищівського музею Івана-Валентина Задорожного. 

Народилася Любов Федосіївна 13 березня 1938 року в місті Новосибірську. Закінчила Одеський технікум вимірювальних мір і приборів. Тривалий час працювала метрологом в академмістечку. 
У Ржищеві сім'я Гулових проживала з 1978 року, працюючи завідуючою картинної галереї у будівельному технікумі.

Власне, і сам цей музей нашого славного земляка, художника-монументаліста, заслуженого діяча мистецтв України, був створений за її ініціативою. Саме вона, невгамовна Любов Гулова, заручившись підтримкою адміністрації та активістів міста Ржищів, не лише зуміла створити цей  музей, а й успішно керувала його роботою. А заодно була і його оформлювачем, екскурсоводом та організатором безлічі культурних заходів, що відбувалися на базі цього закладу. 

Ще в далекі вісімдесяті минулого століття доля прибила сімейний човен Гулових до мальовничих ржищівських берегів. Тоді глава сімейства Олександр пішов працювати у будівельний технікум. А Люба, знайомлячись з історичним минулим міста, відразу знайшла своє покликання у дослідженні творчості місцевих художників-земляків В. Сидорука, О. Горбенка, І.-В. Задорожного.

Найперше познайомилася з їхньою біографією. А потім відвідала Ірпінь та Київ, де на той час проживали і самі митці. 

Особисте знайомство з талановитими земляками надихнуло Любов Федосіївну на популяризацію їхньої творчості на їх рідній землі, у Ржищеві. І ця ідея знайшла підтримку.

Ще кілька робочих поїздок до художників-земляків і результат не забарився. 

Бо невдовзі доладно оформлена нею у приміщенні Ржищівського будівельного технікуму картинна галерея вже приймала на екскурсії учнів, студентів, жителів та гостей міста. 

Сюди ж неодноразово приїздили і самі автори полотен. Тут вони охоче зустрічалися зі своїми земляками. А потім у серці Любові Гулової народився задум створити у м. Ржищів музей славного земляка, художника Івана-Валентина Задорожного. 

Варто згадати, що міська рада з розумінням і підтримкою підійшла до цього питання. Було виділено приміщення і Любов Федосіївна з притаманними їй завзяттям та енергією взялася за оформлення музею.

Вона з легкістю знаходила однодумців і гуртувала їх навколо доброї справи. Її помічниками у роботі щодо створення музею стали залюблені у  мистецтво вчителі, студенти, жителі міста.

А невдовзі новостворений музей вже відчинив свої двері для перших відвідувачів. Він одразу став своєрідним духовним центром, що збирав під своє крило не лише однодумців, а всіх творчих людей славного Придніпровського краю. 

З легкої подачі Любові Гулової тут постійно відбувалося чимало цікавих і різноманітних заходів, - зустрічі з творчими людьми рідного краю, з поетами, художниками, акторами, народними умільцями, організовувалися виставки їхньої творчості. 

Назавжди залишилася в пам'яті ржищівчан виставка писанок учительки Наталії Погребенної. Не забудеться відвідувачам музею і велика колекція церков, виготовлена із звичайних сірників. Збереже пам'ять і незабутні зустрічі з подружжям Литвинів, - бандуристом Василем Степановичем та письменницею Антоніною Іванівною. 
У стінах музею також часто відбувалися і літературні свята, приурочені нашим славним землякам Ліні Костенко, Олесю Берднику, Борису Дегтярьову та іншим поетам і художникам.

І кожен такий захід брав свій початок із чутливого серця завідуючої музеєм Любові Гулової. 

Залюблена у свою роботу, вона завжди радо зустрічала кожного відвідувача. Щиро віддана своїй справі, активно пропагувала серед місцевого населення, особливо - серед молоді, різні види мистецтва, що формували естетичні смаки, будили потяг до творчості. 

За вагомий особистий внесок у розвиток конституційних засад української державності, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, Указом Президента України №584 від 26.06.2008р. Любов Федосіївна Гулова була нагороджена орденом княгині Ольги III ступеня.

Щороку відвідувала музей і  дружина І.-В. Задорожного – Надія Яківна. Тут вона зустрічалася з місцевими жителями, разом з ними на Дудківському кладовищі покладала квіти до могили свого коханого чоловіка. І щоразу, завдяки завідуючій музеєм, такі зустрічі проходили на високому рівні.

Та діяльність Любові Федосіївної не обмежилася лише роботою музею. Вона стала ініціатором збору матеріалів про відомих людей Ржищівської землі. Її метою було укладення та видання книги пам'яті про тих особистостей, які золотими літерами вписали власну долю в славний літопис Придніпровського краю. 

На жаль, дочекатися виходу цієї книги їй не судилося, 12.11.2021 року Любов Федосіївна пішла в інші світи. Та в серці і в пам'яті земляків вона  назавжди залишиться взірцем невтомного і щирого служіння людям. Її завжди з повагою і шаною будуть згадувати жителі міста Ржищів, на землі якого вона навіки залишила свій добрий слід. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора