Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

КИЇВЩИНА ДІЛИТЬСЯ ДОСВІДОМ УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ РУЙНАЦІЇ ТА НАПРАЦЬОВУЄ НОВІ МЕХАНІЗМИ

Дата: 07.03.2024 10:05
Кількість переглядів: 55

Фото без описуУ столиці відбулося обговорення проблематики управління відходами на території Київщини та України загалом в рамках круглого столу «Подолання наслідків війни: визначення обсягів та управління відходами від руйнувань». В заході взяли участь народні депутати України Олена Шуляк та Олег Бондаренко, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталія Козловська, перший заступник голови КОДА Микола Бойко, голова коаліції UST Олена Колтик, представники ПРООН та громад. 

Учасники зазначили основні проблеми управління відходами від руйнувань, які утворились внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Зокрема, окреслили механізми управління відходами від руйнувань відповідно до норм чинного законодавства та пошук методик підрахунку обсягів сміття. 

Також  Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури презентувало громадам своє бачення дорожньої карти управління відходами від руйнувань.

За останніми оцінками відомства,  загальний обсяг руйнувань на території України вже налічує понад 600 тисяч тонн. Це побутові відходи, уламки будівельних конструкцій, електричні відходи та небезпечні відходи, що містять азбест. Їх зберігання, переробка та утилізація потребує комплексного підходу, адже наразі більшість — це змішане сміття. 

Під час свого виступу Микола Бойко подякував ПРООН, яка наразі виважено підходить до цієї проблематики. Під час демонтажів фахівці вже проводять часткове сортування сміття одразу в процесі проведення робіт.

«До повномасштабного вторгнення рф ми не розуміли, як правильно працювати відходами руйнації, адже тут потрібен кардинально інший підхід, ніж до побутових відходів. Сортування, переробка та повторне використання — ось екологічне, сучасне та безпечне бачення», — наголосив Микола Бойко.

Він додав, що правильне управління відходами від руйнувань, їх зберігання, переробка та утилізація є невідʼємною частиною відновлення. Адже для того, щоб побудувати щось нове, потрібно спочатку прибрати старе та підготувати так званий майданчик для подальшої відбудови.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора