Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Потреби ветеранів окремо. Можливості неурядового сектору окремо.

Дата: 04.01.2024 10:31
Кількість переглядів: 42

Фото без описуТак було ще вчора. А сьогодні вже Координаційний центр КМУ / Mental Health UA прокладає маршрут від надавачів послуг з ментального здоров’я до потенційних отримувачів серед колишніх військовослужбовців.

В усіх областях країни відбувся День спільнодії, що мав на меті «познайомити» місцеві ветеранські спільноти із сервісами психосоціальної підтримки, що надаються громадськими організаціями.

 Заходи в регіонах були організовані командами відповідальними за впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? - ініціативи першої леді Олена Зеленська

- Іноді так буває, що ветеран потребує підтримки, а громадськість має можливість її надати. Але між ними не має жодної взаємодії. Для налагодження зрозумілої комунікації між надавачами та отримувачами послуг вирішено провести День спільнодії. Ветерани, ветеранки, їх близькі мають знати про всю палітру сервісів та мати можливість ними користуватися. Зрозуміло, що кожен може піти до сімейного лікаря та отримати послугу з ментального здоров’я. Але це лише база, яка має «обростати» іншими можливостями. І в громадах це може бути саме неурядовий сектор. Це масштабування - важливий елемент стратегії Всеукраїнської програми ментального здоров’я, що має на меті зробити послуги повсюдними та доступними, - наголошує керівниця Координаційний центр КМУ / Mental Health UA Оксана Збітнєва.

▫️ Профільні заступники керівників ОВА та регіональні координатори програми провели маркетплейси сервісів NGO. Загалом до Днів спільнодії в регіонах долучились кілька тисяч учасників по всій країні.

- У нашій області десятки організацій реалізовують ініціативи, спрямовані на підтримку ветеранів, зокрема на полегшення процесу адаптації до цивільного життя. Ми почали об’єднувати зусилля, вибудовуємо систему сталих довгострокових рішень, яка б ефективно працювала попри всі можливі виклики, - наголосив Петро Добромільський - заступник голови Закарпатської ОДА.

- За допомогою громадських організацій ми можемо значно розширити перелік необхідних послуг. Нам важливо розуміти та знати, хто й на якому етапі може надати потрібну допомогу, - зауважила регіональна координаторка в Закарпатській області Таїсія Симочко Tayisiya Symochko.

- Ментальне здоров’я - це про ресурсність. Саме створення надійного ресурсу взаємодопомоги є головною метою зустрічі. Ми визначили конкретні місця надання психологічної допомоги, як взаємодіяти та комунікувати одне з одним, - додає заступник керівника Миколаївської ОВА Юрій Гранатуров.

▫️ На практичному етапі заходів учасники мали можливість представити власні успішні кейси. Разом визначили спільний алгоритм дій, аби доповнювати можливості одне одного для оперативної та системної допомоги ветеранам й щоб не допускати дублювання функцій.

- Дуже добре, що Всеукраїнська програма ментального здоров’я сьогодні об’єднала зусилля всіх і кожного. Доцільно надалі планово проводити такі зустрічі на різних майданчиках відновлення та реабілітації ветеранів, - поділився враженнями від Дня спільнодії ветеран на ім’я Віктор з Полтавщини.

- Захід є надважливим! Сьогодні просто неможливо стояти осторонь проблем й запитів ветеранів. Об’єднання зусиль неурядових організацій дає можливість надати людині більше послуг та допомоги шляхом перенаправлення. Для себе почули багато корисного, про що будемо інформувати своїх клієнтів, - розповіла представник полтавського «Центру допомоги врятованим» Наталія Дерябіна-Смілянець.

 Крім можливостей неурядового сектору, ветеранським спільнотам була представлена платформа Ти як? Всеукраїнської програми ментального здоров’я. Зокрема розділ сайту https://www.howareu.com/#veterans, де зібрана корисна актуальна інформація та контакти перевірених надавачів послуг. Також тут можна завантажити довідник «Люди з досвідом війни. Взаємодія» (https://bit.ly/3IxPYSv). Загалом ресурс дозволяє широкому загалу знайти відповіді на питання: як трансформувати набутий на війні досвід у силу, коли повертаєшся до цивільного життя; як взаємодіяти з ветеранами та ветеранками, проявляючи повагу та підтримуючі гідність; куди звертатися за допомогою у питаннях ментального здоров'я як ветерану/ветеранці, так і їхнім родинам.

- Кожен із нас багато робить у сфері ментального здоров’я та психосоціальної підтримки - і в громадах, і на місцевому рівні. Мені б хотілося, щоб спектр цих послуг був значно ширшим і сьогодні ми переконалися, що можливості є. Ми, кожен у своїй області, консолідували зусилля міжнародних організацій та партнерів та сформували дійсно потужні команди, - впевнена регіональна координаторка в Вінницькій області Олена Бессараба


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора