Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Посилення стійкості тих, хто рятує та допомагає іншим.

Дата: 27.03.2024 10:39
Кількість переглядів: 34

Фото без описуМВС України в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? - ініціативи Олена Зеленська - запускає масштабну програму підтримки співробітників: поліцейських, рятувальників, прикордонників, нацгвардійців, ветеранів служби.

Системна психологічна допомога - індивідуально щодо кожного - буде надаватися не тільки працівникам підрозділів, а й членам їхніх родин.

Передбачається функціонування також комплексів психологічної реабілітації, а в прифронтових районах мобільних психологічних пунктів.

Мета проєкту – зберегти та посилити багатотисячний колектив МВС, який щодня, щогодини рятує українців, воює на фронті, зберігає правопорядок.

- МВС - це міністерство, що відразу усвідомило важливість ментального здоров’я та вийшло за рамки власного пріоритетного проєкту в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я. Розроблено та впроваджено сучасний алгоритм допомоги постраждалим - під час надзвичайних ситуацій, вони перші, хто підхоплює людину. Тепер створили програму посилення резильєнтності своєї великої команди. Це своєчасна відповідь на виклики сьогодення та приклад для наслідування іншим, - наголосила керівниця Координаційний центр КМУ / Mental Health UA Оксана Збітнєва.

▫️ Проєкт отримав назву «Наставник з ментального здоров’я («Mental tutor»). Вже відбувся двоетапний відбір - обрано 222 найкращих психологів, які сфокусують свою роботу в напрямку надання психологічної допомоги та підтримки нашим захисникам та захисницям. Крім того, наставники опанували навички безбар’єрного спілкування – пройшли курс «Безбар’єрна грамотність» на порталі «Дія».

▫️ Вони здійснюватимуть мотиваційний та психоедукаційний супровід, співпрацюватимуть з психологами міжрегіональних реабілітаційних центрів, з представниками закладів охорони здоров’я, взаємодіятимуть з працівниками соціально-гуманітарного напряму.

▫️ Обговорити перші кроки та визначити спільний порядок дій разом з експертами сфери ментального здоров’я зібрались на дискусійну панель «Ефективне впровадження «Mental tutor» в системі МВС України: від концепції до реалізації».

Організатором заходу виступило Психологічна служба МВС України за підтримки Фонду «Партнерство задля стійкості України».

Тренінг для учасників заходу провела Israel Trauma Coalition in UA

 Визначили можливості залучення ресурсів Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? Також обмінялись досвідом відновлення ветеранів та застосування формату допомоги «рівний-рівному».

- Питання ментального здоров’я є пріоритетом під час війни. МВС віддає належне захисникам нашої країни. Проєкт наставництва «Mental tutor» - це ще один крок у забезпеченні їхнього психологічного благополуччя. Ці наставники, вже пройшли спеціальну підготовку з психології травми та працюватимуть відповідно до потреб людей. Наша мета охопити підтримкою всіх, хто цього потребує, - зазначив начальник Управління психологічного забезпечення Андрій Костюк Andrew Kostiuk

- Проєкт «Mental tutor» - це про те, як ментальне здоров’я стає внутрішнім каркасом всередині великого роботодавця МВС. Мережа наставників стане потужною для МВС й інших міністерств, бо в вас вже точно є чому повчитись. Важливо, що міністерство ґрунтовно дивиться в бік підходу «рівний-рівному». «Mental tutor» стане фундаментом, на якому може повноцінно прорости цей формат, - заявила експертка Координаційного центру Ольга Горбаньова.

#тияк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора