Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення проектів рішень Ржищівської міської ради Київської області 

Дата: 29.04.2024 10:11
Кількість переглядів: 69

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення проектів рішень Ржищівської міської ради Київської області «Про перепрофілювання (зміну типу) та перейменування Стайківського ліцею «Світоч» Ржищівської міської ради Київської області» і «Про перепрофілювання (зміну типу) та перейменування Піївського ліцею «Ерудит» Ржищівської міської ради Київської області»

Найменування організатора громадського обговорення -  Ржищівська міська рада Київської області та відділ освіти виконавчого комітету Ржищівської міської ради Київської області.

Питання винесені на  громадське обговорення:

Мета: врахування думки жителів громади щодо:

перепрофілювання (зміни типу) та перейменування Стайківського ліцею «Світоч» Ржищівської міської ради Київської області і Піївського ліцею «Ерудит» Ржищівської міської ради Київської області.

Нормативне забезпечення:

  • Закон України «Про освіту»;
  • Закон України «Про повну загальну середню освіту»;
  • Розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.12.2016 року № 988-р «Про схвалення Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти "Нова українська школа» на період до 2029 року» (зі змінами);
  • Постанова Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2021 р. № 1062 «Про затвердження Положення про ліцей»;
  • Постанова Кабінету Міністрів України від 29.06.2019 р. № 532 «Про затвердження Положення про опорний заклад освіти»;
  • Постанова Кабінету Міністрів України від 05 березня 2024 року № 245  «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 р. № 6 і від 27 грудня 2017 р. № 1088» (фінансування закладів освіти з 2024 року).

 

Формат проведення громадського обговорення: відповідно до Указу Президента України №64/2022  від 24 лютого 2022 р., затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи і контактної інформації заявника за адресою м. Ржищів, вул. Соборна, 22, e-mail: vikonkom@ukr.net та/або м. Ржищів, вул. Соборна, 47, тел. 2-13-86.

Також, із дотриманням усіх заходів безпеки, публічне громадське обговорення передбачатиме проведення громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю. Дати і час проведення зазначених заходів буде повідомлено громадськості шляхом оприлюднення на сайті міської ради та відділу освіти.

Громадське обговорення будуть проводитися з 26 травня 2024 року по 26 травня 2025 року.

Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питань, що винесено на громадське обговорення: відділ освіти, м. Ржищів, вул. Соборна, 47, тел. 2-13-86.

Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення:

Ткачук Мирослава Дмитрівна – головний спеціаліст відділу освіти, тел. 0508403823

Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором.

Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на офіційних веб-сайтах Ржищівської міської територіальної громади та відділу освіти виконавчого комітету Ржищівської міської ради Київської області.

 

Інформаційний додаток до повідомлення

На сьогодні в Україні відбувається активний процес системної трансформації освітньої сфери для забезпечення нової якості освіти на всіх рівнях: від дошкільної – до вищої та освіти дорослих.

Першим важливим кроком до трансформації галузі стало прийняття Верховною Радою України 5 вересня 2017 року Закону України «Про освіту», який окреслює основні принципи функціонування освітньої галузі.

З 2018 року розпочато реформу «Нова Українська Школа». Мета реформи – кожен учень має рівний доступ до якісної шкільної освіти в безпечному, комфортному, інклюзивному та сучасному освітньому середовищі; випускники мають ґрунтовні знання та володіють компетентностями, що потрібні для сучасного життя, є самодостатніми, творчими та креативними особистостями.

18 березня 2020 року набрав чинності Закон України «Про повну загальну середню освіту», який визначає правові, організаційні та економічні засади функціонування і розвитку системи повної загальної середньої освіти. Зі вступом в дію зазначеного Закону з’явилось законодавче підґрунтя для реформування системи загальної середньої освіти, що має сприяти підвищенню якості освіти та освітньої діяльності, істотному зростанню інтелектуального та культурного потенціалу суспільства та особистості.

У зв’язку з цим виникає необхідність приведення до вимог зазначеного Закону мережі закладів загальної середньої освіти. Передусім це стосується закладів, що забезпечують здобуття профільної середньої освіти.

Здобуття повної загальної середньої освіти у Ржищівській громаді забезпечують ОЗО «Ржищівський ліцей «Лідер», Стайківський ліцей «Світоч та Піївський ліцей «Ерудит», які здійснюють освітню діяльність одночасно на всіх рівнях повної загальної середньої освіти.

Проблемами  ліцею є:

  • однокомплектність (по одному класу на паралелі 10-11 класів);
  • рішення про профіль навчання заклад ухвалює з огляду на забезпечення педагогічного навантаження вчителям, а не запитів учнів та їх батьків;
  • ігнорування потреб меншості в ухваленні рішення щодо профілю навчання;
  • нерозуміння батьками суті профільного навчання для подальшого життя дітей, а також те, що за бажанням можна і потрібно змінювати заклад, якщо він не відповідає бажаному профілю або якості послуг;
  • мала наповнюваність класів, яка призводить зо зменшення кількості вчителів, що в свою чергу не сприяє виникненню творчої професійної конкуренції;
  • високий відсоток вчителів пенсійного віку, відсутність молодих кваліфікованих кадрів та фахівців-предметників в закладі;
  • збільшення витрат на одного учня та дефіцит сучасних освітянських ресурсів;
  • малокомплектність 10-11 класів, що не дає можливості забезпечення вибору учнями профільного навчання.

Реалізація положень Закону України «Про повну загальну середню освіту» докорінно змінює ситуацію щодо організації профільної середньої освіти. Зокрема, відповідно до ч.1 ст.35 п.1. Прикінцевих та перехідних положень Закону з 01.09.2027 року:

функціонування ліцею можливе лише за умови наявності не менше двох класів з трьома профілями навчання на рівні профільної середньої освіти (протягом 10-12 років навчання учнів);

забезпечення здобуття учнями профільної середньої освіти відповідно до профілів навчання з навчальним навантаженням та з можливістю обрання учнями навчальних предметів (інтегрованих курсів, інших освітніх компонентів) в обсягах, що визначається законодавством;

створення безпечного, інклюзивного та цифрового освітнього середовища відповідно до вимог законодавства та ін..

З огляду на зазначене, з 01.09.2027 року Стайківський ліцей «Світоч» та Піївський ліцей «Ерудит», які здійснюють освітню діяльність одночасно на всіх рівнях повної загальної середньої освіти, втрачають право надавати профільну середню освіту і мають бути перепрофільовані в гімназії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора