Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

ЯК ПРАВИЛЬНО ОФОРМИТИ НЕПОВНОЛІТНЬОГО ПРАЦІВНИКА

Дата: 29.05.2024 08:48
Кількість переглядів: 99

Агов, роботодавці! До вас звертаються за роботою неповнолітні працівники? Дізнайтеся, що варто врахувати щодо умов і тривалості їхньої праці, прийому на роботу, виплати заробітної плати, спеціальних гарантій тощо.

З якого віку дозволено брати на роботу?

Кодекс законів про працю (ст. 188 КЗпПУ) дозволяє працювати з 16 років. Водночас існує декілька винятків.

З 15 років можна працювати, якщо на це дав згоду один із батьків або особа, яка їх замінює.

Крім того, допускається оформлення 14-річних учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не шкодить здоров’ю і не заважає навчанню. Але виключно у вільний від навчання час, наприклад на канікулах, з дозволу одного з батьків або особи, яка їх замінює.

 

За яких умов можуть працювати неповнолітні?

Відповідно до ст. 187 КЗпП України неповнолітні особи (від 14 до 18 років) у трудових правовідносинах мають ті самі права, що й повнолітні. Водночас вони користуються низкою суттєвих пільг щодо охорони праці, робочого часу, відпусток і деяких інших умов праці.

 

Максимальна тривалість робочого часу

Неповнолітні можуть працювати лише скорочений робочий час:

  • У віці 16–18 років – до 36 годин на тиждень
  • У віці 15–16 років  (для учнів віком 14-15 років, які працюють у період канікул)  – до 24 годин на тиждень

Якщо у вас працюють учні протягом навчального року, максимальна тривалість їхнього робочого часу удвічі менша:

  • У віці 16–18 років – до 18 годин на тиждень
  • 15–16 років (для учнів віком 14-15 років, які працюють у період канікул) – до 12 годин на тиждень

 

Які види робіт заборонені для неповнолітніх

Підліткам забороняється працювати:

  • на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці;
  • на підземних роботах;
  • на роботах, що передбачають підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для неповнолітніх граничні норми;
  • на теплових і атомних електростанціях, на нафто- і газовидобувних підприємствах та інших роботах із Переліку важких робіт і робіт зі шкідливими і небезпечними умовами праці;
  • на нічних (з 22:00 до 6:00), надурочних роботах і роботах у вихідні дні.

Працівників молодше 18 років забороняється призначати на роботи, які пов’язані виключно з підійманням, утриманням або переміщенням важких речей. Якщо працівник працює 7 годин на день, то вантажна робота не повинна тривати більше 2,3 години.

 

Граничні норми підіймання та переміщення вантажів підлітками під час короткочасної та тривалої роботи

До роботи, що потребує підіймання та переміщення важких речей, допускаються неповнолітні, які не мають медичних протипоказань, що засвідчено відповідним лікарським свідоцтвом.

Робота підлітків з вантажами не повинна становити більше 1/3 робочого часу.

Вага окремого вантажу та сумарна вага вантажу, який повинні підіймати та переміщувати підлітки, не повинна пе¬ревищувати граничних норм підіймання та переміщення ван¬тажів підлітками під час короткочасної та тривалої роботи:

для юнаків 14 років — 5 кг,

для дівчат 14 років — 2,5 кг.

Граничні норми підіймання та переміщення вантажів підлітками під час:

короткочасної роботи:

для юнаків 15 років — 12 кг,

для дівчат 15 років — 6 кг,

для юнаків 16 років — 14 кг,

для дівчат 16 років — 7 кг,

для юнаків 17 років —16 кг,

для дівчат 17 років — 8 кг,

тривалої роботи:

для юнаків 15 років — 8,4 кг,

для дівчат 15 років — 4,2 кг,

для юнаків 16 років —11,2 кг,

для дівчат 16 років — 5,6 кг,

для юнаків 17 років — 12,6 кг,

для дівчат 17 років — 6,3 кг.

Короткочасною роботою є 1—2 підняття та переміщен¬ня вантажу, тривалою — більше ніж 2 підняття та пере¬міщення протягом 1 год. робочого часу, загальна тривалість якого не повинна перевищувати 24 год. на тиждень для підлітків 14—15 років та 36 год. —для підлітків 16—17 років.

Календарний вік визначається як число повних років, що відраховуються від дати народження.

У вагу вантажу включається вага тари і упаковки.

 

Як оформити трудові відносини з підлітком?

Перш за все, трудовий договір із неповнолітнім працівником укладайте лише у письмовій формі (!).

Важливо: у потенційного неповнолітнього працівника не повинно бути медичних протипоказань. Тому усі особи молодше 18 років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов’язковому медичному оглядові.

На кожному підприємстві, в установі, організації має вестися спеціальний облік працівників, які не досягли 18 років, із зазначенням дати їх народження.

Крім того, ви не можете встановлювати випробувальний термін для неповнолітніх під час прийому на роботу.

 

Як нараховується заробітна плата?

Оплата праці працівників молодше 18 років при скороченій тривалості щоденної роботи, згідно із ст. 194 КЗпП України, виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

За відрядної форми оплати (за обсягом виконаної роботи) також враховуються розцінки для дорослих працівників – з доплатою за різницю між тривалістю роботи.

Оплата праці учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів, які працюють у вільний від навчання час, відбувається пропорційно відпрацьованому часу або від виробітку. Підприємства можуть встановлювати учням доплати до заробітної плати.

 

Щорічна й додаткові відпустки

Особи віком до 18 років мають право на щорічну основну відпустку тривалістю 31 календарний день у зручний для них час (ст. 75 КЗпП України).

Щорічні відпустки працівникам віком до 18 років повної тривалості у перший рік роботи надаються за їх заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації.

Учні й студенти також можуть брати додаткові оплачувані відпустки для складання іспитів, так само як інші працівники.

 

Гарантії для працевлаштування неповнолітніх

Знайти роботу без досвіду – той ще виклик, тому держава встановлює спеціальну квоту (5% працівників за попередній рік для організацій, що мають понад 20 працівників) для певних категорій працівників, включно з неповнолітніми:

  • випускники загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладів, які працевлаштовуються вперше
  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування
  • особи, яким виповнилося 15 років і які за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу

Ця квота є обов’язковою для роботодавців. У разі невиконання доведеться сплатити штраф за кожну необґрунтовану відмову в працевлаштуванні у двократному розмірі мінімальної заробітної плати.

Важливо! Перше робоче місце для працездатної молоді від 15 років має надаватися на термін не менше двох років.

 

Чи можна звільнити неповнолітнього?

При розірванні трудового договору з ініціативи роботодавця необхідно обов’язково отримати згоду районної (міської) служби у справах дітей.

Якщо підприємство ліквідується чи скорочує штат або працівник не відповідає виконуваній роботі через недостатню кваліфікацію та стан здоров’я, звільнити підлітка дозволяється лише у виняткових випадках з обов’язковим його працевлаштуванням.

Водночас законодавство дозволяє розірвати трудовий договір на вимогу батьків, усиновителів і піклувальників неповнолітнього, а також держорганів – якщо така робота шкодить здоров’ю працівника або порушує його інтереси.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора