Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Дата: 31.05.2025 09:13
Кількість переглядів: 142

Увага!  Вірусний гепатит А

Гепатит А, або «хвороба брудних рук», - це гостре інфекційне захворювання, що вражає печінку і передається через воду, харчові продукти, предмети побуту та немиті руки. Найчастіше хворіють діти до 15 років. Епідемії виникають кожні 5–10 років.

Як передається гепатит А:

  • при вживанні забрудненої води чи їжі,
  • через контакт із хворим,
  • у родині - при готуванні їжі хворою особою,
  • через недотримання гігієни,
  • під час деяких статевих контактів.

Вірус дуже стійкий: зберігається у воді до 10 місяців, у фекаліях - до 30 діб. Гине лише після 5 хв. кип’ятіння.

Симптоми:

  • слабкість, втома
  • підвищена температура
  • втрата апетиту
  • діарея, блювота
  • жовтяниця
  • потемніння сечі
  • важкість у правому підребер’ї

Профілактика:

  • Пити лише кип’ячену або бутильовану воду.
  • Ретельно мити овочі та фрукти.
  • Дотримуватись особистої гігієни.
  • Не займатись самолікуванням, за підозри - звертайтесь до лікаря.
  • Уникати купання в сумнівних водоймах.
  • Вакцинація - найнадійніший захист!

Щеплення проти гепатиту А є рекомендованим і доступне за власний кошт. Особливо важливо вакцинуватися:

  • працівникам харчової сфери,
  • персоналу водоочисних споруд,
  • мандрівникам до регіонів з високим рівнем захворюваності.

Харчова токсикоінфекція — як уберегтися

З приходом весняного тепла в Україні традиційно зростає кількість випадків харчових отруєнь. У цей період на столах з’являються перші тепличні овочі та фрукти, відкривається сезон пікніків, а увага до безпечного приготування їжі нерідко слабшає. У групі ризику — всі, незалежно від віку. Та саме діти, через фізіологічну незрілість, найчастіше переносять отруєння важче.

Чому навесні частішають харчові токсикоінфекції

Ранні овочі та фрукти з теплиць можуть містити залишки агрохімікатів, які використовуються для пришвидшення дозрівання чи подовження терміну зберігання. Водночас під час пікніків або активного відпочинку на природі часто вживають їжу без дотримання гігієнічних норм — із брудними руками або погано промитими продуктами.

Відомо понад 250 захворювань, що виникають через вживання зіпсованої або зараженої їжі. Їхні збудники — бактерії, віруси, паразити або токсини, які можуть бути як біологічного, так і хімічного походження.

Однією з особливостей харчових токсикоінфекцій є інкубаційний період. Симптоми не завжди виникають одразу після вживання продукту — іноді для цього потрібно кілька годин або навіть днів. У таких випадках важко пов’язати симптоми з конкретною їжею, особливо якщо йдеться про дитину.

Симптоми харчового отруєння у дітей і дорослих

Класичні симптоми отруєння схожі в усіх вікових групах: нудота, блювання, діарея або затримка випорожнення, спазми, біль у животі, підвищення температури, загальна слабкість.

У дітей перебіг хвороби часто більш виражений. Може спостерігатися млявість, сонливість, втрата апетиту. Через менший обʼєм рідини в організмі зневоднення розвивається швидше. У дорослих, особливо з хронічними захворюваннями, можливі ознаки інтоксикації: сильна втома, головний біль, ломота в тілі.

У більшості випадків харчове отруєння триває кілька діб. Але за недотримання режиму, зволікання з лікуванням або у випадках з ослабленим імунітетом можуть виникнути ускладнення.

Профілактика харчових отруєнь у побуті

Найнадійніший спосіб захисту — це гігієна й уважність у харчових звичках.

Мийте руки перед приготуванням і споживанням їжі, після контакту з сирими продуктами та після туалету. Цю звичку важливо прищеплювати і дітям.

Овочі та фрукти слід обов’язково мити, навіть якщо вони виглядають чистими. Для сирого м’яса, риби, овочів і готових страв варто використовувати окремі дошки. Поверхні після приготування очищайте гарячою водою з мийним засобом.

Сире м’ясо зберігайте в герметичних контейнерах на нижній полиці холодильника. Залишки страв охолоджуйте протягом перших 90 хвилин і  бажано  також не зберігати їжу в холодильнику більше 48 годин.

Не споживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

На пікніках дотримуйтеся особливої обережності: користуйтеся чистим посудом, беріть із собою воду для миття рук або антисептик. Якщо є сумніви щодо якості продукту — краще утриматися від його вживання.

Що робити при підозрі на отруєння

У разі появи симптомів важливо уважно стежити за станом людини. Пригадайте, що вживалося протягом останніх двох днів. Найбільшу увагу звертайте на ознаки зневоднення — вони небезпечні для будь-якого віку, але особливо критичні для дітей. Забезпечте питний режим. Рекомендується пити часто, невеликими ковтками. Підійдуть як аптечні електролітні розчини, так і звичайна негазована вода. У дітей звертайте увагу, чи п’ють вони рідину, чи зберігається активність, чи є сечовипускання. Якщо дитина відмовляється від пиття, а кількість сечовипускань помітно зменшилась — це тривожний сигнал.                             

Коли слід звертатися по медичну допомогу  

Негайно зверніться до лікаря, якщо:

  • блювання не припиняється понад 12 годин
  • температура тіла перевищує 38,5°C
  • з’являється сильна слабкість або сплутаність свідомості
  • дитина не п’є, а кількість сечовипускань помітно зменшилась
  • у блювоті чи калі з’являється кров 

У разі погіршення стану дитини — звертайтеся до педіатра. Дорослим слід проконсультуватися з сімейним лікарем або інфекціоністом.   

Харчові отруєння — це часта, але переважно керована проблема. У більшості випадків її можна попередити за допомогою звичайної уважності: чисті руки, якісні продукти, правильне зберігання і кулінарна обробка. Якщо симптоми вже з’явилися — не зволікайте. Вчасна допомога рятує здоров’я. Бережіть себе та своїх близьких.


 

БОТУЛІЗМ: ЩО ТРЕБА ЗНАТИ, ЩОБ ЗАХИСТИТИ СЕБЕ І БЛИЗЬКИХ

Ботулізм — це серйозне харчове отруєння, яке може мати тяжкі наслідки для здоров’я. Утім, ризики захворювання легко знизити, якщо знати джерела інфекції та дотримуватися простих правил безпеки.

ЩО ВИКЛИКАЄ БОТУЛІЗМ?

Основна причина — продукти домашнього консервування, зокрема:

  • в’ялена, копчена, солона та консервована риба;
  • м’ясні, грибні та овочеві консерви;
  • продукти, які зберігалися з порушенням температурного режиму;
  • їжа сумнівної якості або з простроченим терміном.

Особливо небезпечні домашні заготовки — навіть якщо вони виглядають і пахнуть нормально, це не означає, що вони безпечні. Токсин ботулізму не змінює смаку чи кольору їжі.

Також можливе зараження через вживання домашньої ковбаси, шинки, копченої риби, рідше — через рани або грудне молоко.

 ЯК ПРОЯВЛЯЄТЬСЯ БОТУЛІЗМ?

Симптоми з’являються в середньому через 12–24 години після вживання зараженого продукту. Але це може статися й раніше (через 2 години), або значно пізніше (через 3–4 дні).

Ось на що варто звернути увагу:

  • порушення зору (розмитість, двоїння);
  • сухість у роті;
  • важкість мовлення, зміна голосу;
  • нудота, блювання, розлад травлення;
  • запаморочення, загальна слабкість;
  • утруднене ковтання, біль у горлі;
  • дихальні розлади (відчуття нестачі повітря, поверхневе дихання).

Усі ці симптоми можуть розвиватися поступово, без підвищення температури — це ускладнює вчасну діагностику. У важких випадках — ботулізм загрожує життю.

ЯК ЗАПОБІГТИ?

Щоб уникнути ботулізму, рекомендуємо:

  • не вживати домашні консерви сумнівної якості;
  • уникати в’яленої або копченої риби без маркування;
  • не купувати продукти з рук або на стихійних ринках;
  • ретельно мити продукти перед консервацією;
  • дотримуватись умов зберігання та термічної обробки.

 ЩО РОБИТИ ПРИ ПЕРШИХ СИМПТОМАХ?

Якщо ви підозрюєте ботулізм:

  •  не займайтесь самолікуванням;
  •  терміново зверніться до лікаря — потрібна госпіталізація та введення протиботулінічної сироватки.
  •  Бережіть себе та близьких. Дотримання простих правил може врятувати життя.

Фото без опису 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора